

LEHTIKUVA
Ronkaisen lakialoitteelle tukea kaikista puolueista: Lääkäri ei saisi päättää vakuutetun loppuelämästä tapaamatta potilasta
Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkaisen lakialoite vakuutuslääkärijärjestelmän muuttamiseksi sai paljon tukea eduskunnan lähetekeskustelussa.
Perussuomalaisten kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa totesi eduskunnassa torstaina, kuinka hän on törmännyt usein tapauksiin, joissa vakuutuslääkäri on hylännyt henkilön korvaushakemuksen vastoin vakuutettua henkilöä hoitaneen lääkärin näkemystä.
– Näissä tarina on usein sama. Henkilölle on vain tullut tällainen hylkäävä päätös postilaatikkoon, vaikka maalaisjärjellä ei olisi mahdollista ymmärtää korvaamatta jättämistä. Tällaiseen epäselvyyteen on saatava loppu, Elomaa sanoi.
Päätösvalta hoitavalle lääkärille
Eduskunnan lähetekeskustelussa käsiteltiin kansanedustaja Ronkaisen laajaa lakialoitetta. Sen keskeisenä tarkoituksena on vakuutuslääkärien käänteinen todistustaakka, jolloin korvaus- ja eläkepäätökset tehtäisiin lähtökohtaisesti vakuutetun hoitavan lääkärin lausunnon pohjalta. Tällöin vakuutusyhtiö voisi vapautua korvauksen maksamisesta vain, jos se kykenee todistamaan hoitavan lääkärin diagnoosin ja työkyvyn arvion olennaisilta osin virheelliseksi.
Aloite pyrkii myös asettamaan vakuutuslääkärit niin kutsutun totuusvelvoitteen piiriin, jolloin korvauspäätöksiin osallistuneiden asiantuntijalääkäreiden tulisi allekirjoittaa laatimansa lausunnot ja asiakirjat merkinnällä ”minkä kunnian ja omantuntoni kautta vakuutan”.
Kyse ihmisten elämästä ja toimeentulosta
Elomaa muistutti, kuinka vakuutuslääkärin käsissä on usein ihmisen elämän ja toimeentulon kannalta ratkaiseva päätös. Tällaisia päätöksiä vakuutusyhtiön lääkärit voivat tehdä jopa ollenkaan tapaamatta korvausta hakevaa henkilöä.
– Kun ihminen saa hylkäävän päätöksen, elämä vaikeutuu. Varsinkin, kun hylkääviin päätöksiin ei saada kunnollisia perusteluja. Ronkaisen lakialoite onkin hyvä esimerkki, kuinka ihmisen oikeusasemaa voitaisiin parantaa velvoittamalla vakuutusyhtiöt antamaan konkreettista näyttöä, miksi päätös on hylkäävä.
– On perusteltua, että vakuutuslääkärillä on enemmän vastuuta suhteessa pieneen ihmiseen. Tässä asiassa on suuria puutteita. Siksi tätä lakialoitetta on helppo kannattaa, Elomaa sanoi.
Hän muistutti myös, kuinka järjestelmää olisi syytä muuttaa läpinäkyvämmäksi ja kuinka esimerkiksi Kelan käyttämien lääkärien pätevyystiedot tulisi olla nykyistä helpommin kaikkien saatavilla.
Koko eduskunnan asia
Ronkaisen aloite sai lähetekeskustelussa paljon tukea ja kannatusta. Vakuutuslääkärijärjestelmän todettiin olevan remontin tarpeessa. Eräs kansanedustaja sanoi, ettei kyseessä ole hallitus vastaan oppositio -asia, vaan koko eduskunnan yhteinen hanke.
Salissa todettiin, kuinka järjestelmän uskottavuuden kannalta vakuutuslääkäreille annettu erivapaus olla noudattamatta muotoseikkoja, kuten totuusvelvoitetta, on vain omiaan lisäämään epäluuloja koko järjestelmää kohtaan. Useat kansanedustajat myös totesivat, että kun kyseessä on koko ihmisen loppuelämää koskettava päätös, lääkärin olisi aina syytä nähdä ja tavata henkilö.
Vakuutetut ansaitsevat oikeudenmukaisemman kohtelun
Hylkäävään korvauspäätökseen on tällä hetkellä haettava muutosta ensisijaisesti muutoksenhakulautakunnasta. Ronkainen toi omassa puheenvuorossaan esille myös tämän menettelyn ongelmat.
– Muutoksenhaku kestää usein liian pitkään. Muutoksenhakulautakunnissa myös toimii henkilöitä, jotka samalla työskentelevät vakuutusyhtiöiden johtotehtävissä. Tämä kyseenalaistaa menettelyn uskottavuutta, Ronkainen sanoi.
Vakuutuslääkärien käänteinen todistustaakka oli lähetekeskustelun myötä tiettävästi ensimmäistä kertaa esillä eduskunnassa. Ronkaisen lakialoitteen on allekirjoittanut 57 kansanedustajaa eri puolueista. Ronkainen jakoikin kiitoksia kollegoilleen hyvästä yhteistyöstä.
– Kiitän kaikkia allekirjoittajia koko puoluekentän laajuudelta. Saamastani valtavasta kansalaispalautteesta on käynyt ilmi, kuinka tärkeä asia on kyseessä. Vakuutetut ansaitsevat oikeudenmukaisemman kohtelun, Ronkainen sanoi.
Seuraavaksi lakialoitetta käsitellään eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.
ILKKA JANHUNEN
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ronkainen jätti lakialoitteen vakuutuslääkärijärjestelmän muuttamiseksi

Ryhmänjohtaja Leena Meri vakuutuslääkäriasiasta: ”Asiat jäävät silleen ja ihminen jää tyhjän päälle”, ratkaisuksi käännetty todistustaakka

Työssä vammautunut Saara nukkuu yli puolet vuorokaudesta, muisti ja tuntoaisti ovat osittain mennyttä – “Vakuutusyhtiön mukaan olen työkykyinen”

Taistelun vakuutuslääkäreiden mielivaltaa vastaan aloittanut Ronkainen iloitsee kansalaisaloitteesta: Vääryys halutaan korjata

Kansalaisaloite vakuutuslääkäritoiminnan suitsimiseksi luovutettiin – perussuomalaiset tukee

Vakuutuslääkäreiden mielivaltaa vastaan taistellut Ronkainen iloitsee KKO:n esityksestä: Hallituksen on reagoitava kansalaisten oikeusturvan parantamiseksi

Ronkainen vakuutuslääkärijärjestelmään esitetyistä muutoksista: “Edellyttää, että vakuutuslääkäreillä olisi kunnia ja omatunto”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää