Artikkeli kuva

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA

Ruotsin hallitus haluaa maassa laittomasti piileskelevät sadat tuhannet ulos maasta – vihervasemmisto ja liittoaktivistit vastustavat

11.11.2024 |09:21

Tavalla tai toisella jalkansa hyvinvointivaltion oven väliin saanut ei kernaasti palaa kotiseutunsa kurjuuteen. Tavallinen syy maassa piileskelyyn on turvapaikkahakemuksen hylkääminen. Ruotsissa laittomia maassa oleskelijoita on sadoin tuhansin ja nyt heidät halutaan päivänvaloon ynnä ulos maasta. Punavihreä oppositio ja vihreät vastustavat.

Maahanmuuttoministeri Johan Forssell johtaa uunituoretta valtioneuvoston työryhmää, jonka tehtävänä on yhdistää eri hallinnonalat taistelussa varjoyhteiskuntia vastaan. Yhdessä toimien maassa luvatta piileskelevien löytäminen on tehokkaampaa, kuin kaikkien erikseen huiskiessa.

Viranomaisia pakoilevien piileskelijöiden löytäminen tärkeätä siksi, että he joutuvat turvattoman asemansa takia helposti hyväksikäytetyksi ja mahdollisesti myös rikosten poluille. Sen lisäksi, ettei heillä ole oikeutta olla maassa.

– On myös heitä, jotka voivat olla turvallisuusuhka, Forssell muistuttaa Dagens Nyheterissä.

Orjatyövoimalla poljetaan palkkoja

Kenelläkään ei ole tarkkaa lukua siitä, kuin monta ihmistä oleskelee Ruotsissa laittomasti.  Veroviraston arvion mukaan heitä on 107 000–185 000 henkilöä, joista noin 50 000 on maassa tilapäisesti.

– Minusta on perusteltua olettaa, että maassa oleskelee luvatta satojatuhansia ihmisiä, Forssell arvioi itse.

Maassa laittomasti oleskelevat joutuvat tukien puutteessa tekemään mitä tahansa töitä henkensä pitimiksi. He muodostavat merkittävän osan ”pimeästä työvoimasta”, joiden palkkoja polkemalla ja lakisääteiset velvollisuudet unohtamalla sahataan rehellisen, veronsa maksavan työntekijän olemisen ja elämisen mahdollisuuksia.

Viranomaisille tiedonantovelvollisuus

Ensimmäisessä vaiheessa ministeriryhmä aikoo antaa osalle viranomaisista määräyksen kerätä tietoa, jota kullakin on oman hallinnonalansa piiriin kuuluvista henkilöistä.

Forssell toivoo myös, että eri toimijat kansalaisyhteiskunnassa osallistuisivat selvitystyöhön vapaaehtoisesti. Marras-joulukuun vaihteessa ruotsidemokraattien tukemalta hallitukselta on vielä tulossa selvitys julkisen sektorin työntekijöiden ja viranomaisten tiedonantovelvollisuudesta.

“Ilmiantolaki” kuohuttaa ammattiliittoja

Pari viikkoa sitten hyvinvointialan ammattiliitot ja punavihreät oppositiopuolueet kokoontuivat mielenosoitukseen. Osa työntekijöistä on tuohduksissaan siitä, että selvitys johtaa siihen, mitä oppositio kutsuu “ilmiantolaiksi”.

Opettajat ja hoitohenkilökunta voisivat liittoaktiivien mukaan joutua velvollisiksi etsimään ja antamaan tietoja oppilaista ja potilaista, joiden he epäilevät olevan Ruotsissa ilman lupaa.

– Joillakin on naiivi toivo siitä, että turvapaikkahakemukseensa kielteisen päätöksen saanut voisi jäädä maahan, jos pystyy piileskelemään täällä, näpäyttää Forssell yhteistyöhaluttomia.

Ministeristä on täysin kohtuutonta, että poliisi ja Maahanmuuttovirasto eivät voi toimeenpanna karkotuksia, koska niiltä puuttuu muiden viranomaisten hallussa olevaa tietoa.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

4.
Suomen uutiset logo

Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”

19.11.2024 |16:28
5.
Suomen uutiset logo

Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”

16.11.2024 |11:30
8.
Suomen uutiset logo

Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan

17.11.2024 |22:27
9.
Suomen uutiset logo

Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse

14.11.2024 |23:20
10.
Suomen uutiset logo

Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan

20.11.2024 |12:31

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää