

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Ruotsidemokraatit ottavat avosylin vastaan Venäjän hyökkäystä pakenevat: ”Nämä ihmiset tarvitsevat oikeasti turvaa”
Pakolaisten aito hätä käy ihmisten sydämiin ja hätää kärsivistä pidetään huolta kuin omasta perheestä. Näin myös Etelä-Ruotsissa, jossa ukrainalaisten hätä on saanut ruotsidemokraatit tekemään työtä vuorotta sotaa pakenevien hyväksi, kertoo Aftonbladet.
Svalövin ruotsidemokraattinen kunnanhallituksen puheenjohtaja Teddy Nilsson istuutui neuvottelupöydän ääreen heti Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Läsnä kriisikokouksessa olivat myös puolustusvoimien sekä Maahanmuuttoviraston edustajat ja asialistalla Ukrainasta mahdollisesti saapuvien pakolaisten majoittaminen.
Tilanne oli siinä mielessä historiallinen, että Nilsson on tunnettu kriittisestä asenteestaan muun muassa vuoden 2015 pakolaiskriisin tapahtumiin.
Toimeen tartuttiin välittömästi
– Aloitimme heti suunnittelun, vaikka emme edes tienneet, kuinka monta pakolaista jo oli tullut tänne, Nilsson kuvailee.
Svalövissä työskentelee paikallisella vihannesviljelmällä 50 ukrainalaista, joten oli mahdollista, että väkeä hakeutuisi sukulaisten luo turvaan.
Päivää myöhemmin selvisi, että kuntaan oli jo tullut 50 ihmistä sodan jaloista. Viikkoa myöhemmin pakolaisia oli 200. Kukaan ei tosin tiedä täsmällisiä lukuja, sillä läheskään kaikki Ukrainasta tulleet eivät ole rekisteröityneet viranomaisille. Vertailun vuoksi koko vuonna 2021 kunta otti vastaan 10 pakolaista.
Ukrainan lippu salkoon
Svalövin naapurikunnassa Bjuvissa vedettiin Ukrainan lippu salkoon heti Venäjän hyökkäystä seuranneena päivänä. Bjuvia johtavat ruotsidemokraatit ja kunta on lähettänyt rahaa YK:n pakolaisjärjestölle sekä järjestänyt asuinsijat pakolaisille alta aikayksikön. Myös vuonna 2015 kuntaan tuli pakolaisia mutta ero entiseen on selvä:
– Mukana oli silloin paljon irtonaista väkeä. Jopa ihmisiä, jotka pakenivat maasta, jossa eivät ikinä olleet käyneetkään, mainitsee kunnanhallituksen ruotsidemokraattinen puheenjohtaja Mikael Henrysson. Tänään on toinen ääni kellossa:
– Nämä ihmiset otamme avosylin vastaan, koska he tarvitsevat oikeasti turvaa Putinin aggressiota vastaan.
”Tuntuu kuin olisin tullut kotiin”
Pikkupaikkakuntien asukkaiden avuliaisuus ja välittäminen saa pakolaisenkin tummaan päivään hopeareunukset. Jevgenia saapui pienen lapsensa kanssa kaaoksen keskeltä Etelä-Ruotsin rauhaan ja kuvailee olojaan nyt näin:
– Tuntuu kuin olisin tullut kotiin, väki pitää meistä huolta kuin olisimme omaa perhettä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- pakolaisten hätä Mikael Henrysson Bjuv Ukrainan sota Venäjän hyökkäys vuoden 2015 pakolaisvyöry Teddy Nilsson Svalöv Skåne Maahanmuuttovirasto Pakolaiskriisi Ruotsidemokraatit Turvapaikanhakijat pakolaiset Ruotsi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ruotsidemokraatit: Porttikielto muille kuin Ukrainan pakolaisille

Miesjoukko tunkeutui ukrainalaispakolaisten tilapäismajoitukseen: ”Meille sanottiin, että Ruotsi on turvallinen maa”

Sotaa pakenevat ukrainalaiset karttavat erästä valtiota: ”Ruotsiin? Kiitos, mutta ei kiitos”.

Miksi nallekarhua puristavaan pakolaislapseen suhtaudutaan eri tavalla kuin bodattuihin korstoihin? Halla-aho kertoo

Yle näkee “rakenteellista rasismia” Ukrainan pakolaisten kohtelussa

Suomeen ja Ruotsiin tulossa kymmeniä tuhansia kouluikäisiä pakolaislapsia – osa aikoo yhä käydä koulua etänä
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää