Ruotsin demareiden on vaikea myöntää, että ruotsidemokraattien Jimmie Åkesson on ollut koko ajan oikeassa maahanmuuton ongelmista. Åkesson kävi keväällä Suomessa kannustamassa perussuomalaisia. / LEHTIKUVA
Ruotsin demarit osoittavat itsekritiikkiä: Maahanmuuttopolitiikkamme epäonnistui – mutta se on ruotsidemokraattien vika
Sosialidemokraatit ovat laatineet raportin, jossa myönnetään, että demarien maahanmuuttopolitiikka on ollut epäonnistunutta jo vuosikymmenien ajan. Tuloksena on ollut rinnakkaisyhteiskuntia, rikollisuutta ja radikalisoitumista. Kaikki tämä vain siksi, että sosialidemokraateille on tärkeintä olla eri mieltä kuin ruotsidemokraatit.
Ruotsin demarit ovat laatineet puolueen sisäisen raportin, jossa myönnetään, että sosialidemokraattien harjoittama maahanmuuttopolitiikka on ollut epäonnistunutta jo vuosikymmenien ajan, kertoo sosialidemokraattinen Aftonbladet-lehti.
Raportissa myönnetään, että vääränlainen maahanmuutto- ja integraatiopolitiikka on aiheuttanut merkittäviä yhteiskunnallisia ongelmia, kuten rikollisuutta, rinnakkaisyhteiskuntien syntymistä, uskonnollista radikalisoitumista ja ruotsin kielen aseman heikentymistä.
Leimaamisen ja leimautumisen pelko
Raportin kirjoittaja Lawen Redar korostaa itsekritiikin merkitystä ja puolueen vastuuta. Hän pitää epäonnistuneiden maahanmuuttopoliittisten päätösten syynä muun muassa sitä, että demarit eivät ole halunneet “leimata ihmisryhmiä”. Tärkein syy on kuitenkin se, että sosialidemokraatit ovat pelänneet, että he itse leimautuvat ruotsidemokraateiksi.
– Minun mielestäni meillä on syytä kovaan itsekritiikkiin, Lawen Redar sanoo. Minä olen kriittinen sekä itseäni että puoluettani kohtaan.
“Väestönmuutos on ollut suurin muutos”
Lawen Redar on 34-vuotias kurdinainen, joka on syntynyt Ruotsissa. Hän on koulutukseltaan juristi ja nousi kansanedustajaksi vuonna 2015. Hän on sosialidemokraattisen puolueen kulttuuripoliittisen työryhmän puheenjohtaja.
– Suurin muutos Ruotsin yhteiskunnassa 2000-luvulla on ollut maahanmuutosta johtunut väestönmuutos. Ruotsi on muuttunut yhdestä kaikkein homogeenisimmistä länsimaista yhdeksi monimuotoisimmista, Redar sanoo.
Maahanmuutto Ruotsiin on tällä vuosituhannella tullut enimmäkseen Euroopan ulkopuolisista valtioista, joista monet ovat sotien runtelemia maita. Redarin mukaan sosialidemokraatit eivät ole ottaneet tähän liittyviä ongelmia tosissaan, koska he ovat pelänneet leimaavansa ihmisryhmiä.
Ruotsin kielen asema heikentynyt
Yksi raportissa esille tuoduista ongelmista on se, että ruotsin kielen asema on heikentynyt. Nyky-Ruotsissa puhutaan noin 150 eri äidinkieltä. Rinnakkaisyhteiskuntien syntymistä kuvaa se, että jotkut Ruotsissa pitkäänkin asuneet maahanmuuttajat eivät osaa maan kieltä lähes lainkaan, koska he eivät kohtaa arjessaan ruotsinkielisiä ihmisiä.
– Olen tavannut naisia, jotka ovat olleet Ruotsissa jo 16 vuotta, mutta eivät osaa puhua ruotsia, Lawen Redar sanoo Aftonbladetille.
Virheitä ruotsidemokraattien pelossa
Lawen Redar ei silti suostu myöntämään, että ruotsidemokraatit olisivat olleet oikeassa koko ajan. Hänen mielestään ruotsidemokraatit eivät ole halunneet löytää ratkaisuja, vaan ainoastaan vastustaa kaikkea maahanmuuttoa määristä riippumatta ja uhmata kansainvälisiä sopimuksia ja ihmisoikeuksia.
Redarin mielestä ruotsidemokraatit ovat tehneet vakavasti otettavan keskustelun maahanmuuttopolitiikasta mahdottomaksi. Kun ruotsidemokraatit pääsivät eduskuntaan vuonna 2010, kaikki muut puolueet kieltäytyivät yhteistyöstä. “Äärikansallismieliselle” puolueelle ei haluttu antaa mahdollisuutta vaikuttaa maahanmuuttopolitiikkaan.
Tämä vaikutti myös siihen, että demarit joutuivat tekemään huonoja poliittisia päätöksiä ihan vain erottautuakseen ruotsidemokraateista. Siitä huolimatta demarit eivät jatkossakaan aio tehdä hallitusyhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa, koska ruotsidemokraatit “eivät hyväksy kansainvälisiä sopimuksia”, Redar sanoo.
Åkesson: “Puretaan moskeijat”
Redar paheksuu erityisesti ruotsidemokraattien puheenjohtajan viime viikonloppuna pitämää puhetta, jossa Jimmie Åkesson vaati, että uusien moskeijoiden rakentaminen on lopettava. Lisäksi Åkesson vaati sulkemaan ja jopa purkamaan sellaiset radikalisoituneet moskeijat, jotka edistävät islamisaatiota. Åkesson totesi myös, että “sosialidemokraatit ovat aktiivinen osa islamistista liikettä Ruotsissa”.
Lawen Redarin mielestä Åkesson pyrkii “pyyhkimään pois rajan islamistien ja Ruotsin muslimien välillä”. Åkesson “ruokkii niitä tahoja maailmalla, jotka haluavat maalata kuvan Ruotsista islamofobisena maana”. Ruotsin media on löytänyt Åkessonin puhetta kritisoimaan myös imaamin, uskontotutkijan ja arkkipiispan.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Lawen Redar Ruotsin sosialidemokraatit monimuotoisuus sosialidemokraatit moskeijat demarit muslimit väestönmuutos Islamisaatio Jimmie Åkesson Maahanmuuttopolitiikka Radikalisoituminen Kotouttaminen Integraatio Ruotsidemokraatit Ruotsi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Jimmie Åkesson poistaisi kansalaisuuden heiltä, jotka eivät halua elää Ruotsissa maan tavalla: ”Sopeutukaa tai muuttakaa muualle”
Oikeusministeri Gunnar Strömmer: ”Tuntemamme Ruotsi saattaa olla menetetty”
Pääkaupunkiseutu ajautumassa kaaokseen maahanmuuton takia: ”Suomessa on nyt viimeiset hetket ryhtyä muuttamaan suuntaa”
Presidenttiehdokas Halla-aho: Jos me Suomessa teemme kaiken samoin kuin Ruotsissa, myös lopputulos tulee olemaan samanlainen
Ruotsin keskuspankin johtaja varoittaa: jengirikollisuus ja yhteiskunnan pirstaloituminen ovat jo uhka kansantaloudelle
Muslimiaktivisti syyttää ruotsidemokraatteja tuntemastaan turvattomuudesta – uhkaa muuttaa muualle
Demarit pieksevät Ruotsissa itseään luokkatietoisuuden puutteesta – uuden puolueohjelman keskiössä ruotsidemokraattien pelko
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Rydman: Helsingin väestökehitys on haitallista – ”Lähiöissä tikittää aikapommi”
Helsingin pormestariksi ensi kevään kuntavaaleissa pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman rohkaisee helsinkiläisäänestäjiä ja toteaa, että kehityssuunta, jossa suomalainen kantaväki on jäämässä vähemmistöksi omilla asuinalueillaan, voidaan vielä pysäyttää ja suunta voidaan kääntää. – Perussuomalaisilla on kaikki edellytykset tavoitella suurimman puolueen paikkaa kuntavaaleissa.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.