

LEHTIKUVA
Ruotsidemokraattien vaatimukset kasvavat vaalivoiton myötä – vaikutusvallan täytyy olla suhteessa puolueen kokoon
Ruotsidemokraattien puoluesihteeri ilmoitti SVT:n aamuohjelmassa, että puolue haluaa kokonsa mukaisen vaikutusvallan mahdollisessa hallituksessa. Tällöin keskustellaan myös pääministerin paikasta. Tärkeintä on kuitenkin politiikan ja maan uusi suunta.
Ruotsin vaalitulos ja sen myötä hallitusratkaisu ovat edelleen hämärän peitossa, mutta kannunvalanta eri hallitusvaihtoehdoista on jo alkanut.
Jos oikeistoblokki lopulta voittaa, niin ruotsidemokraatit voivat lunastaa vaalivoittonsa blokin suurimpana puolueena. Moni asia muuttuu kansankodissa.
– Jimmie Åkesson on ollut johdonmukainen siinä, että meidän täytyy saada vaikutusvaltaa, joka on suhteessa puolueemme kokoon valtiopäivillä. Jos meistä nyt tulee suurin, niin nostamme pöydälle aivan eri vaatimukset, sanoi ruotsidemokraattien puoluesihteeri Richard Jomshof SVT:n aamuohjelmassa.
– On selvää, että ministerinsalkuista on voitava keskustella. Pääministerin posti, puhemies, eri valtiopäivien valiokuntien puheenjohtajuudet. Tärkeintä on kuitenkin se, että politiikka ja tietyt asiakysymykset saavat nyt aivan toisen suunnan kuin mihin viime vuosina on totuttu ja että me pystymme saamaan poliittisen tahtomme läpi.
Liberaalit edelleen nuivina
Ruotsidemokraattien hallitustaivaalle palasi ensimmäinen pilvi heti maanantaina, kun liberaalien edustaja ilmoitti ponnekkaasti puolueensa edelleen kieltäytyvän hallitusyhteistyöstä vaalivoittajan kanssa.
– Lähdimme vaaleihin liberaalisporvarillisen hallitusvaihtoehdon puolesta. Siinä hallituksessa ei ole tilaa ruotsidemokraateille, linjasi liberaalien EU-parlamentaarikko Karin Karlsbro Ruotsin radiossa.
Jo aiemmin pienpuolue liberaalien puheenjohtaja Johan Pehrson on sanonut, ettei puolue päästä ruotsidemokraatteja hallitukseen. Yhteistyö tosin voisi olla mahdollista asiakysymyksissä, jos ruotsidemokraatit tukevat hallituksen esityksiä valtiopäivillä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- asiakysymykset hallitusvaihtoehdot Johan Pehrson Karin Karlsbro ministeriratkaisut valtiopäivien valiokunnat hallitusratkaisu oikeistoblokki punavihreä koalitio valtiopäivävaalit 2022 Richard Jomshof Liberaalit Jimmie Åkesson Ruotsidemokraatit pääministeri
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ruotsidemokraatit vaalien suurin voittaja

Ruotsin superjännittävä vaalitulos elää – oikeistoblokki siirtynyt johtoon kisassa valtiopäiväpaikoista

Valta vaihtumassa Ruotsissa – oikeistoblokki johtaa, mutta tuloksen vahvistaminen jäämässä keskiviikkoon

Tältä näytti ruotsidemokraattien riemukkaissa voitonjuhlissa – Jimmie Åkesson painoi menemään letkajenkaa

Ruotsin lopullinen vaalitulos edelleen auki – oikeistoblokki yhden paikan johdossa

Huhtasaari Strasbourgissa: “Eurooppa pelastuu kyllä ja eurooppalaiset pärjäävät, kunhan nykymuotoisesta EU:sta päästään eroon”

Yksi loikkari voi kaataa yhteistyön – luottamus on pakosta Ruotsin uuden hallituksen avainsana

Ruotsissa on monta todellisuutta – muslimipuolue sai kolmanneksen äänistä ongelmalähiössä

Kansa on puhunut ja vaalitulos vahvistettu – Ruotsin suunta muuttuu
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Taloustieteen emeritusprofessori: Työn verotusta kannattaa keventää myös ylimmissä tuloluokissa – ”Yhteiskunnalle käy kalliiksi pitää kaikkein tuottavimpia ihmisiä vajaakäytöllä”
Heikkojen työn kannustimien vuoksi moni asiantuntijatyössä työskentelevä valitsee tällä hetkellä ylitöiden tekemisen sijaan mieluummin vapaa-ajan. Marginaalivero, eli lisätuloista perittävä vero onkin nykyisellään merkittävä kannustinloukku. - On varmasti syytä pohtia, onko edes valtion etu pitää ylikireää verotusta, jos sen seurauksena ei haluta tehdä pitkiä päiviä, taloustieteen emeritusprofessori Matti Virén sanoo.
Uusimmat

Kasvuriihen tiedotustilaisuus – suora lähetys

Tutkimus: Veroprogression alentaminen kannattaa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää