LEHTIKUVA
Ruotsalaislehti: ”Sanna Marin oli tarpeeksi tunteeton vaatimaan taktista äänestämistä perussuomalaisten pysäyttämiseksi”
Suomen eduskuntavaalien ja Ruotsin valtiopäivävaalien tuloksissa on yllättävänkin paljon yhteistä. Keskeisenä punavihreän koalition tuuppaaminen historian hämärään. Suomen uusi hallitus rakentuisi luontevasti perussuomalaisten ja kokoomuksen ympärille. Perussuomalaisten tukema vähemmistöhallitus Ruotsin tapaan ei sen sijaan näytä todennäköiseltä.
Naapurimaan poliittisiin kommentaattoreihin on tehnyt ilmeisen lähtemättömän vaikutuksen kylmyys, jolla Sanna Marin heitti hallituskumppaninsa ”bussin alle” taatakseen itselleen ja puolueelleen vaalivoiton. Näin Svenska Dagbladetin Olof Ehrenkrona:
– Kun sosialidemokraattien johtaja Sanna Marin vaalikampanjan aikana varmistui hallituspuolueita uhkaavasta vaalitappiosta, hän oli tarpeeksi tunteeton vaatimaan taktista äänestämistä perussuomalaisten pysäyttämiseksi. Seurauksena keskustapuolue, vihreät ja vasemmistoliitto, joka on vanhan kommunistipuolueen perillinen, menettivät vieläkin enemmän äänestäjiä.
Äänestäjien viesti oli Suomessakin selvä
Ehrenkronan mukaan äänestäjien viesti on selvä: ei enää punavihreätä politiikkaa. Niinpä hallitus rakentuisi loogisesti kokoomuksen ja perussuomalaisten ympärille. Taloussotku on siivottava ja budjettivajeesta on päästävä eroon rakenneuudistusten avulla.
– Tuntuuko tutulta? Suomella on jälleen tilaisuutensa osoittaa olevansa aikuisten Ruotsi.
– Kun pöly vaalien jälkeen oli laskeutunut, kävi selväksi, että Suomen ja Ruotsin vaalituloksella on hyvin paljon yhtäläisyyksiä, aloittaa SVT analyysinsa Suomen eduskuntavaalien tuloksesta.
Suomeen tuskin vähemmistöhallitusta
Erojakin on. Valtiotieteilijä Thomas Karv arvelee, että Suomessa tuskin onnistuisi vähemmistöhallitus Ruotsin tapaan. Siis sikäläistyyppinen moderaattien, kristillisdemokraattien ja liberaalien koalitio, jota ruotsidemokraatit tukee valtiopäivien äänestyksissä.
– Suomessa tuskin hyväksyttäisiin, että perussuomalalaiset ainoastaan tukevat hallitusta sen sijaan, että heidät pakotettaisiin mukaan hallitukseen kantamaan vastuuta, Karv toteaa SVT:n haastattelussa.
Marin ilmoitti tänään, ettei hän hae jatkokautta SDP:n puheenjohtajana.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- rakenneuudistukset taktinen äänestäminen vaalitappio Thomas Karv Olof Ehrenkrona hallituskoalitio Moderaatit eduskuntavaalit 2023 budjettivaje punavihreä hallitus valtiopäivävaalit 2022 vähemmistöhallitus sosialidemokraatit punavihreä politiikka Kristillisdemokraatit Liberaalit Vasemmistoliitto vihreät perussuomalaiset RKP Keskusta Kokoomus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Perussuomalaisille 16 uutta kansanedustajaa – Sara Seppänen nousi Lapin äänikuningattareksi
Uusi kansanedustaja Miko Bergbom: ”Äärimmäisen kiitollinen fiilis”
Perussuomalaisten nuorin kansanedustaja Joakim Vigelius ajaa vastuullista taloudenpitoa ja tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaa: ”Näistä aion puhua seuraavat neljä vuotta”
Jorma ”Remontti-Reiska” Piisinen: ”Äänestäjiltä saatiin huikea luottamuksen osoitus”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää