Matti Matikainen
Ruohonen-Lerner meppipaikasta: “tehtävä, jossa voin puolustaa Suomea ja suomalaisten etuja”
Pirkko Ruohonen-Lerner (ps.) kertoo päätyneensä europarlamentin kannalle perusteellisen harkinnan jälkeen.
– Puntaroin eri vaihtoehtoja ja päädyin siihen, että haluan lähteä Brysseliin. Suomella on vain 13 euroedustajaa, tehtävä on erittäin vaikutusvaltainen ja kiinnostava. Jopa 80-90 prosenttia lainsäädännöstämme saa alkunsa tavalla tai toisella europarlamentissa. Sitä kautta voi europarlamentaarikko saavuttaa jopa yhtä voimakkaan vaikutusvallan kuin ministeri kotimaan politiikassa, Ruohonen-Lerner perustelee.
Tämän käsityksen Ruohonen-Lerner on saanut keskusteltuaan useiden europarlamentaarikkojen ja eurovirkamiesten kanssa.
Ruohonen-Lerner uskoo myös yhteistyön Jussi Halla-ahon kanssa sujuvan ihan hyvin.
– Varmaan pääsemme hyvään yhteistyöhön. Hän hoitaa omat valiokuntansa ja minä omani. Minulla ei ole koskaan ollut ongelmia Halla-ahon kanssa, Ruohonen-Lerner sanoo.
Terhon valiokuntapaikat
Ruohonen-Lerner perii Suomen eduskuntaan siirtyvältä Sampo Terholta (ps.) valiokuntapaikat. Terho toimi vuodesta 2012 saakka talous- ja raha-asioiden valiokunnan jäsenenä ja varajäsenenä teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnassa vuodesta 2014 saakka. Ruohonen-Lerner sanoo puntaroineensa europarlamentin tehtävät kaikkia mahdollisia oikeita ja todellisia tai oletettuja kotimaisia mahdollisuuksia vasten. Kotimaiset mahdollisuudet toteutuisivat vasta lähiviikkoina, kun europarlamentin paikka on tarjolla nyt.
– Jos ei sitä nyt olisi ottanut vastaan, olisi paikasta pitänyt luopua, eikä korvaavasta tehtävästä ollut vielä tietoa.
– Tämä oli takuuvarma ja hyvä luottamustehtävä, jossa voin puolustaa Suomea ja suomalaisten etuja. Päätös ei lopulta ollut vaikea, kun sain rauhassa miettiä, Ruohonen-Lerner vakuutti.
Puhemiehen rutiinit eivät houkuttaneet
Hänet mainittiin myös yhtenä henkilönä eduskunnan puhemieheksi: perussuomalaiset saavat vaikutusvaltaisen vakanssin, kunhan hallitus saadaan ensin pystyyn. Ruohonen-Lerner ei tuntenut kuitenkaan suurta houkutusta virkaan.
– Puhemiehen tehtävään kuuluu paljon henkilöstöhallintoa, rutiinikokouksia ja hallintoa, jota valmistelee ja esittelee Pertti Rauhio. Hän on Eero Heinäluoman (sd.) entinen valtiosihteeri ja sosiaalidemokraattisen eduskuntaryhmän pääsihteeri, mikä ei ainakaan helpota tulevan puhemiehen tehtävää, Ruohonen-Lerner arvioi.
– Olen nähnyt sitä rutiinia kansliatoimikunnan jäsenenä niin Sauli Niinistön (kok.) kuin Heinäluomankin aikana. Sitä voi verrata kunnanhallitukseen; se hoitaa taloutta, hallintoa ja tärkeimpiä hankintoja ja rakennushankkeita, kuten eduskunnan remonttia, Ruohonen-Lerner luettelee.
Politiikkaan taas puhemies ei saisi osallistua, vaikka varsinkin Heinäluoma on sitäkin tehnyt.
Veroparatiisien rahahanat pitäisi saada tukkoon
– Haluan edistää Suomen ja suomalaisten asiaa EU:ssa – vaikuttaa talouteen, verotukseen, harmaan talouden torjuntaan, yritysten veronkierron estämiseen. Haluan myös luoda yhteisiä pelisääntöjä, ettei suurten yritysten verokikkailua eli veronkiertoa enää sallittaisi, Ruohonen-Lerner linjaa.
Ruohonen-Lerner muistuttaa Luxemburgista, joka jäi hiljattain kiinni suurten yhtiöiden veroparatiisina toimimisesta. Ylen MOT-ohjelman mukaan seitsemän suomalaista tai Suomeen kytkeytyvää yritystä kierrätti voittojaan luxemburgilaisen pääomasijoitusyhtiön kautta. Näin niiden verotus pieneni huomattavasti Suomen verottajan käsittelyssä. Veroparatiisit ottavat palveluksistaan huomattavasti pienemmän maksun. Luxemburg on vastustanut pitkään yhteistyön lisäämistä verokysymyksissä. Maa taipui viimeisten joukossa veroviranomaisten tietojen vaihtoon. Syksyllä paljastui, että Luxemburgin verokikkailuja oli ollut rakentamassa komission nykyinen puheenjohtaja Jean-Claude Juncker toimiessaan pääministerinä 1995-2013 ja valtiovarainministerinä 1989-2009.
– Tällainen toiminta pitää estää yhteisillä sopimuksilla, Ruohonen-Lerner linjaa.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää