LEHTIKUVA
Ruotsalaisille autoilijoille tiedossa helpotusta: Dieselin ja bensiinin hinta laskee reilusti ensi vuoden alussa
Ruotsin hallitus ja sitä tukevat ruotsidemokraatit ovat päättäneet alentaa polttoaineiden jakeluvelvoitetta. Ensi vuoden alusta alkaen dieselin litrahinta alenee Ruotsissa 5,50 kruunulla eli suunnilleen 50 sentillä. Myös bensiinin hinta on laskemassa.
Ruotsalaisille autoilijoille on jo ensi vuoden alussa luvassa odotettua helpotusta polttoainepumpuilla, kun sekä dieseliä että bensiiniä saa jatkossa entistä halvemmalla.
Ruotsin hallitus ja sitä tukevat ruotsidemokraatit ovat yhdessä tehneet päätöksen alentaa polttoaineiden jakeluvelvoitetta, minkä seurauksena jo ensi vuoden alusta dieselin litrahinta alenee 5,50 kruunulla eli suunnilleen 50 sentillä. Myös bensiinin hinta on laskemassa, uutisoi Dagens Nyheter.
Ruotsalaiset kärsineet elinkustannusten noususta
Moderaatti Ulf Kristerssonin johtama hallitus aloitti viime syksynä työnsä erittäin vaikeassa taloudellisessa tilanteessa. Ruotsi oli vajoamassa taantumaan alhaisen kasvun myötä, kun samalla kotitalouksien ja yritysten kustannukset nousivat jyrkästi. Siksi hallitus teki päätöksen ryhtyä torjumaan inflaatiota ja samalla tarjoamaan tukea heikoimmassa asemassa oleville kotitalouksille.
Kuten Suomessa myös Ruotsissa kotitaloudet ovat viime aikoina kärsineet kohonneiden energian kustannusten aiheuttamasta elämisen kustannusten noususta, mikä vaikeuttaa selviämistä arjessa.
Jakeluvelvoitteen alentamisesta sovittiin jo Ruotsin hallitusneuvotteluissa, ja nyt päätöksestä on tulossa konkretiaa. Ruotsin hallitus katsoo, että ei ole järkevää, että Ruotsin kansalliset säännökset johtavat korkeampiin hintoihin kuin useimmissa muissa maissa.
Myös päivittäistuotteiden hinnat laskevat
Ruotsin hallitus katsoo, että nyt on tärkeää varmistaa samalla halvemmat päivittäistuotteiden kuluttajahinnat ruotsalaisille, mikä on mahdollista halvemmalla polttoaineella.
Polttoaineen hintojen lasku alentaa logistiikkakustannuksia, mikä puolestaan alentaa muiden tuotteiden ja palveluiden hintoja, erityisesti elintarvikkeiden hintaa.
Päätös alentaa jakeluvelvoitetta ei tarkoita, että Ruotsi olisi luopunut tavoitteesta poistaa liikenteen päästöjä. Hallituspuolueiden johtajat katsovat, että liikenteen sähköistäminen tulevaisuudessa tulee laskemaan päästöjä merkittävästi. Jakeluvelvoitteen pitämisen nykytasolla ei kuitenkaan katsottu olevan tehokas keino päästöjen leikkaamiseen, ja siksi hallitus halusikin tässä tilanteessa tarjota helpotusta kotitalouksille.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- polttoaineiden jakeluvelvoite päästöjen vähentäminen elintarvikkeiden hinnat bensiinin hinta kuluttajahinnat energian hinnannousu ruotsidemkoraatit logistiikkakustannukset dieselin hinta sähköistäminen Ruotsin hallitus Ulf Kristersson autoilijat elinkustannukset Ruotsi Inflaatio
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Tavio: Perussuomalaiset vaatii loppua verotus- ja velkapolitiikalle – ”Oleellisen tärkeää, että kansan ostovoimasta huolehditaan”
Juvonen: Käyttövoimavero on aikansa elänyt
Orpolla meni pasmat sekaisin – Purra huomautti, että kokoomuksen kannattajille kohtuuhintainen energia on selvästi ilmastokunnianhimoa tärkeämpää
Koskela vaatii hallitusta harkitsemaan jakeluvelvoitteen kiristämistä uudelleen: “Polttoaineiden hinnat ovat jo nyt olleet aivan liian korkeita”
Vihervasemmisto haluaa edistää ruuhkamaksuja, kilometriverotusta ja vielä nykyistäkin kalliimpaa polttoainetta – Tavio: Suomeen saatava automyönteinen hallitus
Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri Petteri Taalas kehottaa luottamaan Nasan tutkimukseen: ”Suomi on sitonut enemmän hiiltä kuin tuottanut päästöjä”
Ruotsidemokraatit piti vaalilupauksensa halvemmasta autoilusta: Jakeluvelvoite EU:n minimitasolle vuodenvaihteessa
Autoilijoita puolustava kansanliike vaatii polttoaineiden verotusta alas – kaksi kansalaisaloitetta luovutettiin tänään eduskunnalle
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää