LEHTIKUVA
Ruotsidemokraattien kannatus jälleen nousussa – heikosti menneiden eurovaalien tulosta selvitellään
Ruotsidemokraatit koki eurovaaleissa ensimmäisen merkittävän vaalitappionsa. Syyt mahalaskuun selvitetään perin pohjin ja aavistuksia on jo olemassa. Tuorein gallup on kuitenkin balsamia haavoille ja puolueen kannatus on taas 20 prosentin tietämissä.
Ruotsidemokraatit sai 13,2 prosenttia EU-vaaleissa annetuista äänistä. Se on 2,1 prosenttiyksikköä vähemmän kuin edellisissä, vuoden 2019 vaaleissa. Puolue kuitenkin säilytti kolme paikkaansa EU-parlamentissa.
Ruotsin äänioikeutetuista 53,4 prosenttia äänesti EU-vaaleissa. Se on yli 10 prosenttiyksikköä enemmän kuin Suomessa. Tässä saattaisi kukaties olla ensimmäinen syy siihen, miksi ruotsidemokraattien kannatus notkahti lievemmin kuin perussuomalaisten lahden tällä puolen.
Selvitys heti käyntiin
Ruotsidemokraattien kannatus on gallupeissa heilunut pitkään 20 prosentin tienoilla, joten tappio EU-vaaleissa oli yllätys. Puolue menetti ensimmäistä kertaa kannatustaan ja alamäkeä mentiin kautta maan.
Puolueväen keskuudessa tulos otettiin vastaan “shokilla”, kuten puheenjohtaja Jimmie Åkesson itse asian ilmaisi. Puoluehallitus kokoontui heti maanantaina ja pisti samantien pystyyn sisäisen selvityksen kannatuksen katoamiseen johtaneista syistä.
– Tuli vähän turpaan. Se on ehkä hyväksikin seuraavia vaaleja ajatellen. Ennemmin tai myöhemmin tuuli kääntyy vastaiseksi ja toivottavasti siitä opitaan jotakin hyödyllistä, pohtii ruotsidemokraattien valtiopäiväedustaja Magnus Persson Svenska Dagbladetissa.
Kotimaan vaalit lähempänä äänestäjää
Perssonin mielestä vaalitappio ei ole haudanvakava, koska puolue säilyttää paikkalukunsa EU-parlamentissa. EU-kritiikki olisi voinut olla selkeämpää ja puolueen äänestäjistä moni jäi kotiin, koska EU-vaaleissa käsiteltävät asiat ovat monimutkaisempia kuin valtiopäivävaaleissa.
– Valtiopäivävaalien teemoihin on helpompi samaistua. Rikollisuus, lasten koulunkäynti, työttömyys ja sen sellaista. Niistä ihmiset innostuvat helpommin.
Åkesson suivaantui medialle
– Tämä on oudoin vaalitaistelu, jossa olen ollut mukana koko elämäni aikana, enkä ole saanut puhua mitään siitä, mistä olisin halunnut ja jota pidän tärkeänä, selitti Åkesson vaalivalvojaisissa heti tuloksen selvittyä.
– Siteeran Nick Faldoa, kerran maailman parasta golfin pelaajaa. Lopettaessaan uransa tämä totesi: haluan kiittää mediaa koko sydämestäni.
Hyökkäys ei ollut paras puolustus
– Lumous on kadonnut ja ruotsidemokraateista on tullut puolue muiden joukossa. Joskus vaalit voitetaan ja joskus hävitään, sanoo vaaliasiantuntija Henrik Ekengren Oscarsson.
– Puolue ei saanut äänestäjiään liikkeelle, syistä tähän ei ole vielä tänään selvyyttä mutta oletuksia on.
Erään teorian mukaan äänestäjät eivät pitäneet tavasta, jolla puolue ja ennen kaikkea Jimmie Åkesson suhtautuivat Kalla fakta -ohjelman paljastuksiin ruotsidemokraattien somen anonyymitileistä.
Åkesson nimitti tutkimusta “giganttiseksi kotimaiseksi vaikutusoperaatioksi”. Ekengren Oscarssonin mielestä hyökkäys ei ollut tässä kohtaa paras puolustus.
Gallupista uskoa tulevaisuuteen
Ruotsidemokraattien ahdistus ja synkkä itsetutkistelu helpottivat heti, kun ensimmäinen vaalien jälkeinen mielipidemittaus ilmestyi. Ruotsin tilastokeskuksen (SCB) mittauksessa ruotsidemokraattien kannatus on nyt 19,5 prosenttia eli aivan moderaattien kannassa.
– Tämä on mainio vastaisku ja antaa hyvää potkua tulevaisuutta ajatellen, kommentoi ruotsidemokraattien puoluesihteeri Mattias Bäckström Johansson Expressenissä.
– Meillä on tosi revanssihenkinen puoluekoneisto, joka saa nyt aivan uutta energiaa näistä luvuista.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- puoluekoneisto vaikutusoperaatio parlamentin paikkaluku sisäinen selvitys shokki Nick Faldo anonyymit sometilit Eurovaalit 2024 vaalitappio Mattias Bäckström Johansson Henrik Ekengren Oscarsson vaaliteemat Magnus Persson äänestysaktiivisuus valtiopäivävaalit kannatusmittaus Jimmie Åkesson Ruotsidemokraatit
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Ruotsidemokraattien kärkiteema EU-vaaleissa on maahanmuutto: ”Minun Eurooppani rakentaa muureja”
Koirat haukkuvat, karavaani kulkee – kohu ruotsidemokraattien ”trollitehtaasta” ei ole vaikuttanut puolueen suosioon
Ruotsidemokraattien voittoputki katkesi – punavihreä aalto pyyhkäisi yli kansankodin
Muslimiaktivisti syyttää ruotsidemokraatteja tuntemastaan turvattomuudesta – uhkaa muuttaa muualle
Työväenpuolue murskavoittoon Britannian parlamenttivaaleissa – lupausten lunastaminen käy työstä
Henkilökuvassa: Perusinsinööri Joonas Kiviranta ratkoo käytännön ongelmia – mutta tykkää myös filosofoida
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.