LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Ruotsi on ainoa EU-maa, joka on poistanut saatavuusharkinnan kokonaan – tulokset ovat olleet huonoja
Perussuomalaisten kansanedustajat Jari Koskela ja Vilhelm Junnila jättivät hallitukselle kirjallisen kysymyksen saatavuusharkinnasta.
Saatavuusharkinta tarkoittaa, että TE-toimiston on varmistettava, löytyykö kotimaasta tekijöitä ennen kuin EU- ja ETA-alueen ulkopuoliseen työvoimaan turvaudutaan. Saatavuusharkinta koskee vain suorittavan työn tasoa eikä se rajoita asiantuntijoiden ja erikoisosaajien maahanmuuttoa.
– Ruotsi on ainoa EU-maa, joka on poistanut saatavuusharkinnan kokonaan. Tulokset ovat olleet huonoja. Väkeä on rekrytoitu aloille, joille on muutenkin ollut ylitarjontaa. Saatavuusharkinnan poisto on tuonut mukanaan lieveilmiöinä työlupien kaupittelua, harmaata taloutta ja muutakin rikollisuutta. Saatavuusharkinnan poisto ei ole ratkaissut työvoimapulaa eli syytä, jonka takia ratkaisu poistosta tehtiin, Jari Koskela ja Vilhelm Junnila kirjoittavat.
Kokoomus haluaa lisää maahanmuuttoa
Monet maahanmuuttoon kritiikittömästi suhtautuvat tahot haluavat poistaa saatavuusharkinnan myös Suomesta. Esimerkiksi mielipidetiedusteluja johtavassa kokoomuksessa saatavuusharkinta halutaan poistaa ja sitä kautta tuoda entistä enemmän Ruotsissa näkyviä maahanmuuton ongelmia Suomeenkin.
– Työperäisessä maahanmuutossa on Suomessa jo nyt lukuisia ongelmia. Mediassa esiintyy esimerkiksi jatkuvasti tapauksia kiskonnasta ja muusta ulkomaisen työvoiman hyväksikäytöstä. On todennäköistä, että nämä ongelmat vain syvensivät ja yleistyisivät, jos saatavuusharkinta poistettaisiin. Työperäistä maahanmuuttoa on syytä parantaa laadullisesti, ei määrällisesti, edustajat toteavat.
Onko hallitus tietoinen Ruotsin ongelmista?
Edustajat tiedustelevat hallitukselta, onko se tietoinen Ruotsissa tapahtuneista saatavuusharkinnan poiston seurauksista ja onko se valmis tekemään selvityksen saatavuusharkinnan poiston seurauksista, jotta myös tulevilla hallituksilla olisi riittävä tietopohja käytettävissään.
Kansanedustajat Koskela ja Junnila ovat aiemmin jättäneet kirjallisen kysymyksen Suomessa jo nyt tapahtuvista työperäisen maahanmuuton ongelmakohdista.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- huippuosaajat ongelmat Saatavuusharkinta Jari Koskela halpatyövoima Työperäinen maahanmuutto Vilhelm Junnila Ruotsi harmaa talous Työvoimapula Rikollisuus Kokoomus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Kokoomus hakisi hoitajat Filippiineiltä ja Ukrainasta – perussuomalaiset haluaa työllistää suomalaisia ammattilaisia: ”Potilaalla ja hoitajalla täytyy olla yhteinen kieli”
Pääministeri Marin hoitajapulasta: ”Tarvitsemme työperäistä maahanmuuttoa” – Purra: ”Jätetään taloudellisesti haitallinen maahanmuutto pois”
Suomeen vyöryy ennätyksellisen paljon ”työperäisiä” maahanmuuttajia, joiden tulot eivät riitä elämiseen – veronmaksajat kompensoivat tulijoiden matalia palkkoja sadoilla miljoonilla joka vuosi
Laittomasti maassa oleville esitetään oleskelulupia opiskelun varjolla – Halla-aho: Hallitus pyrkii lisäämään muuttoliikettä kehitysmaista Suomeen
RKP yritti kuittailla perussuomalaisille ja viestitti somessa haluavansa tehdä koko Suomesta Närpiön – ei ehkä olisi kannattanut
Kansallinen identiteetti katoaa sulattamoon – satoja patsaita varastettu Ruotsissa romumetalliksi
Ruotsidemokraatit kohti syyskuun vaaleja: Kansalaisten turvallisuus tärkeintä – rikolliset Romanian vankiloihin
Hiljainen enemmistö ratkaisee maan suunnan – nämä ryhmät ratkaisevat Ruotsin valtiopäivävaalit
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää