

Ruotsidemokraattien suurvoitto jäi ruotsalaisessa mediassa sivuraiteelle
Aftonbladetin mukaan sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Stefan Löfven on kiistatta ykkösehdokas Ruotsin seuraavaksi pääministeriksi, mutta voitosta huolimatta hänelle povataan kivistä hallitustaivalta. Aftonbladetin haastattelemat asiantuntijat pitävät todennäköisimpänä heikkoa demarien ja Ympäristöpuolueen vähemmistöhallitusta.
– Jo pelkästään budjetin läpivienti tulee olemaan tuskaisaa, toteaa siihen valtiotieteen professori Jonas Hinnfors.
Aftonbladetin haastattelemat asiantuntijat näkevät – ehkä hieman yllättäen – Keskustapuolueen todennäköisemmäksi sosiaalidemokraattien hallituskumppaniksi kuin Vasemmistopuolueen.
”Kansa on päättänyt – Fredrik Reinfeldt lähtee”, otsikoi puolestaan Dagens Nyheter. Lehti kuvasi Reinfeldin tulospuhetta tunteikkaaksi ja muisti kertoa, että nykyinen pääministeri jättää myös paikkansa Maltillisen kokoomuksen puheenjohtajana.
– Saimme kurottua vasemmiston etumatkaa kiinni, taistelimme kovasti ja taistelimme urheasti, mutta se vain ei riittänyt, maalaili kokoomuksen puoluesihteeri Kent Persson Dagens Nyheterissä.
Gudrun Schymanin feministipuolue Feministiskt initiative jäi vaalipäivän lähestyessä mediassa jo selvästi vähemmälle mediahuomiolle. Svenska Dagbladet oli seuraamassa puolueen tulosvalvojaisia, jotka alkoivat riehakkaassa voitonhurmassa, mutta päättyivät katkeriin kyyneliin neljän prosentin äänikynnyksen karatessa ulottumattomiin.
– Meillä on yhteys tunteisiimme, se on meidän pääomamme, lohdutti Schyman omiaan.
– Kun surut on surtu, jatkamme eteenpäin. Meillä oli vaaleissa pienimmän puolueen pienimmät resurssit, mutta silti teimme parhaan kampanjan, hän kertoi Svenska Dagbaladetille.
Kun muut mediat enemmän tai vähemmän piilottelivat suurvoiton ottaneita ruotsidemokraatteja, oli Expressen ottanut puheenjohtaja Jimmy Åkessonin pääsivulleen heti pakollisen demarijutun alle.
– Tämä on fantastinen tulos, sai Åkesson sanotuksi, jotenkin tutunoloisesti.
Kiivaan ruotsidemokraattivastaisen kampanjan tehnyt Expressen jaksoi vielä maanantaina muistuttaa lukijoitaan, että muutamat puolueen uusista parlamentaarikoista muutamat olivat saaneet tuomion eriasteisista rikoksista.
Ruotsin parlamenttivaalien seuranta oli lukijan ja katsojan kannalta kovin erilaista kuin vuoden 2010 parlamenttivaaleissa. Kaikki kynnelle kykenevät mediat tekivät tällä kertaa suoraa tv-lähetystä verkkoon ja videojutuilla oli muutenkin erittäin keskeinen rooli kaikessa mediaseurannassa. Vaalien voittajakorokkeelle voidaankin nostaa myös nettitelevisio.
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ruotsin vaalit takana – Minkä ruotsidemokraatit voitti, sen kokoomus hävisi

Ruotsin punavihreä hallitus kaatui

Miksi ruotsidemokraatit rynnistävät – tässä syy
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.