LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Ruotsi valmis rakentamaan lisää ydinvoimaa: ”Kolme sijoituspaikkaa on jo valmiina”
Jos joku haluaa rakentaa lisää ydinvoimaa Ruotsiin, niin siitä vaan. Sijoituspaikatkin ovat jo valmiina. Näin toteaa maan uusi energiaministeri SvD:n haastattelussa.
Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö Ruotsin vasta valittu energiaministeri Khashayar Farmanbar olisi tuulivoimahenkilöitä. Erityisesti merelle rakennettavat tuulipuistot ovat hänen mukaansa paras vastaus valtakunnan kasvavaan energiantarpeeseen.
Merelle rakennettava tuulivoima on ministerin perusteluissa tehokkaampaa siksi, että merellä tuulee enemmän ja tasaisemmin kuin maan kamaralla. Svenska Dagbladetin haastattelussa hän huomauttaa, että Ruotsin koko rannikolle on haettu niin paljon lupia tuulipuistoille, että ne kattaisivat maan koko tulevan energiantarpeen.
– Kaikkia ei tietenkään rakenneta, hän kiiruhtaa lisäämään.
Ydinvoimaa tarvitaan tyynessä säässä pimeään aikaan
Ministeri Farmanbar palaa arkitodellisuuteen ja myöntää, ettei valtion energiantuotanto voi olla riippuvainen yksin sääolosuhteista eli siitä, sattuuko tuulemaan ja paistaako aurinko.
– Tulevaisuuden energiantuotanto koostuu usean eri järjestelmän paletista.
Niinpä ydinvoimaa ei tulla ajamaan alas ennenaikaisesti, kuten joissakin Euroopan maissa ollaan tekemässä. Ruotsin on määrä olla fossiilivapaa vuonna 2045 eli silloin kivihiili polttoöljy ovat pannassa. Tuolloin myös Ruotsin nykyiset ydinreaktorit ovat tulossa käyttöikänsä päähän.
– Olen tehnyt selväksi, että jos joku haluaa tänään investoida ydinvoimaan, niin kolme sijoituspaikkaa on jo valmiina (nykyisten ydinvoimaloiden alueilla, toim. huom.). Ydinvoiman ja tuulivoiman välillä ei ole verotuksellista tai juridista eroa. Sanoisin jopa, että ydinvoiman poliittinen riski on pienempi tuulivoimalla, jonka rakentamiseen jokainen kunta voi halutessaan sanoa ei.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- polttoöljy tulevaisuuden energia ydinvoimalan käyttöikä sijoituspaikka fossiiliton Ruotsi 2045 tyyni sää pimeys tuulenvoima sääolosuhteet energiantarve merivoimala Khashayar Farmanbar tuulipuisto Kivihiili Ydinvoima Tuulivoima
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Ydinvoima Suomessa 2050 – uusi tutkimus visioi Suomesta energiaomavaraista ydinvoiman lisärakentamisen avulla
Energiakriisi rokottaa EU-maiden budjetteja – osa päättäjistä haluaisi helpotuksia päästökauppaan
Sähkökriisi runtelee maita pitkin Eurooppaa – komissio on huolissaan ilmastopakettinsa kannatuksesta
Purra: Hiilivuodon tukkiminen on ympäristöteko – ”Jos Suomi tekee liian radikaaleja ilmastotoimia, tuotanto siirtyy muualle”
Aikaisemmin ydinenergia yhdisti Eurooppaa, tänään se hajottaa – erityisen hankalaa on se, että Ranska ja Saksa ovat vastakkaisissa ryhmissä
Vihreä siirtymä laittaa vähäosaiset ahtaalle – Koponen: “Missä ovat Marinin hallituksen toimet kotitalouksien auttamiseksi?”
Koko hallitus on sitoutunut ilmastopolitiikkaan, joka kurjistaa kansalaista ja heikentää kilpailukykyä – “Hallituksessa on puolueita, jotka ovat täysin sokean ilmastofanatismin kourissa”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
Donald Trumpin vierailu Joe Roganin ohjelmassa keräsi ennätysyleisön
Kolmen tunnin keskustelu Joe Roganin kanssa onnistui näyttämään inhimillisen puolen Donald Trumpista. Jutellessaan UFC-selostajana tunnetun Roganin kanssa vapaaottelusta Trump ei vaikuttanut poliitikolta vaan kamppailu-urheilufanilta. Keskustelussa käytiin läpi myös poliittisia aiheita, kuten maailmankauppa, energiatalous, sodat ja vaalivilppi.
Ruotsissa vietettiin hiljainen hetki Hamasin terroristi Yahya Sinwarin muistolle – tuhannet huusivat suosionosoituksia Malmössä
Ruotsissa järjestettiin viikko sitten mielenosoituksia, joissa kunnioitettiin Hamasin terroristi Yahya Sinwarin muistoa.
Eurooppaan vyöryi 10 vuodessa 4,5 miljoonaa Syyrian pakolaista – nyt kielteisen turvapaikkapäätökseen saaneet halutaan palauttaa turvalliseen kotimaahansa
Pelkästään Syyriasta on tullut 4,5 miljoonaa ihmistä Eurooppaan hakemaan turvaa ja parempaa elämää vuoden 2015 jälkeen. Suhtautuminen turvapaikanhakijoihin ja luvattomaan siirtolaisuuteen on kuitenkin muuttunut radikaalisti EU:n alueella vajaassa vuosikymmenssä. Nyt ainakin vaille turvapaikkaa jääneet halutaan palauttaa takaisin kotimaihinsa.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää