

LEHTIKUVA
Ruotsi tiukentaa kansalaisuuden saamisen ehtoja: toimeentulovaatimus ja pitempi asumisaika
Ruotsi aikoo tiukentaa kansalaisuuden saamisen ehtoja merkittävästi. Muun muassa asumisaikavaatimusta pidennetään ja hakijan on pystyttävä todistamaan, että hän kykenee elättämään itsensä. Aiemmin paljon lievemmätkin tiukennusvaatimukset leimattiin “muukalaisvihaksi”, mutta nyt vastustusta ei juurikaan ole.
Tähän asti Ruotsi on ollut yksi maailman helpoimmista maista kansalaisuuden saamisen kannalta. Tähän on nyt tulossa muutos. Mikäli hallituspuolueiden ja ruotsidemokraattien solmiman Tidö-sopimuksen tavoitteet pannaan täytäntöön, Ruotsista tulee yksi Euroopan tiukimmista maista uusien kansalaisten hyväksymisessä, kirjoittaa Ruotsin yleisradio SVT.
Hallitus on jo sopinut kielitaitoon ja yhteiskuntatietoon liittyvien vaatimusten tiukentamisesta. Jatkossa myös muihin asioihin liittyvät vaatimukset tulevat nousemaan.
Asumisaika nousee kahdeksaan vuoteen
Kansalaisuuteen vaadittava asumisaika nousee kahdeksaan vuoteen. Tällä hetkellä se on pakolaisille vain neljä vuotta ja muilla perusteilla maahan tulleille viisi vuotta.
Kansalaisuuden saamiseksi hakijan on pystyttävä todistamaan, että hän kykenee elättämään itsensä. Tarkoitus on myös ottaa käyttöön kansalaistamisseremonia, jossa annetaan virallinen uskollisuudenvakuutus kuninkaalle ja uudelle kotimaalle.
Lievätkin tiukennukset leimattiin “muukalaisvihaksi”
Ajatuspaja Timbroa edustava valtiotieteen tohtori Andreas Johansson Heinö ei pidä ehdotettuja tiukennuksia sinänsä “erityisen dramaattisina”, vaan sitä, että ne toteutetaan kaikki yhtä aikaa. Hän kaipaa myös laajempaa keskustelua aiheesta.
– Kun kansanpuolue ehdotti melko lieviä tiukennuksia 20 vuotta sitten, niihin kohdistui voimakasta vastustusta ja ne leimattiin muukalaisvihamielisiksi. Nyt vastarintaa ei tunnu juurikaan olevan, sanoo Andreas Johansson Heinö SVT:lle.
Tutkija: Pelottelee hakemasta kansalaisuutta
Valtiotieteen tohtori Heinö pitää ehdotettuja tiukennuksia onnistuneina, jos niiden tavoitteena on “pelotella” ihmisiä hakemasta Ruotsin kansalaisuutta.
– Lainsäädännön motiivi on lähes yhtä tärkeä kuin sen sanamuoto. Onko tavoitteena helpottaa ihmisten pääsyä yhteiskuntaan vai pelotella heitä pois?
Ministeri: Kansalaisuuden arvostusta nostettava
Hallitus ja sitä tukevat ruotsidemokraatit seisovat vankasti uudistusten takana. Kansalaisuuksia ei haluta jakaa liian helposti.
– Kansalaisuuden saamisen on merkittävä jotakin. Sen arvostusta on nostettava sekä juridisella että symbolisella tasolla, totesi maahanmuuttoministeri Maria Malmer Stenergard aiemmin SVT:lle.
Myös kansalaisuuden peruuttamista suunnitellaan
Lisäksi hallitus suunnittelee ruotsidemokraattien tuella perustuslain muutosta, joka mahdollistaisi jatkossa Ruotsin kansalaisuuden peruuttamisen. Tämä tulisi kyseeseen esimerkiksi silloin, kun henkilö on saanut kansalaisuuden väärin perustein tai uhkaa Ruotsin turvallisuutta.
Hallituksen tavoitteena on myös tilkitä porsaanreikä, joka on tähän asti mahdollistanut sen, että 15-17-vuotiaalle hakijalle on voitu myöntää Ruotsin kansalaisuus, vaikka hän olisi syyllistynyt vakaviin rikoksiin. Tämän lakiteknisen virheen ansiosta esimerkiksi Delta Gym -kuntosalilla tehdystä murhasta syytettynä oleva 16-vuotias maahanmuuttajanuori sai Ruotsin kansalaisuuden, vaikka hän oli jo sitä hakiessaan epäiltynä tästä henkirikoksesta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Andreas Johansson Heinö Tidö-sopimus kansalaisuushakemus Maria Malmer Stenergard Maahanmuuttopolitiikka Kansalaisuus Ruotsidemokraatit Ruotsi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ruotsin hallitukselta tiukka linjaus: ”Maahanmuuttajilta on vaadittava enemmän, jotta he voivat saada osansa hyvinvoinnista”

Nyt on veronmaksajille luvassa kylmää kyytiä: Näin hallitus lisää maahanmuuttajien kotouttamishyysäämistä – enää ei puutu kuin torvisoittokunta ja punainen matto

Saajien ja maksajien välinen epätasapaino rasittaa julkista taloutta – sosiaaliturva on muutettava kansalaisuusperusteiseksi

Perussuomalaiset julkaisi maahanmuuton kuntatilastot pääkaupunkiseudulta: “Karut vaikutukset joka sektorille”

Maahanmuuttopolitiikan linjauksille päivä lisäaikaa hallitusneuvotteluissa – ilmastopolitiikan osalta jo edistystä tänään

Maahanmuutto- ja ilmastopolitiikasta esitykset valmiina – huomenna selviää, jatkuvatko hallitusneuvottelut samalla kokoonpanolla

Perussuomalaiset haluaa parantaa suomalaisten turvallisuutta ja hyvinvointia sekä korjata julkista taloutta – Purra: ”Tavoittelemme paikkaa vain sellaisessa hallituksessa, jossa saamme edistettyä näitä asioita”

Ruotsi purkaa kannustinloukut – tuet eivät saa olla suurempia kuin palkka

Suomen maahanmuuttopolitiikka kiristyy selvästi – järjestelmän väärinkäytökset estetään
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää