LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Ruotsin hallitus haluaa maassa laittomasti piileskelevät sadat tuhannet ulos maasta – vihervasemmisto ja liittoaktivistit vastustavat
Tavalla tai toisella jalkansa hyvinvointivaltion oven väliin saanut ei kernaasti palaa kotiseutunsa kurjuuteen. Tavallinen syy maassa piileskelyyn on turvapaikkahakemuksen hylkääminen. Ruotsissa laittomia maassa oleskelijoita on sadoin tuhansin ja nyt heidät halutaan päivänvaloon ynnä ulos maasta. Punavihreä oppositio ja vihreät vastustavat.
Maahanmuuttoministeri Johan Forssell johtaa uunituoretta valtioneuvoston työryhmää, jonka tehtävänä on yhdistää eri hallinnonalat taistelussa varjoyhteiskuntia vastaan. Yhdessä toimien maassa luvatta piileskelevien löytäminen on tehokkaampaa, kuin kaikkien erikseen huiskiessa.
Viranomaisia pakoilevien piileskelijöiden löytäminen tärkeätä siksi, että he joutuvat turvattoman asemansa takia helposti hyväksikäytetyksi ja mahdollisesti myös rikosten poluille. Sen lisäksi, ettei heillä ole oikeutta olla maassa.
– On myös heitä, jotka voivat olla turvallisuusuhka, Forssell muistuttaa Dagens Nyheterissä.
Orjatyövoimalla poljetaan palkkoja
Kenelläkään ei ole tarkkaa lukua siitä, kuin monta ihmistä oleskelee Ruotsissa laittomasti. Veroviraston arvion mukaan heitä on 107 000–185 000 henkilöä, joista noin 50 000 on maassa tilapäisesti.
– Minusta on perusteltua olettaa, että maassa oleskelee luvatta satojatuhansia ihmisiä, Forssell arvioi itse.
Maassa laittomasti oleskelevat joutuvat tukien puutteessa tekemään mitä tahansa töitä henkensä pitimiksi. He muodostavat merkittävän osan ”pimeästä työvoimasta”, joiden palkkoja polkemalla ja lakisääteiset velvollisuudet unohtamalla sahataan rehellisen, veronsa maksavan työntekijän olemisen ja elämisen mahdollisuuksia.
Viranomaisille tiedonantovelvollisuus
Ensimmäisessä vaiheessa ministeriryhmä aikoo antaa osalle viranomaisista määräyksen kerätä tietoa, jota kullakin on oman hallinnonalansa piiriin kuuluvista henkilöistä.
Forssell toivoo myös, että eri toimijat kansalaisyhteiskunnassa osallistuisivat selvitystyöhön vapaaehtoisesti. Marras-joulukuun vaihteessa ruotsidemokraattien tukemalta hallitukselta on vielä tulossa selvitys julkisen sektorin työntekijöiden ja viranomaisten tiedonantovelvollisuudesta.
“Ilmiantolaki” kuohuttaa ammattiliittoja
Pari viikkoa sitten hyvinvointialan ammattiliitot ja punavihreät oppositiopuolueet kokoontuivat mielenosoitukseen. Osa työntekijöistä on tuohduksissaan siitä, että selvitys johtaa siihen, mitä oppositio kutsuu “ilmiantolaiksi”.
Opettajat ja hoitohenkilökunta voisivat liittoaktiivien mukaan joutua velvollisiksi etsimään ja antamaan tietoja oppilaista ja potilaista, joiden he epäilevät olevan Ruotsissa ilman lupaa.
– Joillakin on naiivi toivo siitä, että turvapaikkahakemukseensa kielteisen päätöksen saanut voisi jäädä maahan, jos pystyy piileskelemään täällä, näpäyttää Forssell yhteistyöhaluttomia.
Ministeristä on täysin kohtuutonta, että poliisi ja Maahanmuuttovirasto eivät voi toimeenpanna karkotuksia, koska niiltä puuttuu muiden viranomaisten hallussa olevaa tietoa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- ilmiantolaki tiedonantovelvollisuus ruotsidemokraattien tukema hallitus punavihreä oppositio Johan Forssell kansalaisyhteiskunta pimeä työvoima turvallisuusuhka laittomasti maassa oleskelevat karkotukset kielteinen turvapaikkapäätös Paperittomat
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Turvapaikkajärjestelmästä on tullut elintasosiirtolaisuuden kanava – ”Vanhentuneita sopimuksia ja kansainvälistä lainsäädäntöä pakko uudistaa radikaalisti”
Tanskan maahanmuuttoministeri: Onneksi Suomi taistelee laitonta siirtolaisuutta vastaan
Kansanedustaja Maria Ohisalo vaatii uusia reittejä humanitaariselle maahanmuutolle – sisäministeri Rantanen torppaa vihreät haihattelut
Perussuomalaiset vaatii: EU-turvapaikkapolitiikassa siirryttävä Ruanda-malliin – työperäinen maahanmuutto pidettävä kansallisissa käsissä
Somalian presidentti Berliinissä: ”Kaikki somalialaiset voivat palata kotimaahansa”
Jokaisella somalialaisella on kotimaa. Kaikki voivat palata takaisin. Se ei ole mikään ongelma, vakuutti Somalian presidentti Hassan Sheikh Mohamud Berliinissä liittokanslerinvirastossa pidetyssä tiedotustilaisuudessa.
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää