

LEHTIKUVA
Viikon 42/2016 luetuin
Ronkainen syyttää Maahanmuuttovirastoa järkyttävästä rahanhaaskauksesta: “Päitä on saatava vadille”
Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkainen ottaa tiukasti kantaa Maahanmuuttoviraston solmimiin sopimuksiin vastaanottokeskusten kanssa.
– Olen aikaisemminkin ottanut kantaa Migrin taloudelliseen toimintaan ja vaatinut, että piikki laitetaan kiinni. Nyt ensimmäistä kertaa suurelle yleisölle tuodaan tiedoksi turvapaikanhakijoiden vastaanotosta koituvia todellisia kustannuksia, Ronkainen lataa blogissaan.
SPR suurin rahastaja
Ronkainen viittaa kirjoituksessaan Ylen eiliseen MOT-ohjelmaan, joka selvitti Migrin vastaanottokeskusten kanssa solmittujen sopimusten kustannuksia.
– Viime vuoden suuren turvapaikanhakijatulvan seurauksena vastaanottokeskuksia nousi ympäri Suomea kuin sieniä sateella. Migri on sisäministeriön toimeksiannosta neuvotellut sopimuksia vastaanottopalveluiden järjestämisestä erilaisten kunnallisten toimijoiden, yksityisten palveluntarjoajien sekä kolmannen sektorin kanssa. Sisäministeriön sisäisen tarkastuksen myötä on paljastunut, että Migrin käyttämä sopimuspohja on ollut käytännössä avoin shekki palveluntuottajille.
– Hanakimmin rahan on haistanut Suomen Punainen Risti eli SPR, joka on pyörittänyt noin kahta kolmasosaa vastaanottokeskuksista, Ronkainen huomauttaa.
MOT:n selvityksessä neljä kalleinta vastaanottokeskusta olivat SPR:n hallinnoimia.
Lisähintaa 200 miljoonaa euroa
Vastaanottokeskuksen keskimääräinen kustannus Suomessa on ollut 43 euroa vuorokaudessa henkilöltä. Viime syksyn vuorokausikohtaiset kustannukset nousivat 66:teen euroon henkilöltä, jota Migri selitteli ohjelmassa perustamiskustannuksilla.
Tavoite on ollut painaa hinta 37:n euron tasolle, mutta tämän vuoden aikana keskikustannus on pysynyt 57:ssä eurossa.
– SPR:n vuorokausikohtaiset kustannukset ovat kuitenkin aivan omaa luokkaansa: Raumalla 146 euroa, Helsingin Ruskeasuolla 150 euroa, Vuosaaressa 151 euroa ja Sturenkadulla 199 euroa! Samaan aikaan SPR:n kanssa yhteistyötä tekevät yritykset ovat tahkonneet ennen näkemätöntä tulosta, Ronkainen ihmettelee.
– Migrin neuvottelemista sopimuksista on koitunut veronmaksajille 200 miljoonan euron ylimääräinen hintalappu! Missä muussa valtion toiminnassa tämä olisi edes mahdollista? Voisimmeko tuplata vanhustenhuollon kustannukset ja paikata menot lisätalousarviolla ”kun ei olla pysytty budjetissa”? Ei varmasti!
“Jonkun on oltava vastuussa”
Ronkainen huomauttaa, että tuo summa on pois muusta valtion toiminnasta.
– Esimerkiksi paljon kritiikkiä herättäneet koulutukseen kohdistuneet 190 miljoonaan säästöt tänä vuonna tai ansiosidonnaiseen työttömyysrahaan ja työttömyystukiin tehtävät 200 miljoonan euron leikkaukset ensi vuoden alusta. Migrin holtittomasta rahankäytöstä on jonkun oltava vastuussa.
Sisäministeriö on moittinut Migriä huonoista sopimuksista sekä puutteellisesta talouden ohjauksesta ja valvonnasta.
– Jorma Kuuluvainen johti Migrin maahanmuuttoyksikköä vuosina 2012-2016 ja jäi ”sopivasti” syksyllä eläkkeelle. Migrillä on oltava tulosvastuu toiminnastaan ja päitä on saatava vadille…olivatpa syylliset vielä valtion palkkalistoilla tai eivät. Jos vastaanottotoiminnan talous on näin retuperällä, niin miten mahtaa olla muiden maahanmuuttoon liittyvien kustannusten laita?
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ruoho: Vastaanottokeskusten perustaminen pois yrityksiltä – kriisistä tulossa jo nyt miljardilasku

Ronkainen: Maahanmuuttoviraston piikki kiinni – “Tällaisen julkisen rahan rosvouksen on loputtava”

Ruoho: Miksi tyhjeneviä vastaanottokeskuksia ei anneta suomalaisille asunnottomille? – “Koska se ei ole hyvä bisnes”

Mäkelä: Kansa ja perussuomalaiset samaa mieltä – “Suomi on suomalaisten edunvalvontakoneisto, ei koko maailman sosiaalitoimisto”

Ronkainen: Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet palautuskeskuksiin – “Palveluiden poisto lisää lähtöhaluja”

Hakkarainen turvapaikanhakijoiden hyysäämisestä: Yhteiskunnan maksamaa seksiturismia – “Onko tarkoitus vaihtaa miespuolinen väestö suvakkien toimesta?”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Taloustieteen emeritusprofessori: Työn verotusta kannattaa keventää myös ylimmissä tuloluokissa – ”Yhteiskunnalle käy kalliiksi pitää kaikkein tuottavimpia ihmisiä vajaakäytöllä”
Heikkojen työn kannustimien vuoksi moni asiantuntijatyössä työskentelevä valitsee tällä hetkellä ylitöiden tekemisen sijaan mieluummin vapaa-ajan. Marginaalivero, eli lisätuloista perittävä vero onkin nykyisellään merkittävä kannustinloukku. - On varmasti syytä pohtia, onko edes valtion etu pitää ylikireää verotusta, jos sen seurauksena ei haluta tehdä pitkiä päiviä, taloustieteen emeritusprofessori Matti Virén sanoo.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää