
Ruotsin eläkejärjestelmän uskottavuus koetuksella: Sama raha 40-vuotisen työuran tehneelle ja totaalityöttömälle
Moni 65-vuotias ruotsalainen kokee aikamoisen yllätyksen jäädessään eläkkeelle. Sama raha tulisi tilille, vaikka he eivät olisi olleet päivääkään töissä. Nykytilanne nakertaa vahvasti koko eläkejärjestelmän uskottavuutta, arvioidaan Aftonbladetissa.
Eläkeläinen, joka ei ole ollut päivääkään töissä ja saa täyden takuueläkkeen asumislisineen tienaa verojen jälkeen 13 962 kruunua (1 366 euroa) kuussa. Se on enemmän, kuin mitä täyden työuran tehnyt 65-vuotias perushoitaja saa jäädessään eläkkeelle. Näin laskee Ruotsin eläkeläisten liitto (SPF).
– Tämä on erittäin valitettavaa sekä yksittäiselle ihmiselle, että koko eläkejärjestelmälle. Järjestelmän oikeutus vähenee kaiken aikaa, sanoo eläkeläisliiton puheenjohtaja Eva Eriksson.
Työnteko ei kannata
Ruotsissa työnteolla ja joutenololla ansaittujen eläkkeiden välistä eroa kutsutaan sanakukkasella ”respektavstånd” (kunnioitusetäisyys). Kyseessä on kannustinloukku, joka asettaa työnteon matalapalkka-aloilla kyseenalaiseksi. Viime vuosina tehdyt perusturvan korotukset asumislisään ja takuueläkkeisiin ovat tuoneet pienimmät, 40 vuoden ahkeroinnista kertyvät työeläkkeet ja perusturvan samalle tasolle.
Ruotsin 1,2 miljoonaa pienituloista eläkeläistä ovat saamassa oman ”vappusatasensa”, sillä hallitus on korottamassa pienimpiä eläkkeitä 600 kruunulla (58,70 euroa) kuukaudessa ensi vuonna.
– Ymmärrän hyvin korotuksen, sillä niin kovin monen eläke on pieni ja lisärahan tarve suuri. Koko eläkejärjestelmä pitää kuitenkin pistää uusiksi ja siihen tarvitaan lisää rahaa. Siitä puhutaan nyt ja jo on aikakin, iloitsee eläkeläisten puheenjohtaja Eriksson.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Eva Eriksson matalapalkka-ala kannustinloukku respektavstånd täysi työttömyysura täysi työura asumislisä sosiaalituki eläkejärjestelmä takuueläke vappusatanen pienituloiset Eläkkeet Asumistuki
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Putkonen: Perussuomalaiset eivät kannata sosiaaliturvan leikkauksia vaan sitä, että sosiaaliturvan rahoituspohjaa vahvistetaan

Perussuomalaiset säästäisivät EU:sta, kehitysavusta, maahanmuutosta ja Ylestä

Hallitus kiristää verotusta – autoileva öljylämmittäjä on tuplakärsijä

Antikainen: Vihreät haluaa Suomeen 80 000 maahanmuuttajaa – “Tavoitteena lienee uusien äänestäjien houkuttelu hyvällä sosiaaliturvalla”

Hallituksen uusin ”vappusatanen” herättää ihmetystä: ”Olisi voinut ajatella, että Marinin hallitus toisi kiireesti esityksiä, joilla säilytettäisiin ja luotaisiin työpaikkoja – mutta ei”

Elomaa vaatii hallitukselta sinivalkoisempaa politiikkaa: Suomella ei ole varaa ajaa verottamalla ja vihreilemällä perusteollisuutta alas
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Kansainvälinen kehitysrahoitus kääntyi selvään laskuun vuonna 2024 niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tuoreen laskelman mukaan Suomen antama kehitysapu pieneni 12,9 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2024 - siis yhdessä vuodessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää