Ruohonen-Lerner: Sähkönsiirtoverkkojen yksityistäminen oli historiallinen virhe
KOLUMNI Fortumin sähkönsiirtoverkkojen myynti pääosin ulkomaisten pääomasijoittajien omistamalle Carunalle on varoittava esimerkki siitä, mitä voi tapahtua, kun valtion hallussa ollutta toimintaa myydään yksityisille voitontavoittelijoille seurauksia sen koomin ajattelematta.
Pian kaupan jälkeen yritys kertoi, että sähkönsiirron hintoja nostettaisiin jopa 27 prosenttia. Lopulta massiivisen julkisen tyrmistyksen seurauksena vuosikorotuksia kohtuullistettiin ja jaksotettiin pidemmälle ajalle. Nyt yritys on väläytellyt jälleen uusilla hinnankorotuksilla.
Kauppaa puolustelleet kokoomusministerit Jyrki Katainen ja Jan Vapaavuori vakuuttivat vuonna 2013 julkisuudessa, kuinka sähköverkon myynti olisi hyvä ja turvallinen ratkaisu, eikä se nostaisi hintoja kuluttajille. Vihreiden omistajaohjauksesta vastannut ministeri Pekka Haavisto tuki kauppaa myös voimakkaasti.
Korkeiden hinnankorotusten lisäksi sähköverkkojen myynnissä on hiertänyt yrityksen harjoittama veronkierto. Caruna maksoi vuonna 2016 yli 150 miljoonan euron liikevoitoista veroja vain 0,28 prosenttia. Lisäksi Finnwatchin mukaan vuonna 2017 Carunan verokikkailun takia valtio menetti verotuloja noin 12 miljoonaa euroa.
Sähkönsiirtoverkkojen yksityistämisessä tehtiin historiallinen virhe, joka on koitunut yhteiskunnalle ja kansalaisille kalliiksi. Monet asiantuntijat ovat esittäneet, ettei sähköverkkojen kaltaisia luonnollisia monopoleja pitäisi koskaan yksityistää. Valtion tulisi pitää hallussaan kaikki sellaiset yritykset, joilla on strateginen intressi esimerkiksi turvallisuuteen tai huoltovarmuuteen liittyen.
Samalla kun Suomessa keskustellaan miljardiluokan hävittäjäkaupoista ja laivaston alusten uudistamisesta, turvallisuuden kannalta tärkeää perusinfraa on myyty ulkomaiseen omistukseen. Yhteiskunnat ovat todella haavoittuvaisia, jos sähköverkkoon tulee ongelmia. Monen pelkona on, että omistus voisi siirtyä yhä eteenpäin esimerkiksi kiinalaisiin tai venäläisiin käsiin.
Suomen lainsäädännössä on mekanismi, jonka mukaan ulkomaalaisomistusta on mahdollista rajoittaa erittäin tärkeän kansallisen edun niin vaatiessa. EU:ssa on myös hyväksytty investointien seurantaa koskeva asetus, jonka soveltaminen alkaa ensi vuoden loppupuolella. Nämä mekanismit ovat kuitenkin hyvin monimutkaisia ja lopputulos epävarma.
Toivon, että sähkönsiirtoverkkojen yksityistäminen toimii varoittavana esimerkkinä kaikille päätöksentekoon osallistuville asiantuntijoille ja päättäjille!
Pirkko Ruohonen-Lerner
Euroopan parlamentin jäsen, PS/ECR
Artikkeliin liittyvät aiheet
- verokikkailu kolumni Caruna sähkönsiirto Pekka Haavisto Jan Vapaavuori Jyrki Katainen Pirkko Ruohonen-Lerner
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Slunga-Poutsalo: ”Sietämättömän korkeilla bensan ja sähkön hinnoilla rahoitetaan nykymuotoista humanitaarista maahanmuuttoa”
PS: Kotitalouksien sähköveroja laskettava EU:n minimitasolle
Ronkainen: Sähkön siirtohinnan kertakorotukseen enimmäismäärä – “Siirtohinta jo suurempi kuin energian hinta”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää