

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Ruotsin Norrbottenin kautta rajan yli tuleva helposti tarttuva virusvariantti voi muuttaa Suomen epidemiatilannetta nopeasti – Juuso esittää nopeampaa rokotustahtia Länsi-Pohjan alueelle
Suomen ja Ruotsin välillä on suuri ero epidemiatilanteessa. Ilmaantuvuuslukujen ero Lapin sairaanhoitopiirin ja Ruotsin Norrbottenin välillä on jopa 20-kertainen. Perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Juuso pelkää nopeasti leviävän ja helposti tarttuvan virusvariantin saattavan muuttaa nopeasti koko Suomen epidemiatilannetta rajaliikenteen kautta.
Moniin muihin Euroopan maihin verrattuna Suomen Covid-19-rokottamistahti näyttää etenevän hitaasti. Yhtenä syynä on pidetty rokotusannosten saatavuutta. Rokoteannoksia on Suomessa edelleen niukasti verrattuna siihen, mitä sosiaali- ja terveysministeriö alkujaan arvioi sitä saatavan. Valtioneuvosto on todennut, että uusi Covid-19-muunnos leviää selvästi aiempaa helpommin.
Muuntoviruksen nopea leviäminen Suomessa kuormittaisi entistä enemmän terveydenhuollon kantokykyä. Hallituspuolueet ovat keskustelleet sote-ministeriryhmässä uusien, tiukempien rajoitusten tarpeesta nykyisessä tilanteessa. Myös sosiaali- ja terveysministeriö on esittänyt, että muuntoviruksen leviämistä yritettäisiin ehkäistä ennalta tiukentamalla koronarajoituksia.
– Suomen ja Ruotsin välillä on suuri ero epidemiatilanteessa. Ruotsin Norrbottenin alueella uusien koronavirustapausten ilmaantuvuus on 400 tapausta 100 000 asukasta kohden viimeisten kahden viikon aikana. Haaparannalla ilmaantuvuusluku on jo 1 400. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä ilmaantuvuus on 71,9 uutta tapausta 100 000 asukasta kohden, ja Lapin sairaanhoitopiirissä 22 tapausta 100 000 asukasta kohden, kertoo kansanedustaja Kaisa Juuso.
Ero Ruotsiin jopa 20-kertainen
Ero Lapin sairaanhoitopiirin ja Norrbottenin välillä on jopa 20-kertainen. Kun Norrbotteniin tulee nopeasti leviävää ja helposti tarttuvaa varianttivirusta, rajaliikenteen kautta se voi hyvin nopeasti muuttaa epidemiatilannetta Länsi-Pohjan ja Lapin sairaanhoitopiirien alueella ja koko Suomessa.
– Hallitus on suunnitellut kiristävänsä työmatkustamisen ehtoja. Tornion seudulle valmistellaan myös rajaliikenteeseen suuntautuvia massatestauksia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 7.1. antaman ohjeistuksen mukaan kaikki maahan saapuvat pyritään ohjaamaan testeihin rajoilla, jottei virusmuunnoksia pääsisi matkustajien mukana Suomeen. Kaikkien Suomeen saapuvien testaus aloitettiin Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Koska lentokentillä ja satamissa tehdään tarkkaa testausta, se olisi luonnollisesti tarkoituksenmukaista saada toimimaan myös maarajoilla.
– Länsirajalla sen hidasteena ovat kuitenkin isot rajanylitysmäärät, eli 125 000-155 000 rajanylitystä viikossa. Tästä määrästä suuri osa on työmatkaliikennettä. Työmatkaliikenteen lisäksi länsirajan alueella on paljon myös muuta vilkasta rajayhteisöliikennettä ja myös vapaa-ajan matkustusta. Hallitus voisi rajoitusten sijaan torjua epidemian leviämistä nopeuttamalla rokotusohjelmaa länsirajan kunnissa, toteaa Juuso.
Länsi-Pohjan väestö tulisi rokottaa ensimmäisten joukossa
Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jyri J. Taskilan mukaan epidemiatilanteen vakavuutta lisäävät Haaparannan väestön kontaktit Etelä-Ruotsiin. Se lisää tai nopeuttaa muuntovirusten leviämisriskiä pohjoiseen Etelä-Ruotsista, missä koronatilanne on vaikeampi. On vaikea toteuttaa koronatestausta rajalla niin, että se olisi tehokasta ja toisaalta auttaisi epidemian rajoittamista.
Rajayhteisöön kuuluvien ruotsalaisten pääsyn rajoittaminen Suomeen ei ole kovin tehokas keino epidemiologisesti, koska Haaparannassa asuu paljon Suomen kansalaisia. Suomen kansalaisten rajanylitystä taas on mahdotonta rajoittaa, koska heille rajanylitys kumpaankin suuntaan on perustuslain takaama oikeus.
– Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Taskila katsoo, että epidemiologisesti tehokas keino olisi rokottaa Länsi-Pohjan väestö ensimmäisten joukossa. Tehokkainta olisi tehdä toimenpide yhteistyössä Ruotsin kanssa ja rokottaa väki molemmin puolin rajaa silloin kun rokoteannosten määrä kasvaa alkuvuoden aikana uusien valmisteiden tullessa markkinoille. Rokotteen saaneet toimisivat puskurina vilkkaalla rajaseudulla.
– Jos viruksen leviämistä olisi mahdollista tällä keinolla hidastaa, Suomi ehtisi sillä aikaa saada lisää rokoteannoksia ja rokottaa enemmän niitä ihmisiä, joille korona on kaikkein vaarallisin. Silloin rajoituksia voitaisiin purkaa. Epidemiatilanteen tarkoituksenmukaisella hoidolla on suora vaikutus rajoitusten tarpeeseen ja sitä kautta yritystoimintaan ja kuntien ja valtion talouteen. Olen tänään tehnyt asiasta kirjallisen kysymyksen sosiaali- ja terveysministerille, kertoo Juuso.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- rokotestrategia Jyri Taskila koronarokote koronarajoitukset rajaliikenne koronaepidemia koronavirus kirjallinen kysymys Kaisa Juuso
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Antikainen: Onko Suomen rokotelinja EU:ssa rokotesolidaarisuus vai kansallinen etu?

Koronakriisi ajaa hoitajat ahtaalle: ”Ala on tapettu kymmenessä vuodessa”

Wihonen: Miksi rajan yli saapuvat tartunnat tulevat edelleen yllätyksenä?

Ronkainen: Hallituksen rokotusstrategia pettää

Valtiot vaativat yhä useammin matkaajalta negatiivista koronatestiä – klinikka ratkaisi asian keksimällä tulokset

Reijonen: Milloin kaikki halukkaat suomalaiset on rokotettu?

EU:n rokotefarssi horjuuttaa unionia – “Brexitissä britit tekivät kaiken oikein”

Juuso vaatii alueellisten yritysten aseman parantamista: “Pienten ja keskisuurten yritysten vaikea saada enää rakennusurakoita”

Rantanen ihmeissään THL:n suosituksesta koronarokotevälin pidentämiseksi: ”Ylittää valmistajan ohjeet kaksinkertaisesti”
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Samuli Salminen ja Simo Grönroos avaavat karuja tutkimustuloksia: Maahanmuutto ei ole ratkaisu väestön ikääntymiseen vaan Ponzi-pyramidihuijaus, joka pahentaa tilannetta

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää