Euroopan parlamentin täysistunnossa maanantaina 10.9. keskusteltiin toimenpiteistä kiusaamisen ja seksuaalisen häirinnän ehkäisemiseksi ja torjumiseksi. Keskustelun pohjana ollut parlamentin mietintö keskittyy erityisesti työpaikoilla, julkisissa tiloissa ja poliittisessa elämässä tapahtuvaan häirintään.
“Meilläkin on sovinisteja”
Keskusteluun osallistuneen Pirkko Ruohonen-Lernerin (PS/ECR) mukaan myös suomalaisessa politiikassa on paljon parantamisen varaa naisten ja miesten tasa-arvon toteutumisessa.
– Meilläkin on sovinisteja, erityisesti vanhempia miehiä, jotka jopa julkisesti väheksyvät ja pilkkaavat politiikassa uransa tehneitä naisia, jopa heidän henkilökohtaisia ominaisuuksiaan väittäen heitä esimerkiksi kylmiksi, kyynisiksi ja huumorintajuttomiksi, Ruohonen-Lerner kuvasi.
Miehillä omat piirit
Suomen kuvataan usein olevan tasa-arvon mallimaa. Naiset ovat voineet äänestää ja asettua ehdolle ensimmäisistä eduskuntavaaleista 1907 lähtien. Kansainvälisissä vertailuissa Suomi sijoittuu kärkisijoille naiskansanedustajien määrässä. Virallisesti naisten ja miesten tasa-arvo tunnustetaan, mutta edelleen politiikassa toimivia naisia pyritään tekemään näkymättömiksi.
– Miehet suomalaisessa politiikassa lyöttäytyvät helposti yhteisiin harrastuksiin, golfin pariin ja erilaisiin saunaseuroihin, joissa asioista sovitaan etukäteen miesten kesken. Pelkäänpä, että näin toimitaan monessa muussakin maassa, totesi Ruohonen-Lerner puheenvuoronsa lopuksi.