Ruotsalaiset ovat tunnetusti kovia keskustelemaan. Tärkeätä keskustelussa on se, ettei kenellekään tule paha mieli ja asioita pohditaan monelta kantilta. Nyt puhuttaa maahanmuuttaja, jonka kolmelle vaimolle kunta järjesti kaikille omat asunnot. Tasapuolisuuden nimissä on pohdittava myös sitä, järjestyisikö kortteeri myös naiselle, jolla olisi kolme aviomiestä.
Tunteikas keskustelu sai alkunsa siitä, kun Nackan kunta Tukholman kyljessä järjesti syyrialaismiehelle ja tämän kolmelle vaimolle asunnot. Tämä on itse asiassa kuntien laillinen velvollisuus, maahanmuuttajille on osoitettava asunnot, ainakin väliaikaisesti.
“Miksi ruotsalaiset edelleen pitävät kiinni yhden miehen ja naisen ydinperheestä. Ja miksi se on niin kamalaa, jos jollakin maahanmuuttajalla on kolme vaimoa ja liuta lapsia.”
Kirjailija ja taitelija Ulla Lundegård on tuohtunut julkisuudessa käydyn keskustelun saamasta yksipuolisesta suunnasta. Hän pohtiikin Expressen-lehdessä sitä, miksi ruotsalaiset edelleen pitävät kiinni yhden miehen ja naisen ydinperheestä. Ja miksi se on niin kamalaa, jos jollakin maahanmuuttajalla on kolme vaimoa ja liuta lapsia.
-Kai heilläkin on oikeus asua jossakin?
Ydinperheajattelu johtaa tilanteeseen, jossa kukaan ei oikein tunne ketään
Lundegård ottaa varoittavan paikallisen esimerkin ruotsalaisista uusperheistä, joissa miehen ja naisen suhteeseen perustuva ydinperheajattelu johtaa tilanteeseen, jossa kukaan ei oikein tunne ketään.
– Joulut ovat yhtä helvettiä, ristiäiset ja ripillepääsy samoin. Lapset juoksevat terapiassa, kun isä on jo karannut uuteen suhteeseen ja vanhat vaimot vollottavat surkeaa kohtaloaan, taiteilija maalailee.
Tasapuolisuuden nimessä Lundeberg kehottaa miettimään myös sellaista vaihtoehtoa, jossa naisella olisikin kolme miestä. Semmoinen peli ei Lundebergin naisten kanssa käymien keskustelujen mukaan kuitenkaan vetele. Tähän synkkyyteen taasen on syynä ”patriarkaalinen”, miesten hallitsema kulttuuriperinne.
Lundeberg haluaisikin nyt kuulla miesten mielipiteen asiasta. Voisiko naisella olla kolme aviomiestä?
Expressenin juttu on kerännyt rouheat 11000 jakoa. Keskustelu jatkuu.