LEHTIKUVA
Ruotsidemokraattien voittoputki katkesi – punavihreä aalto pyyhkäisi yli kansankodin
Punavihreä tsunami pyyhkäisi eurovaaleissa Ruotsin ylitse. Vasemmistopuolue sai äänistä aiempaan verrattuna jättipotin ja ympäristöpuolue vihreät kiilasi jopa ruotsidemokraattien edelle. Kaikki ruotsidemokraattien tukeman porvarihallituksen Tidö-puolueet ylittivät kuitenkin vaalikynnyksen, joka on rauhoittava tieto moderaattien kannalta.
Ruotsidemokraatit koki eurovaaleissa yllättävän mahalaskun ja jäi tuloksissa neljänneksi 13,2 prosentin ääniosuudella. Mielipidemittauksissa puolueen kannatus on ollut 20 prosentin luokkaa. Puheenjohtaja Jimmie Åkesson oli pettynyt ja myös yllättänyt gallupien vastaisesta tuloksesta vaalituloksen karmeuden paljastuttua.
– Tämä oli oudoin vaalikamppailu, jossa olen ollut mukana koko poliittisen urani aikana. Emme saaneet puhua asioista, emmekä niiden sisällöstä, Åkesson manaili.
– On päivänselvää, että vaalikampanjamme pitää käydä läpi ja pohtia, mihin kasvumme tyssäsi.
Kaikki olennainen jäi sanomatta
Ruotsidemokraattien pääehdokas Charlie Weimersin mukaan huonon vaalimenestyksen syynä oli sopivasti juuri vaalien alla esitetty TV4:n Kalla faktan dokumenttisarja ruotsidemokraattien anonyymeista sometileistä.
– SVT:n (yleisradion) vaalitentissä puolet kysymyksistä koski Kalla faktaa, enkä päässyt asiakysymyksiin lainkaan. Maahanmuutto ja energiapolitiikka jäivät käsittelemättä, Weimers totesi.
– Kun kaikki olennainen jää hämärän peittoon, tulee turpaan.
Hallituspuolueet ylittivät äänikynnyksen
Ruotsin eurovaaleissa puhalsi punavihreä viima: ympäristöpuolue vihreät nousi kolmanneksi ruotsidemokraattien edelle ja sai 13,8 prosenttia äänistä. Vasemmistopuolue lisäsi kannatustaan kokonaista 4,2 prosenttiyksikköä sai 10,9 prosentin kannatuksen.
Suurin puolue oli jälleen sosialidemokraatit 24,9 prosentin tuloksella. Lievää kasvua demareillakin.
Moderaatit oli eurovaalien tuloksissa Ruotsin toiseksi suurin puolue 17,6 prosentin kannatuksella. Kaikki Tidö-puolueet ylittivät äänikynnyksen, mikä oli helpottava tieto ruotsidemokraattien tukeman porvarihallituksen kannalta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Kalla fakta vaalikynnys ruotsiddemokraatit anonyymit sometilit Eurovaalit 2024 Tidö-puolueet Charlie Weimers Ruotsin sosialidemokraatit Moderaatit vasemmistopuolue ympäristöpolitiikka Ympäristöpuolue vihreät Jimmie Åkesson maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Ruotsidemokraatit kesäkuun eurovaaleista: ”Jos pienet maat eivät laita kovaa kovaa vasten, EU jyrää meidät”
Kansanedustaja Sebastian Tynkkysestä europarlamentaarikko
Demaripomo Lindtman kehui surullisenkuuluisaa 750 miljardin EU-elvytyspakettia – Riikka Purra puisteli epäuskoisena päätään: ”Voi veronmaksajaa”
Purra: Hallituksen syliin sataa ja ryöppyää edellisten vuosien päätösten kuraa – ”Takana on vuosikausien piittaamattomuus veronmaksajan asemasta”
Teemu Keskisarjan kolumni: Itsekritiikkiä
Poliittisesta väkivallasta epäilty italialainen vasemmistoaktivisti valittiin europarlamenttiin äänivyöryllä
Ruotsidemokraattien kannatus jälleen nousussa – heikosti menneiden eurovaalien tulosta selvitellään
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää