LEHTIKUVA
Ruotsidemokraattien äänestysaktiivisuus ratkaisee valtiopäivävaalit – oikeisto- ja vasemmistoblokit tasoissa juuri vaalien alla
Ruotsin suunta ratkeaa tänään valtiopäivävaaleissa ja suunnan näyttää ruotsidemokraatit. Puolue on mielipidemittauksissa selkeästi toisena ja kirkkaasti moderaatteja edellä. Oikeiston voittaessa pääministerin nimestä on tiedossa mielenkiintoinen kisa.
Ylen uutisissa maalailtiin lauantaina illansuussa, kuinka Ruotsin vaalikamppailu on äärimmäisen tasaista oikeiston ja vasemmiston välillä. Pääministerin posti menee joko demareille tai moderaateille.
Kirjeenvaihtaja hehkutti haltioituneena, kuinka vihreät näyttäisivät pysyvän äänikynnyksen yläpuolella ja näin käyden pelastaisivat valtiopäivien vasemmistoenemmistön.
Aikuisten oikeassa maailmassa ruotsidemokraatit on kaikissa viimeisimmissä mielipidetiedusteluissa moderaatteja muutaman prosenttiyksikön edellä ja jos mentäisiin kuten tapana on ollut, valtiopäivien puhemies ehdottaisi oikeiston voittaessa puheenjohtaja Jimmie Åkessonia selvittämään hallituksen muodostamista.
Siinä taasen on perääkin, että vihreät näyttäisivät gallupien mukaan todellakin ylittävän 4 prosentin äänikynnyksen.
Ruotsidemokraattien kannattajat ratkaisevat hallituspohjan
SVT:n lauantaisen valitsijabarometrin mukaan sosialidemokraatit saisivat valtiopäivävaaleissa 30,3 prosentin kannatuksen. Toiseksi suurimmaksi puolueeksi kirii ennusteen mukaan ruotsidemokraatit 21,2 prosentin ääniosuudella, nousua edellisiin vaaleihin verrattuna lähes 4 prosenttiyksikköä.
Moderaatit on kolmantena ja kaukana ruotsidemokraattien takana 17,1 prosentin kannatuksella. Seuraavina tulevat peräkanaa vasemmistopuolue (7,8 %), keskusta (7,1 %) ja kristillisdemokraatit (5,9 %). Perää pitävät liberaalit (5,2 %) ja ympäristöpuolue vihreät (4,5 %).
Vasemmiston ja oikeiston punnukset ovat lähes tasan. Vasemmistovaihtoehto on saamassa 49,7 prosentin ja oikeistoblokki 49,4 prosentin kannatuksen. Ruotsidemokraattien kannatus on oikeistopuolueista ainoana plussalla ja sen merkitys saattaa olla ratkaiseva.
Vaalitulos on siten paljolti kiinni ruotsidemokraattien kannattajien äänestysaktiivisuudesta ja siitä, pystyvätkö moderaatit pysäyttämään oman kannatuksensa luisun ja vielä kääntämään sen nousuun aivan kalkkiviivoilla.
Saksalaislehti ennustaa Ruotsiin vallanvaihdosta
”Sosialidemokraattien yli 100 vuotta kestänyt dominanssi on historiaa”, kirjoittaa Handelsblatt ja ennakoi ruotsidemokraattien nousua vaalivoittajaksi sekä hallituspuolueeksi. Saksalaislehden mukaan sekä moderaatit, että kristillisdemokraatit ovat kääntäneet kelkkansa ja hyväksyvät nyt kansallismielisen puolueen kumppanikseen.
Keskisestä Euroopasta katsottuna katujen väkivalta ja ammuskelut siivittävät Ruotsin vallanvaihdosta. ”Tuskin menee päivääkään, etteivät jengit tulittaisi toisiaan”, Handelsblatt perustelee arviotaan. Lehti muistuttaa myös siitä, että Ruotsi on Euroopan surullinen kärkimaa tilastoissa, mitä tulee ampumisten ja uhrien määrään.
Saksalaislehti pohtii ja ihmettelee myös sitä, miksei ulkopolitiikka ja vaikkapa pinnalla oleva Ruotsin Nato-ratkaisu saa minkäänlaista huomiota vaalitaistelussa. Pohjoismaiseen rintamaan Handelsblatt palaa siinä, että lehti ennustaa hallitusneuvotteluista erittäin vaikeita, vaalien voittajasta riippumatta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- hallituksen muodostaja valtiopäivien puhemies mielipidetiedustelut Moderaatit äänestysaktiivisuus hallituksen muodostaminen valtiopäivävaalit 2022 sosialidemokraatit vasemmistopuolue gallupit rikollisjengit Liberaalit Jengirikollisuus Ruotsidemokraatit vihreät hallitus nato Keskusta
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Ruotsidemokraattien vaatimus vaalien loppusuoralla: 20 miljardia kruunua vuodessa kansalaisten turvallisuuteen
Ruotsissa asuu moderaattien mukaan 700 000 ulkomailla syntynyttä työikäistä, jotka eivät pysty elättämään itseään – huomattava osa heistä äänestää vasemmistoa
Köyhä Järnbrott on ruotsidemokraattien teräslinnake monikulttuurisessa Göteborgissa: ”Töitä tehdään ja muita autetaan, räyhääjät voivat painua takaisin kotimaahansa”
Älä äänestä oikeistoa, kehottaa Skandinavian suurimpiin kuuluva sanomalehti ja hyökkää ruotsidemokraatteja vastaan
Ruotsidemokraatit vaalien suurin voittaja
Pohjoismaiden neuvoston uudistamisen aika on nyt – Ranne: Pohjoismaiden neuvoston on valittava, näivettyykö se Stalinin haamun varjoon vai uudistetaanko sitä perusteellisesti
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää