

PS ARKISTO
Ronkainen: Miksi Suomi on myöntänyt matkustusasiakirjat ja turvapaikan kolmelle paraguaylaiselle rikoksesta epäillylle miehelle?
Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkainen on jättänyt eduskunnassa kirjallisen kysymyksen turvapaikan myöntämisestä paraguaylaisille sieppaajille.
Paraguayn hallitus on tuominnut voimakkaasti Suomen toiminnan, jossa se on myöntänyt matkustusasiakirjat ja turvapaikan kolmelle sieppauksesta epäillylle paraguaylaismiehelle.
Miehet pakenivat Suomeen tiistaina Uruguaysta Madridin kautta Suomen myöntämillä matkustusasiakirjoilla. Paraguayn presidentti Mario Abdo Beníte vaatii Suomea perumaan miehille myönnetyt turvapaikat. Lisäksi maan ulkoministeri Antonio Rivas Palacios on moittinut Suomea tapauksen tiimoilta.
Sieppaajille miljoonalunnaat
Sieppaus, josta miehiä syytetään, tapahtui vuonna 2001. Miehet olivat mukana vasemmistopuolue Patria Libressä, jonka aseellinen siipi muuttui myöhemmin sissiliikkeeksi. Paraguaylaisen liikemiehen vaimo oli siepattuna 64 päivää. Hän vapautui vasta, kun sieppaajille maksettiin miljoonan dollarin lunnaat.
Sieppaajat pakenivat ennen oikeudenkäynnin alkua Brasiliaan, josta saivat turvapaikan syytettyään Paraguayn viranomaisia kidutuksesta. Brasiliassa he oleskelivat 17 vuoden ajan kunnes interamerikkalaisesta ihmisoikeusistuimesta tuli huhtikuussa päätös, jonka mukaan todisteita kidutuksesta ei ollut. Miesten turvapaikka-asema peruttiin ja he pakenivat Uruguyahin.
Uruguay myönsi miehille turvapaikan viime perjantaina. Paraguay vaati Uruguayta luovuttamaan miehet oikeuden eteen, mutta pyyntöön ei suostuttu. Uruguay ilmoitti torjuvansa luovutuspyynnön tiistaina illalla. Tämän jälkeen kolmikko oli jo matkalla Suomeen.
Suojaa oman maan tuomioistuimelta?
Suomesta voi saada turvapaikan, jos hakijalla on perustellusti aihetta pelätä joutuvansa kotimaassaan tai pysyvässä asuinmaassaan vainotuksi hänen alkuperänsä, uskontonsa, kansallisuutensa, tiettyyn yhteiskunnalliseen ryhmään kuulumisen tai poliittisen mielipiteen vuoksi.
Lisäksi edellytetään, että hän ei voi pelkäämänsä vainon vuoksi turvautua kotimaansa tai pysyvän asuinmaansa viranomaisten suojeluun. Turvapaikan kriteerit on määritelty tarkkaan laissa ja kansainvälisissä sopimuksissa, joihin Suomi on sitoutunut. Turvapaikan myöntämisen estää muu kuin poliittinen törkeä rikos Suomen ulkopuolella.
– Turvapaikkajärjestelmää ei ole luotu sen takia, että rikolliset voisivat hakea kansainvälistä suojelua oman maansa tuomioistuimilta, perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkainen toteaa ja jatkaa kirjallisessa kysymyksessään:
– Miksi Suomi on myöntänyt matkustusasiakirjat ja turvapaikan kolmelle paraguaylaiselle rikoksesta epäillylle miehelle siitä huolimatta, että Etelä-Amerikan oma ihmisoikeustuomioistuin ei löytänyt viitteitä väitetylle kidutukselle?
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- matkustusasiakirjat Uruguay Paraguay Brasilia rikolliset turvapaikka Jari Ronkainen Suomi perussuomalaiset
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Turtiainen: Maahamme ”turvaa” kyselemään ohjatut elintasopakolaiset eivät osoittautuneetkaan moniosaajiksi – “Ulkomaalaiset rikolliset karkotettava välittömästi”

Perussuomalaiset tyrmäävät suunnitelmat uudesta siirtolaisten taakanjakomekanismista: ”Afrikan väkiluku voi nelinkertaisua tällä vuosisadalla – tulijat eivät lopu”

Simula ei niele Ohisalon lupauksia turvapaikanhakijamäärän vähenemisestä: ”Sipilä lupasi talonsa – te työlupia”

Immonen: Turvapaikanhakijoiden uusintahakemus- ja valituskierre kielteisistä päätöksistä katkaistava

Junnila: Pysyviä oleskelulupia ei tule myöntää suojelutarpeen muututtua – luvat peruttava

Tavio: Suomi tyrkyttää pakolaisstatusta tiettyjen Afrikan ja Lähi-idän maiden kansalaisille – “Kaikki vakaviin rikoksiin syyllistyneet ulkomaalaiset pitää karkottaa”

Immonen: Kasvava maahanmuuttotaustainen rikollisuus murentaa yhteiskuntarauhaa ja aiheuttaa paljon inhimillistä kärsimystä suomalaisille

Asuntomurtojen määrä on romahtanut – ihmiset ovat kotona, eivätkä rikolliset pääse maahan

Mäkelä: Pikakäännytykset käyttöön – ”Kansainvälisen suojelun järjestelmää ei ole luotu välineeksi sotilaskarkuruudelle”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää