Euroopan parlamentin talous- ja raha-asioiden valiokunnassa (ECON) äänestettiin tänään verotietojen vaihdosta EU:n jäsenmaiden kesken. Valiokunta hyväksyi neuvostossa kertaalleen hyväksytyn esityksen selvällä enemmistöllä.

Valtiovarainministerit pääsivät maaliskuussa sopuun DAC4-direktiivistä, jonka mukaan suurimpien monikansallisten yritysten pitää jatkossa raportoida maakohtaisista verotustiedoista sijaintivaltionsa veroviranomaiselle. EU-maiden tulee myös vaihtaa näitä tietoja automaattisesti.

Myös pienemmät yritykset mukaan

Perussuomalaisten europarlamentaarikko Pirkko Ruohonen-Lerner toimi raportin varjoesittelijänä parlamentin talous- ja raha-asioiden valiokunnassa. Hän jätti raporttiin myös omia korjausehdotuksiaan.

– Nyt ilmoitusvelvollisuus koskee ainoastaan kansainvälisiä suuryrityksiä, joilla on yli 750 miljoonan euron liikevaihto. Tämä on ongelmallista, sillä aggressiivista verosuunnittelua harrastavat myös paljon pienemmät yritykset. Esimerkiksi Suomessa ilmoitusvelvollisuuden piiriin menee arviolta alle 100 kappaletta. Liikevaihdon rajan pitäisi olla huomattavasti alhaisempi, mielestäni 40 miljoonaa euroa olisi sopiva, Ruohonen-Lerner sanoo.

Julkisuus lisää painetta

Europarlamentaarikon mielestä direktiiviin olisi voitu sisällyttää myös verotietojen julkistaminen kansalaisille.

– Nyt tiedot kulkevat ainoastaan veroviranomaiselta toiselle. Toivottavasti verohallinto pystyy tietojenvaihdon pohjalta kohdentamaan tarkastuksensa jatkossa juuri näihin pahimpiin veronkiertäjäyrityksiin.

– Avoimuus on paras lääke veronkiertoon. Minusta kansalaisilla on oikeus saada tietää yrityksen verojalanjälki, ja päättää sen pohjalta, minne he haluavat rahansa kantaa. Esimerkiksi Panama-vyyhdin paljastuminen ei ole tehnyt hyvää Nordealle. Mahdollisimman suuri julkisuus tuo myös poliittista painetta lisäuudistuksille veronkierron vastaisessa taistelussa, Ruohonen-Lerner painottaa.

”Tiedot julkisiksi myös kansalaisille”

Puutteista huolimatta Ruohonen-Lerner äänesti raportin puolesta.

– Päätös tietojenvaihdosta ja maakohtaisesta raportoinnista on askel oikeaa suuntaan. Seuraava tavoitteeni on saada nämä tiedot julkisiksi myös kansalaisille.

Nyt käsitellyssä direktiivissä päätösvalta on neuvostolla, joka konsultoi Euroopan parlamenttia. Seuraavaksi valiokunnassa äänestetty raportti siirtyy Euroopan parlamentin toukokuun täysistunnon käsittelyyn.

SUOMEN UUTISET