
Ruotsidemokraattien valtiopäiväryhmän puheenjohtaja Mattias Karlsson: meistä ei tule uuden hallituksen kynnysmattoa
Ruotsin valtiopäivävaaleihin on vajaa kuukausi aikaa ja kannatusmittaukset lupaavat kolmen kärjelle tasaista lopputulosta. Hallituksen muodostamisesta on tulossa ilmeisen haastavaa ja täysin uudet kuviot ovat mahdollisia. Maltillinen kokoomus tarvitsee ruotsidemokraatteja hallitukseen tai hallituksensa tueksi. Nyt on kysymys tuen ehdoista.
Uusimman tunnekuohun sai aikaan kokoomuksen ryhmänjohtaja Tobias Billström, joka totesi puolueensa kaavailevan vähemmistöhallitusta. Se johtaisi maata ruotsidemokraattien tuella. Sosialidemokraattien ulkoministeri Margot Wallström totesi välittömästi tähän, että “selvät sävelet, ääni kokoomukselle on ääni ruotsidemokraateille”.
Billström korjasi hetiperään lausuntoaan ja totesi kuvanneensa vain sitä, kuinka valtiopäivät laitoksena toimii. Politiikka on mahdollisen taitoa.
– Ja siinähän ei ole mitään uutta, hän painotti.
Ruotsidemokraatitkaan eivät innosta kiljuen lämpene Billströmin ajatuksille:
– Ensin kokoomus sanoo, että asia on näin ja heti seuraavana päivänä se onkin noin. Tämä ei sinänsä ole uutta kokoomuksen vuosikausia jatkuneessa pelissä, kommentoi ruotsidemokraattien ryhmänjohtaja Mattias Karlsson Expressen-lehdelle. Karlssonin keskeisestä asemasta puolueessa kertoo se, että hän tuurasi aikanaan puoluejohtaja Jimmie Åkessonia tämän sairasloman ajan.
– On aika tavalla huolestuttavaa, että kellään ei näytä olevan ajatusta siitä, miten Ruotsia johdetaan vaalien jälkeen, Karlsson pohtii.
– Jos kokoomus vakavissaan pohtii yhteistyön syventämistä puolueidemme välillä, niin tervetuloa keskustelemaan naamakkain kanssani siitä, istummeko yhdessä hallituksessa vai tukeeko ruotsidemokraatit hallitusta sen ulkopuolelta, Karlsson jatkaa.
Ruotsidemokraateilla on pitkä lista vaatimuksia
Karlssonin mukaan ruotsidemokraateilla on pitkä lista asioita, joista on päästävä sopuun ennen kuin minkäänlaisesta tuesta millekään hallituskoalitiolle voidaan edes uumoilla. Kynnyskysymyksiä ovat tietty maahanmuuton rajoittaminen, lain ja järjestyksen kunnioittaminen sekä vähäväkisten oikeus yhteiskunnan turvaamaan hoitoon ja huolenpitoon.
– Kokoomuksella on lapsellinen kuva hinnasta, millä he voisivat ostaa tukemme. On puhuttu vaikkapa siitä, että muodostettaisiin parlamentaarinen komitea selvittämään maahanmuuton tulevaisuutta ynnä muuta soopaa, Karlsson siunailee.
– Näillä tempuilla ei ruotsidemokraattien tukea hankita. Keskeistä on täsmällinen näkemys ja suunnitelma siitä, miten käytännössä muutetaan asioita, jotka ovat ruotsidemokraateille tärkeitä.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Vaalit ovat taistelua todellisuuskuvasta – ruotsidemokraatit Facebookissa suurempi kuin muut yhteensä
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Päivän pointti: Antti Lindtman sanoo vaalitentissä, ettei halua enempää humanitaarista maahanmuuttoa, kunnes puolueen raskaan sarjan kuiskaaja ilmoittaa, että kyllä haluaa – mistä oikein on kyse?

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää