LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Ruotsin hallitus nostamassa työperäisen maahanmuuton minimipalkkaa – elinkeinoelämä ja keskusta haluaisivat jatkaa palkkojen polkemista
Matalapalkkamaahanmuutto ja sen hillitseminen on noussut jälleen puheenaiheeksi Ruotsissa, jossa uuden pääministerin, moderaattien Ulf Kristerssonin johtama hallitus on valmistellut työperäisen maahanmuuton minimipalkkojen merkittävää nostamista. Ruotsin keskustapuolue on kuitenkin asettunut elinkeinoelämän rinnalle vastustamaan uudistusta.
Ruotsalainen Arbeten-media tuo esille ja arvostelee ankarasti sitä, että ruotsalainen elinkeinoelämä yhdessä Ruotsin keskustapuolueen tuella on asettunut näkyvästi vastustamaan uuden hallituksen esitystä työperäisen maahanmuuton minimipalkasta.
Keskustaa edustavat poliitikot Annie Lööf ja Jonny Cato torppaavat maahanmuuttajille maksettavien palkkojen alarajan korottamista muun muassa väittämällä, että korkeasti koulutettujen ihmisten virta Ruotsiin pysähtyy, jos minimipalkkoja nostetaan – ja että Ruotsi menettäisi samalla osaamistaan.
Keskusta halveksii työntekijöitä
Kuten monet Suomessakin, myös ruotsalaiset poliitikot vetoavat ”työvoimapulaan” ja esittävät, että vaikeassa taloudellisessa tilanteessa olevien siirtotyöläisten palkankorotus tulisi kalliiksi.
Arbeten kuvailee poliitikkojen päättelyä absurdiksi ja moittii keskustapolitiitikkoja logiikan puutteesta.
– Kuten ennenkin, keskusta asettuu välittömästi ruotsalaisen liike-elämän poliittisen haaran rooliin ja tulee mukaan keskusteluun halveksien työntekijöitä, Arbeten kirjoittaa.
Arbeten on poliitikoille ja vaikuttajille suunnattu media, joka on keskittynyt uutisoimaan ammattiliittojen ja työmarkkinakentän asioista.
Lisää työllisten määrää vain paperilla
Asetelmasta voi löytää yhtymäkohtia myös Suomeen, sillä perussuomalaiset aiemmin on esittänyt työn perässä Suomeen muuttaville 3 000 euron vähimmäispalkkarajaa kuukaudessa, sillä vaikka matalapalkkamaahanmuutolla saadaan lisättyä työllisten määrää paperilla, lopulta matalan osaamisen maahanmuutto vain heikentää eikä suinkaan vahvista tulojen ja menojen tasapainoa.
Työperäiseen maahanmuuttoon liittyy myös usein työhön tulleiden maahanmuuttajien alipalkkausta sekä erilaisia hyväksikäyttötapauksia. Arbetenin mukaan Ruotsiin muuttaneiden maahanmuuttajien vähimmäispalkka on tällä hetkellä 13 000 kruunua kuukaudessa. Koska työlainsäädäntö on kuitenkin väljää, on vaikeaa valvoa edes tämän alhaisen palkkatason toteutumista.
Arbetenin mukaan ruotsalaisen työvoiman maahanmuuttolain minimipalkkaa on väistämättä nostettava.
– Siitä, missä uuden minimipalkan pitäisi tarkalleen olla, voidaan vielä keskustella. Lähtökohtana toistaiseksi on ollut Ruotsin noin 33 000 kruunun mediaanipalkka, mutta tarkkaa ehdotusta ei ole vielä tehty.
Matalat palkat on kaikkien ongelma
Maahanmuuttajien matalat palkat ja heikko ostovoima eivät ole vain maahanmuuttajien itsensä ongelma, vaan kaikkien työntekijöiden, koska työvoiman määrän kohotessa työnantajayrityksillä ei ole painetta nostaa palkkoja ja parantaa työoloja.
Arbeten huomauttaa, että lisäksi palkkojen polkemista voi arvostella myös moraalisesta näkökulmasta.
– Vaikka keskusta niin luuleekin, ei ole solidaarista antaa muualta tulleiden ihmisten työskennellä sellaisilla palkoilla, joita emme hyväksy ruotsalaissyntyisille työntekijöille.
Ruotsin uusi hallitus toimii ruotsidemokraattien tuen varassa ja edistää myös ruotsidemokraattien tavoitteita, vaikka muodollisesti ruotsidemokraatit ei ole mukana hallituksessa. Arbeten toteaa, että ruotsidemokraateille minimipalkan korottaminen on yksi keino hillitä maahanmuuttoa.
– Emme kuitenkaan saa olla niin yksimielisiä, että heittäisimme pallon keskustan syliin vain välttääksemme joutumasta samalle puolelle ruotsidemokraattien kanssa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- maahanmuuttolaki Jonny Cato vähimmäispalkka tulorajat elinkeinoelämä ostovoima matalapalkka-alat Annie Lööf tulonsiirrot halpatyövoima Työperäinen maahanmuutto Ruotsidemokraatit Sosiaaliturva Ruotsi perussuomalaiset hallitus Keskusta
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viisi tähteä: Ravintola-ala siirtää työvoimakustannuksia yhteiskunnalle – näköpiirissä rakenteellisen halpatyövoiman luominen
Pieni, mutta vaikutusvaltainen vähemmistö hyötyy yhteiskunnalle haitallisesta maahanmuutosta – kriittisesti suhtautuvan hiljaisen enemmistön on vaikeaa saada ääntään kuuluviin
Teknologiateollisuuden pomon mielestä Suomi tarvitsee liki 1,4 miljoonaa maahanmuuttajaa muka töitä tekemään – Purra: ”Todellisuudesta irronnutta ja vastuutonta puhetta”
Suuryritykset ja niiden etujärjestöt lobbaavat halpatyövoiman maahanmuuttoa, koska se on veronmaksajien kustantama yritystuki
Marin ajelee kaksilla rattailla – hamuaa työperäistä maahanmuuttoa, mutta ei ymmärrä mallia, jossa työnantajan palkkakuluja siirtyy yhteiskunnan maksettavaksi
Perussuomalaiset haluaa parantaa työn tekemisen kannattavuutta: ”Työperäinen maahanmuutto on pelkkä laastari, joka aiheuttaa uusia ongelmia”
Jimmie Åkesson: Ruotsi ei saa mennä liian pitkälle Turkin myötäilyssä
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää