LEHTIKUVA
Ruotsalaisyritysten toimitusjohtajat yhtä mieltä kahdesta asiasta: ”Epävarmuus on totaalista ja pahin vasta edessä”
Lähes jokaisen ruotsalaisyrityksen tulosennusteet kaatuivat maaliskuussa pandemian edetessä. Toimitusjohtajat ovat nyt vaitonaisia tulevaisuudesta, koska siitä ei ole varmaa tietoa. Yhteistä johtajien talousnäkemyksille on SVT:n analyysissa se, että pahimman uskotaan olevan vasta edessä.
Vuoden 2008 finanssikriisissä ruotsalaiset kuorma-autonvalmistajat Scania ja Volvo heräsivät globaalin talouden karuun todellisuuteen: kukaan ei halunnut ostaa heidän tuotteitaan ja kymmenet tuhannet työntekijät seisoivat tumput suorina. Tulevaisuudesta ei tuolloinkaan tiennyt kukaan.
Tunnelmat kuin vuonna 2008
SVT:n toimittaja kysyi Volvon toimitusjohtajalta nykyisiä tunnelmia ja ne olivat tirehtöörillä samat kuin 12 vuotta sitten. Kuten finanssikriisin aikanakin, asiakkaat ovat lopettaneet kuorma-autojen ostamisen. Volvon tilaukset vähenivät maaliskuussa 75 prosenttia verrattuna helmikuuhun. Maaliskuun lopulla oltiin tosin jo miinuksella, sillä kauppoja peruttiin enemmän kuin uusia tilauksia tehtiin.
Volvon voitto on puolittunut vuoden tammi-maaliskuussa eli vuoden ensimmäisen kvartaalin aikana. Monet konepajateollisuusyritykset kuten SKF, Alfa Laval sekä Sandvik ovat raportoineet ohenevista tilauskirjoista ja voittojen sulamisesta.
Aina joku voittaa
Pandemian vaikutukset ovat yrityksillekin erilaisia. Joillakin tuotteilla kysyntää on enemmän kuin ehkä koskaan ennen. Terveydenhuollon laitteita ja tarvikkeita valmistava Getinge on tuplannut voittonsa ja muun muassa vessapaperia sekä kuukautissuojia markkinoiva Essity antoi positiivisen tulosvaroituksen tuotteidensa kiihkeästä kysynnästä ja suoranaisesta hamstrauksestakin johtuen.
Ensimmäinen kvartaalin tulokset antavat yritysmaailman tilasta kuitenkin suuntaa-antavan kuvan, sillä tehtaat pysähtyivät suuremmassa määrin vasta maaliskuussa. Kun yritykset seuraavan kerran kesällä julkaisevat osavuosikatsauksensa, tulosraportit ovat kamaluudessaan varmasti ainutlaatuisia Ruotsinkin taloushistoriassa.
Epävarmuus on täydellistä
Eri puolilla maailmaa maat osittain jo purkavat koronarajoituksiaan. Kysymys kuuluukin, alkavatko ihmiset ja yritykset jälleen kuluttamaan ja ostamaan tuotteita? Kenties, mutta se ei ole lainkaan varmaan, todetaan SVT:n analyysissa. Joku muukin todellisuus on mahdollinen.
Yritykset ovat voineet ehtiä mennä nurin ja tavallinen kansa on allapäin vailla työtä ja toimeentuloa. Swedbank on tehnyt kahden miljardin kruunun varauksen mahdollisiin luottotappioihin. Se on kymmenen kertaa enemmän kuin vuosi sitten. Lama voi oikeasti viedä pankin asiakkailta mahdollisuuden hoitaa lainansa kulut.
Valtio maksaa viulut
Huonoina aikoina yritykset tuppaavat huutamaan valtiota hätiin tasaamaan tappioita. Valtio ottaa tarvittaessa velkaa ja tukee taloudellisesti niin yrityksiä, kuin myös lomautettuja työntekijöitä. Periaatteessa Ruotsilla talouden rahkeet riittävät pitkälle, sillä valtio on tienannut enemmän kuin kuluttanut viimeiset 25 vuotta.
Taloudellista muskelia tarvitaankin. Ruotsin valtio on esimerkiksi lentoyhtiö SAS:n suurin yksittäinen omistaja. Tiistaina syöksykierteessä oleva SAS ilmoitti irtisanovansa 5 000 henkilöä, 40 prosenttia yrityksen työvoimasta. Yhtiö tarvitsee vielä omistajiensa rahoitusta selvitäkseen edes kesän ylitse. Kyse on miljardeista kruunuista, lopullista summaa ei tiedä vielä kukaan.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- SAS luottotappio varaus osavuosikatsaus pandemia koronavirus Volvo irtisanomiset Scania Finanssikriisi valtion tuki
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Expressen vaatii pääkirjoituksessaan: ”Lopeta turvapaikkapelleily, pääministeri Löfven – tai menetät kansan luottamuksen”
Korona näkyy Ruotsin mediassa – sunnuntain sanomalehdessä yhdeksän sivua kuolinilmoituksia
Wihonen: Tuet eivät kohdistu niille yrityksille, jotka eniten kärsivät koronakriisistä ja kysynnän dramaattisesta vähenemisestä
Yrittäjä-lähihoitajaperhe jätettiin yksin koronakriisin keskellä – tukea saadakseen olisi pitänyt valehdella
Perussuomalaiset kyselytunnilla: Duunarit lomautettuina, pienyrittäjät kärsivät – ja hallitus jakaa miljonääreille lisää rahaa
Ranne: Virtahevot valtiontaloudessa
Rahaa painetaan pää märkänä – deflaatiohuolet silti kasvavat
RO-luku painui Ruotsissa alle yhden – koronapandemia hiipuu
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää