

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Ruotsin hallitus haluaa maassa laittomasti piileskelevät sadat tuhannet ulos maasta – vihervasemmisto ja liittoaktivistit vastustavat
Tavalla tai toisella jalkansa hyvinvointivaltion oven väliin saanut ei kernaasti palaa kotiseutunsa kurjuuteen. Tavallinen syy maassa piileskelyyn on turvapaikkahakemuksen hylkääminen. Ruotsissa laittomia maassa oleskelijoita on sadoin tuhansin ja nyt heidät halutaan päivänvaloon ynnä ulos maasta. Punavihreä oppositio ja vihreät vastustavat.
Maahanmuuttoministeri Johan Forssell johtaa uunituoretta valtioneuvoston työryhmää, jonka tehtävänä on yhdistää eri hallinnonalat taistelussa varjoyhteiskuntia vastaan. Yhdessä toimien maassa luvatta piileskelevien löytäminen on tehokkaampaa, kuin kaikkien erikseen huiskiessa.
Viranomaisia pakoilevien piileskelijöiden löytäminen tärkeätä siksi, että he joutuvat turvattoman asemansa takia helposti hyväksikäytetyksi ja mahdollisesti myös rikosten poluille. Sen lisäksi, ettei heillä ole oikeutta olla maassa.
– On myös heitä, jotka voivat olla turvallisuusuhka, Forssell muistuttaa Dagens Nyheterissä.
Orjatyövoimalla poljetaan palkkoja
Kenelläkään ei ole tarkkaa lukua siitä, kuin monta ihmistä oleskelee Ruotsissa laittomasti. Veroviraston arvion mukaan heitä on 107 000–185 000 henkilöä, joista noin 50 000 on maassa tilapäisesti.
– Minusta on perusteltua olettaa, että maassa oleskelee luvatta satojatuhansia ihmisiä, Forssell arvioi itse.
Maassa laittomasti oleskelevat joutuvat tukien puutteessa tekemään mitä tahansa töitä henkensä pitimiksi. He muodostavat merkittävän osan ”pimeästä työvoimasta”, joiden palkkoja polkemalla ja lakisääteiset velvollisuudet unohtamalla sahataan rehellisen, veronsa maksavan työntekijän olemisen ja elämisen mahdollisuuksia.
Viranomaisille tiedonantovelvollisuus
Ensimmäisessä vaiheessa ministeriryhmä aikoo antaa osalle viranomaisista määräyksen kerätä tietoa, jota kullakin on oman hallinnonalansa piiriin kuuluvista henkilöistä.
Forssell toivoo myös, että eri toimijat kansalaisyhteiskunnassa osallistuisivat selvitystyöhön vapaaehtoisesti. Marras-joulukuun vaihteessa ruotsidemokraattien tukemalta hallitukselta on vielä tulossa selvitys julkisen sektorin työntekijöiden ja viranomaisten tiedonantovelvollisuudesta.
“Ilmiantolaki” kuohuttaa ammattiliittoja
Pari viikkoa sitten hyvinvointialan ammattiliitot ja punavihreät oppositiopuolueet kokoontuivat mielenosoitukseen. Osa työntekijöistä on tuohduksissaan siitä, että selvitys johtaa siihen, mitä oppositio kutsuu “ilmiantolaiksi”.
Opettajat ja hoitohenkilökunta voisivat liittoaktiivien mukaan joutua velvollisiksi etsimään ja antamaan tietoja oppilaista ja potilaista, joiden he epäilevät olevan Ruotsissa ilman lupaa.
– Joillakin on naiivi toivo siitä, että turvapaikkahakemukseensa kielteisen päätöksen saanut voisi jäädä maahan, jos pystyy piileskelemään täällä, näpäyttää Forssell yhteistyöhaluttomia.
Ministeristä on täysin kohtuutonta, että poliisi ja Maahanmuuttovirasto eivät voi toimeenpanna karkotuksia, koska niiltä puuttuu muiden viranomaisten hallussa olevaa tietoa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- ilmiantolaki tiedonantovelvollisuus ruotsidemokraattien tukema hallitus punavihreä oppositio Johan Forssell kansalaisyhteiskunta pimeä työvoima turvallisuusuhka laittomasti maassa oleskelevat karkotukset kielteinen turvapaikkapäätös Paperittomat
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Turvapaikkajärjestelmästä on tullut elintasosiirtolaisuuden kanava – ”Vanhentuneita sopimuksia ja kansainvälistä lainsäädäntöä pakko uudistaa radikaalisti”

Tanskan maahanmuuttoministeri: Onneksi Suomi taistelee laitonta siirtolaisuutta vastaan

Kansanedustaja Maria Ohisalo vaatii uusia reittejä humanitaariselle maahanmuutolle – sisäministeri Rantanen torppaa vihreät haihattelut

Perussuomalaiset vaatii: EU-turvapaikkapolitiikassa siirryttävä Ruanda-malliin – työperäinen maahanmuutto pidettävä kansallisissa käsissä

Somalian presidentti Berliinissä: ”Kaikki somalialaiset voivat palata kotimaahansa”
Jokaisella somalialaisella on kotimaa. Kaikki voivat palata takaisin. Se ei ole mikään ongelma, vakuutti Somalian presidentti Hassan Sheikh Mohamud Berliinissä liittokanslerinvirastossa pidetyssä tiedotustilaisuudessa.
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää