

Ronkainen laittaisi vakuutuslääkärijärjestelmän uusiksi: “Hoitavien lääkärien lausunnot eivät vakuutusyhtiöiden vaakakupissa paina”
Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkainen on tehnyt toimenpidealoitteen, jossa hän kehottaa hallitusta ryhtymään työhön vakuutuslääkärijärjestelmän muuttamiseksi.
Ronkainen halusi puuttua ongelmaan luettuaan ratsastusyrittäjä Saara Auvisen taistelusta vakuutusyhtiötä vastaan. Auvinen vammautui ja menetti työkykynsä pudottuaan hevosen selästä. Tapaturma aiheutti Hyksin aivovammapoliklinikalla todetun vaikean aivo- ja niskavamman, mutta tästä huolimatta vakuutusyhtiö piti Auvista työkykyisenä.
Päätöksiä kumotaan oikeudessa
Erityisesti aloitteessa kiinnitetään huomiota siihen, että vakuutusyhtiöiden tulisi noudattaa korkeimman oikeuden linjauksia koskien syy-yhteyksiä.
– On todella paljon tapauksia, joissa vakuutuslääkärit kiistävät tapaturman ja vamman välisen yhteyden, vaikka oireet olisivat selvät ja työkyky mennyt. Hoitavien lääkärien lausunnot eivät vakuutusyhtiöiden vaakakupissa paina. Valitusprosessien ja oikeusasteiden myötä vakuutusyhtiöiden päätöksiä kumotaan lopulta korkeimmassa oikeudessa saakka, Ronkainen kertoo.
Korvauskiistat kestävät vuosia
Toinen epäkohta johon Ronkaisen toimenpidealoite puuttuu, on vakuutusyhtiöiden pitkät käsittelyajat korvausasioissa.
– On lukemattomia tapauksista, joissa vammautuneet ovat käyneet korvauskiistoja vakuutusyhtiöiden kanssa pitkään, jopa yli kymmenenkin vuoden ajan ilman lopullista päätöstä. Tämä on kohtuutonta! Ronkainen jyrähtää.
Ronkaisen otettua viime vuonna julkisesti kantaa vakuutuslääkäriasiassa, on palautetta tullut sadoilta kansalaisilta niin sähköpostilla, kirjepostilla kuin puhelimenkin välityksellä.
– Ihmiset kokevat asian epäoikeudenmukaiseksi ja aiheen tärkeäksi. Systeemiä ei olla saatu muutettua siitä huolimatta, että lukuisia valtiopäivätoimia on tehty koko puoluekentän laajuudelta useiden hallituksien aikana, Ronkainen toteaa.
Kulut yhteiskunnan maksettavaksi
Aloitetta perustellaan myös taloudellisilla seikoilla. Vakuutusyhtiöiden kiistäessä tapahtuneen vahingon, taloudellinen rasite siirtyy yhteiskunnan maksettavaksi. Aloitettaan Ronkainen pitääkin hyvänä alkuna koko vakuutuslääkärijärjestelmän muutokselle.
– Katsotaan, mihin toimenpiteisiin hallitus aloitteen pohjalta ryhtyy. Yksittäisillä lakialoitteilla en olisi pystynyt esittämään tässä vaiheessa tarpeeksi kattavia muutoksia. Työ on vasta alussa, Ronkainen summaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Työssä vammautunut Saara nukkuu yli puolet vuorokaudesta, muisti ja tuntoaisti ovat osittain mennyttä – “Vakuutusyhtiön mukaan olen työkykyinen”
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.