

NestoR019/Pixabay. Kuvituskuvaa
Ruotsin järjestäytynyt rikollisuus ulkomaalaistaustaisten käsissä – tutkija yllättyi jengiläisten jäsenmääristä ja koulutustasosta
Ruotsin Tulevaisuudentutkimuksen Instituutti on julkaissut tutkimuksen ”Väkivaltainen ekstremismi ja järjestäytynyt rikollisuus Ruotsissa”. Tutkimukseen on kerätty tietoja sekä poliisilta että turvallisuuspoliisi Säpolta. Siihen on myös poikkeuksellisesti onnistuttu yhdistämään järjestöjen jäsenten ja heidän vanhempiensa synnyinmaat, terveys- ja koulutustietoja ja rikostilastoja.
Yhteensä 15 244 henkilön katsotaan kuuluvan johonkin järjestäytyneeseen ryhmään. Perinteisesti järjestäytyneeksi rikollisuudeksi miellettyihin ryhmiin, kuten mafiaan, moottoripyörä- ja katujengeihin, näistä henkilöistä kuuluu 83 prosenttia. Moottoripyöräjengit ovat suurin ryhmä, ja niihin lasketaan kuuluvan huimat 5 693 henkilöä.
Perinteisesti ääriryhmiksi miellettyihin järjestöihin kuuluu ”vain” 11 prosenttia, eli yhteensä 1641 henkilöä. Näistä lähes puolet kuuluu islamistisiin ja vajaa neljännes valkoista valtaa ajaviin järjestöihin. Autonomien, eli anarkistien ja äärivasemmistolaisten osuus ääriryhmäjäsenyyksistä on kymmenen prosentin luokkaa.
Jäsenten yleisin ikä on vähän yli 20 vuotta, ja lähes kaikki ovat miehiä. Koulutustaso on keskimäärin alhainen, vaikka suurimmalla osalla on peruskoulu tai lukio suoritettuna. Korkeamman asteen opintoja oli eniten autonomeilla ja islamisteilla, ja vähiten varsinaisten rikollisjärjestöjen jäsenillä.
Selvityksessä oli kartoitettu myös eri ryhmien mielenterveyden tilaa. Päihdeongelmat alkoholista huumausaineisiin olivat etenkin rikollisjärjestöjen jäsenillä hyvin yleisiä. Psyykkiset ongelmat kuten mieliala- ja persoonallisuushäiriöt ovat ryhmien jäsenillä huomattavasti yleisempiä kuin väestössä keskimäärin – joka toisella jäsenellä on joku psykiatrinen diagnoosi. Vähiten mielenterveys- ja päihdeongelmia esiintyy islamististen järjestöjen jäsenillä. Tuloksista voidaan siis päätellä, että matala koulutus ja päihde- ja mielenterveysongelmat ovat yliedustettuina rikollisjärjestöissä, kun taas autonomian tai islamismin pariin ajaudutaan paremmista edellytyksistä.
Kaksi kolmasosaa rikosjengiläisistä ensimmäisen tai toisen polven maahanmuuttajia
Noin kolmasosa kaikkien ryhmien jäsenistä on syntynyt muualla kuin Ruotsissa. Eniten paljasjalkaisia ruotsalaisia löytyy jalkapallohuligaanien, valkoisen vallan, autonomien ja moottoripyöräjengien riveistä. Ruotsin ulkopuolella syntyneiden osuus on puolestaan korkein islamistiryhmissä.
Jos huomioidaan myös perhetaustat, kaksi kolmasosaa järjestäytyneiden rikollisryhmien jäsenistä on joko itse syntynyt ulkomailla, tai toinen tai molemmat heidän vanhemmistaan ovat syntyneet ulkomailla. Toisen polven paljasjalkaisia ruotsalaisia on suhteessa eniten valkoisen vallan, autonomien, jalkapallohuliganien ja moottoripyöräkerholaisten joukossa. Vastaavasti heitä on vähiten islamistien ja mafian riveissä. Lähi-Idässä syntyneiden osuus etenkin rikollis- sekä islamististen järjestöjen jäsenistä on hyvin korkea.
Tutkimuksen tekijöistä Amir Rostami kertoi SVT:lle tulosten olleen yllätys. Jäsenmäärät ovat suurempia kuin mitä aiemmin on luultu. Koulutustasokaan ei ollut niin matala, kuin mitä tutkijat olivat etukäteen arvanneet. Vaikka jäsenet muodostavat vain 4,5 prosenttia kaikista rikoksista epäillyistä, he ovat olleet epäiltyinä peräti joka neljännestä vuosien 1995-2016 aikana tehdystä rikoksesta. Suhdeluku on huima.
Rostamin mielestä yhteiskunnan pitäisi kääriä hihat nyt, sillä tulevaisuus näyttää huolestuttavalta:
– Jos me emme tee mitään, miltä tilanne näyttää viiden, kymmenen vuoden kuluttua?
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Poliisiaseman polttoyritys varmistumassa kostoksi Ruotsin Rinkebyssä

Kolumni: Uusi alku kansankodille?

Ruotsalaiset ghettokaverukset murhasivat yhdessä – pomo syytti ääniä päässään, jengin alaikäiset jäivät tuomiotta

Jengiläiset murhaavat toisiaan Malmössä

Luodinkestävän lasin kysyntä räjähtää Ruotsissa

Ruotsin ghettojengien aseet tulevat Balkanilta

Rikospoliisin päällikkö Ruotsin ongelmalähiöiden väkivallasta: Asukkaiden otettava itse enemmän vastuuta – yksin poliisin apuun ei voi luottaa

Tanskan poliisi: Lähes kaikilla ongelmalähiön jengirikollisilla maahanmuuttajatausta

Mafiameininkiä Malmössä: Jengirikolliset kaappaavat kauppoja
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Taloustieteen emeritusprofessori: Työn verotusta kannattaa keventää myös ylimmissä tuloluokissa – ”Yhteiskunnalle käy kalliiksi pitää kaikkein tuottavimpia ihmisiä vajaakäytöllä”
Heikkojen työn kannustimien vuoksi moni asiantuntijatyössä työskentelevä valitsee tällä hetkellä ylitöiden tekemisen sijaan mieluummin vapaa-ajan. Marginaalivero, eli lisätuloista perittävä vero onkin nykyisellään merkittävä kannustinloukku. - On varmasti syytä pohtia, onko edes valtion etu pitää ylikireää verotusta, jos sen seurauksena ei haluta tehdä pitkiä päiviä, taloustieteen emeritusprofessori Matti Virén sanoo.
Uusimmat

Kasvuriihen tiedotustilaisuus – suora lähetys

Tutkimus: Veroprogression alentaminen kannattaa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää