

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson: Haluan oikeus- ja maahanmuuttoministeriksi
Ruotsidemokraattien johto on parhaillaan koolla sunnuntaihin asti päivittämässä puolueen poliittisia linjauksia. Kokouksen alla puheenjohtaja Jimmie Åkesson kertoi Expressenille ajatuksiaan puolueen tilasta ja omasta tulevaisuudestaan. Åkesson on johtanut puoluetta vuodesta 2005.
Ruotsidemokraattien odotetaan Expressenin mukaan tekevän uusia linjauksia muun muassa suhteessaan aborttiin ja sukupuolineutraaliin avioliittoon.
Ruotsin suurimmaksi mitattu puolue joutuu miettimään kasvavan kannatuspaineen alla aiempia, tiukkoja kannanottojaan ja mahdollisesti ruuvaamaan niitä vapaamielisempään suuntaan.
Hallitussopimus mahdollinen
Ruotsidemokraattien halu hallitusvaltaan on noteerattu, mutta Åkesson hillitsee innokkaimpia.
– Meno hallitukseen on todennäköisempää kuin muutama vuosi sitten, mutta ei kuitenkaan kovin todennäköistä, sillä muut puolueet saattavat edelleenkin harata vastaan. Enkä ole varma siitäkään, onko se meille kaikkein tärkeintä, Åkesson miettii.
– Hallituksessa istuessa valtaa on tietysti enemmän, kuin jos on jäänyt ulkopuolelle. Mutta hallituksen politiikkaan voi vaikuttaa vahvasti myös ulkopuolelta.
Åkesson tarkoittanee tässä yhteydessä sitä, että ruotsidemokraatit voivat tehdä johtavan hallituspuolueen kanssa sopimuksen yhteistyöstä valtiopäivillä, menemättä kuitenkaan mukaan itse hallitukseen.
Keskeisten asioiden ministeri
Åkessonilta tiedusteltiin haastattelussa myös mieluisimmasta ministerinpostista, jos ovet hallitukseen aikanaan avautuvat.
– Oikeusministeri kuulostaa hyvältä, siinä pystyy vahvasti vaikuttamaan meille keskeisiin kysymyksiin. Oikeus- ja maahanmuuttoministeri samassa paketissa, semmoinen sen pitäisi olla, hän linjaa.
Jimmie Åkesson on johtanut puoluettaan vuodesta 2005 ja aikoo tehdä niin vielä ainakin kaksi seuraavaa vuotta. Vaikka seuraajastakin on ollut puhetta, Åkesson ei ole väistymässä mihinkään ennen vaaleja.
– Puoluejohtaja on aina vain niin hyvä kuin viimeisin vaalitulos ja mielestäni menemme hyvään suuntaan, Åkesson kuittaa.
Tiukat ehdot kansalaisuudelle
Ruotsidemokraattien puoluejohto haluaa yhtenä tavoitteistaan tiukentaa ehtoja Ruotsin kansalaisuuden myöntämiselle.
– Mielestämme kansalaisuuden voisi saada vasta täällä 10 vuotta asuttuaan. Vuosia tärkeämpää on kuitenkin se, miten vietät aikasi. Opetteletko maan kielen, tuletko toimeen omillasi ja ymmärrätkö miten ruotsalainen yhteiskunta toimii. On ihmisiä, jotka ovat asuneet täällä vuosikymmeniä osaamatta sanaakaan maan kieltä, yksinkertaisesti sanottuna. Se on kohtuutonta.
Åkessonilta kysyttiin myös sitä, miten kansalaisuuden haluava voisi osoittaa kunnioittavansa ja ymmärtävänsä ruotsalaista yhteiskuntaa.
– Se onkin vaikeata, hän myöntää.
– On toki olemassa kielitestejä, yhteiskunnallista ja historiallista osaamista voi testata. Myös ihmisten arvomaailmaa voidaan mitata, mutta en ole varma haluaisinko mennä niin pitkälle.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Näin Jimmie Åkessonista tulee pääministeri – opposition yhteistyö tiivistyy Ruotsissa

Ruotsidemokraatit nyt suurin puolue – sosiaalidemokraattien hegemonia päättyi Ruotsissa

Valtamedian vaalivaikuttaminen osoittautui valepropagandaksi – Göteborgin autopalot eivät olleet ruotsidemokraattien sytyttämiä

Ruotsidemokraattien gallupmenestys ei ole sattumaa – Tutkimus: puolueen teemat herättävät luottamusta lähes kaikilla politiikan osa-alueilla

“Eikö Suomelle muka riitä ilmastojohtajuus ja EU:n mallioppilaan rooli – pitääkö meidän alkaa leikkiä vielä humanitaarista supervaltaa?”

Kansa haluaa panna pisteen ruotsidemokraattien syrjinnälle

Ruotsin kokoomus pyytää jo anteeksi maahanmuuttokriittisten vaientamista

Ruotsidemokraatit: Verorahoin maksetut palvelut on tarkoitettu vain omille kansalaisille

Pulinat pois: Ruotsidemokraatit nyt suurin puolue myös Ruotsin yleisradion mittauksessa
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää