SU
Ruotsidemokraatit nyt suurin puolue – sosiaalidemokraattien hegemonia päättyi Ruotsissa
Ruotsidemokraatit teki poliittista historiaa noustessaan gallupmittauksessa sosiaalidemokraattien ohi Ruotsin suurimmaksi puolueeksi. Aftonbladetin mittauksessa ruotsidemokraatteja kannattaa 24 prosenttia äänioikeutetuista ja demareita enää runsaat 22 prosenttia.
Puheenjohtaja Jimmie Åkesson ottaa ruotsidemokraattien lukemat rauhallisesti, valtiomiehen ottein.
– Olemme kaiken syksyä lähestyneet sosiaalidemokraatteja, joten ykköstila ei ollut yllätys, sanoo Åkesson.
Hän perustelee menestystä sillä, että puolue on puhunut kansalaisten arjesta, siitä mistä muut vaikenevat.
– Kaikki nämä vuodet olemme pauhanneet jengirikollisuudesta, kasvavasta turvattomudesta ja vastuuttomasta maahanmuuttopolitiikasta. Yhä useammat kohtaavat nämä ongelmat arjessaan ja me puhumme siitä. Siksi ruotsidemokraatit on uskottava vaihtoehto, Åkesson summaa.
Demareiden hegemonia päättyi
Åkesson näkee Ruotsin poliittisen tilanteen niin, että sosiaalidemokraattien satavuotinen hegemonia eli poliittinen ylivalta on nyt päättynyt.
– Kokoomus luuli haastavansa demarit mutta me teimme sen, tämä on tervetullut käänne Ruotsin poliittisessa elämässä, Åkesson iloitsee.
Sosiaalidemokraattien johtamaa hallituspuoluekoalititiota, johon kuuluu myös ympäristöpuolue (4, % kannatus), kannattaa enää 28 prosenttia äänestäjistä. Hallituksen tukipuolueiden keskustapuolueen (7,7 % kannatus) ja liberaalien (3,9 % kannatus) tuella hallituksella on takanaan enää 38,6 prosentin gallupkannatus.
Oppositio jyrää. Ruotsidemokraattien (24 % kannatus), kokoomus (18 %), kristillisdemokraatit (7,6 %) ja vasemmistopuolue (9,8 %) keräävät yhteensä 59,2 prosentin gallupkannatuksen.
Tutkimuksen teki Aftonbladetille Demoskop. Se tehtiin 4.-13. marraskuuta ja tulos perustuu 2048 haastatteluun.
Korjaus 18.11.2018 klo 11:45: Uutisessa kerrottiin aiemmin, että “Sosiaalidemokraattien johtamia hallituspuolueita kannattaa vielä 49,4 prosenttia äänestäjistä”. Tämä ei pidä paikkaansa, hallituspuolueita ovat ainoastaan sosiaalidemokraatit (22,2 % kannatus) ja ympäristöpuolue (4,8 % kannatus) yhteensä 28 prosentin kannatuksella. Hallituksen tukipuolueina toimivat keskustapuolue (7,7 % kannatus) ja liberaalit (3,9 % kannatus).
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- suosituin puolue Jengirikollisuus Jimmie Åkesson Ruotsidemokraatit Ruotsi kannatus SDP Kokoomus maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Uskonto ei suo erivapautta – kunnassa vieraita tervehditään kättelemällä
Näin Jimmie Åkessonista tulee pääministeri – opposition yhteistyö tiivistyy Ruotsissa
Valtamedian vaalivaikuttaminen osoittautui valepropagandaksi – Göteborgin autopalot eivät olleet ruotsidemokraattien sytyttämiä
Ruotsidemokraattien gallupmenestys ei ole sattumaa – Tutkimus: puolueen teemat herättävät luottamusta lähes kaikilla politiikan osa-alueilla
Demarit paniikissa, ruotsidemokraatit nousemassa maan suurimmaksi puolueeksi
Kansa haluaa panna pisteen ruotsidemokraattien syrjinnälle
Ruotsin kokoomus pyytää jo anteeksi maahanmuuttokriittisten vaientamista
Halla-aho: Muut puolueet haluavat toistaa kaikki Ruotsin virheet
Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson: Haluan oikeus- ja maahanmuuttoministeriksi
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää