

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Ruotsi häätää puhelimet peruskoulusta – ruotsidemokraatit ja porvarihallitus yksimielisiä
Kännykät pistetään tulevaisuudessa säilöön ruotsalaisessa peruskoulussa koko koulupäivän ajaksi. Oppilaat ensimmäisestä ysiluokkaan asti eivät saa käyttää matkapuhelinta edes välitunneilla. Kouluissa on tarkoitus saada aikaan kulttuurinmuutos ja panostaa oppimisen perusasioihin.
Tidö-puolueet eli ruotsidemokraatit ja porvarihallitus ovat päässeet sopuun koko peruskoulua koskevasta kännyköiden käyttökiellosta. Syynä ovat paljolti lehmän hännän lailla laskeneet Pisa-oppimistulokset. Ruotsidemokraatit ovat ajaneet kännykkäkieltoa kouluihin jo vuosikausia.
– On hyvin perusteltua ja luontevaa, etteivät 1–9 vuosikurssilaiset käytä matkapuhelimia koulupäivän aikana, eivätkä myöskään välitunneilla. Meidän täytyy kehittää oppilaiden kykyä sisäistää oppimansa ja hankkia itsenäisesti tietoja sekä taitoja, sanoo työ- ja integraatioministeri Johan Pehrson SVT:n verkkomediassa.
– Äskettäisen Pisa-raportin mukaan ruotsalaiskoululaiset kärsivät enemmän kännykkähaitoista, kuin oppilaat muissa maissa, perustelee kieltoa kouluministeri Lotta Edholm TV4:n uutisissa.
Paluu oikeaan elämään
Luokassa pitää Pehrsonin mukaan olla keskittynyt olennaiseen, eikä välitunneillakaan ole syytä tuijotella ruutua. Katse on Pehrsonin mielestä suunnattava oikeaan elämään. Opimme asioita ja taitoja elämää, ei koulua varten.
Kännykät on tarkoitus kerätä koulupäivän aluksi talteen jonkin sorttiseen ”puhelinhotelliin”. Sieltä oppilas saa sitten noutaa kännykkänsä, kun koulupäivä on ohitse.
– Ei pitäisi olla maailman vaikein asia toteuttaa, Pehrson arvelee.
Kännykkäkielto tulee hallituksen mukaan voimaan mahdollisimman nopeasti, kun lakeja on tarvittavilta osin muutettu. Käytännössä aikaa kuluu muutama vuosi. Koulujen rehtorit saavat sitten päättää lain soveltamisen yksityiskohdista.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- lain soveltaminen keskittyminen olennaiseen puhelinhotelli oppimisen sisäistäminen kulttuurinmuutos kännykkähaitat luokat 1-9 matkapuhelin Tidö-puolueet Lotta Edholm Johan Pehrson porvarihallitus Pisa-tulokset rehtorit mobiililaitteet kännykkä kännykkäkielto Peruskoulu Ruotsidemokraatit
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Kansalaisaloite vaatii kännykän käytön rajoittamista kouluissa – kännyköiden käyttö kouluissa on jo laissa kiellettyä esimerkiksi Ranskassa

Koponen: Kännykkäkielto tarvitaan koulurauhan takia heti

Antikainen: Pisa-tulokset sen kertovat – ennen ainakin suomalainen koulu oli parempi

Teemu Keskisarjan kolumni: Pisa-tulokset pelastaa Klassillinen Epänormaalilyseo

Tuoreet PISA-tulokset: osaamistaso laskenut jyrkästi Suomessa, mutta Viro yltää aivan kärkimaiden tuntumaan

Pisa-tulokset puhuttivat kyselytunnilla – ”Vasemmistoministerin aikana ei oppimistuloksia saatu käännettyä nousuun”

Mitäh? Kokeisiin osallistuminen on nykyään vapaaehtoista – Oregonin osavaltio ei vaadi enää lukiolaisilta luku-, kirjoitus- ja laskutaitoa mittaavan testin läpäisyä

Antikainen: Sivistysvaliokunta kiinnitti huomiota poikien tilanteeseen jo viime hallituskaudella – silloinen opetusministeri Li Andersson ei tehnyt asialle mitään

“Tulevaisuuden koulu” digiloikkineen ja avokonttoreineen oli tiettyjen akateemisten piirien ja päättäjien lempilapsi 2010-luvulla
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää