Ronkainen: Kirkko sotkeutuu politiikkaan ja ajaa itseään alas
KOLUMNI | Onko kirkon tehtävä ottaa kantaa poliittisiin kysymyksiin? Onko kirkko tosiaan sitä mieltä, ettei Suomen lakia tarvitse noudattaa? Näitä kysymyksiä kansanedustaja Jari Ronkainen (ps.) käsittelee kolumnissaan.
Olen tähän saakka välttänyt keskustelua, jossa yhdistyvät uskonto ja politiikka. Jokaisella on oma uskonsa tai sitten ei. Olen myös ajatellut ettei kirkon tehtävä ole myöskään sekaantua politiikkaan, vaan pysyä omalla tontillaan. Nämä viimeiset turvapaikkoihin liittyvät ”keskustelunavaukset” arkkipiispa Kari Mäkisen puolelta kylläkin tuovat väkisin mieleen sen tosiasian, ettei kirkko enää pysy tontillaan.
Voidaan myös ihmetellä muita kirkon periaatteita, sillä esimerkiksi monikulttuurisuutta ihannoiva Helsingin piispa Irja Askola on valmis luovuttamaan kirkon tiloja Suomessa asuvien muslimien käyttöön ja tällöin kirkko edistää islamin laajentumista. Kirkosta erotaan taas vauhdilla, joten kysynkin, onko Mäkisen ja Askolan tarkoitus ajaa evankelis-luterilainen kirkko alas?
Kirkolla on omat moraaliset periaatteensa ja se pyrkii jakamaan ja tuomaan hyvää kaikille, jokaisen elämään. Tämä ajattelumalli on nyt laajenemassa siten, että kirkko näyttää hyväksyvän maallisen lainsäädännön – Suomen lain – ylikävelemisen. Onko kirkko tosiaan sitä mieltä, ettei lakia tarvitse noudattaa? Ei tämä ole mitenkään ennen kuulumatonta, sillä onhan kirkko myös aiemmin piilotellut karkotuspäätöksen saaneita. Nyt se vain nousi keskusteluun siten, että kirkko myöntää ettei heitä kiinnosta Suomen etu, vaan he ovat kaiken yläpuolella. Ei tämä näin voi mennä.
Jos kirkko ei halua noudattaa lakiamme, niin meidän kansanedustajina on pohdittava kirkon verotusoikeutta. Tämä oikeus on todella merkittävä, jonka vuoksi monesti tulkitaan, ettei kirkkoa ja valtiota ole erotettu. Tämä on syytä kyseenalaistaa.
Toinen asia, jossa kirkko on ottanut poliittisesti kantaa, on sukupuolineutraali avioliitto. Kirkon opeista voi olla montaa mieltä, mutta kyllä ne kannanotot vaikuttivat enemmänkin poliittisilta kuin uskonnollisilta.
Riippumatta siitä mihin poliittiseen kysymykseen kirkko ottaa kantaa, niin aina se näyttää aiheuttavan jäsenkatoa. Siksi olisi syytä pohtia mihin oikeastaan otetaan kantaa. Voidaan surra erinäisten väkivallantekojen uhreja ja tuomita väkivalta. Sitä väkivaltaa on nähty viimeaikoina hyvin paljon. Brysselin lisäksi esimerkiksi Pakistan.
Ulkoministerimme Timo Soini totesi, että kristityt ovat maailman vainotuin kansanryhmä. Sitä vainoa valitettavasti harjoittaa varsinkin toinen uskonnollinen ryhmä, johon kuuluvia kirkko nyt haluaa auttaa täällä Suomessa. Tämä on aivan järjetöntä. Jos pakolaisia otetaan vastaan, niin autetaan nyt vaikka ensimmäisenä niitä vainottuja kristittyjä eikä tuoda niitä vainoja tänne Eurooppaan. Kirkon on syytä ottaa lusikka kauniiseen käteen ja tunnustaa tosiasiat.
JARI RONKAINEN
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Eerola: Hallitus ei voi seurata sivusta, jos kirkko rikkoo lakeja turvapaikanhakijoita piilotellessaan
Kirkolla tarkat ohjeet turvapaikkatilanteisiin – mutta onko toiminta laillista?
Meri tuomitsee kirkon aikeet tukea laittomasti maahan jääviä ulkomaalaisia: “Vastaako piilottelija, jos muut joutuvat rikoksen uhriksi?”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää