

LEHTIKUVA
Ronkainen katupartioiden kieltämisestä: “Järjellinen keskustelu unohtunut – tuntuu olevan hysteerikoille kiireellinen asia”
Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkainen ottaa blogissaan kantaa kansalaispartiointiin. Ronkainen pitää aiheesta syntynyttä keskustelua turhan kärjistyneenä ja kieltoajatuksia erikoisina.
– Tuntuu siltä, että järjellinen keskustelu unohtuu ja pyritään etsimään vikoja niin kansalaisten partioinnista kuin toimintaa vastustavista. Poliittinen keskustelu on tietyissä piireissä edennyt siihen, että nyt pitää kieltää katupartiointi. Toki perinteiseen suomalaiseen tyyliin, vaikka ongelmia ei ole tullut vastaan, Ronkainen ihmettelee.
– Katupartiointi lähti liikkeelle turvapaikanhakijoiden tulvimisesta Suomeen. Taharrush gamai -ilmiön rantautuminen Eurooppaan vielä korostaa tätä. Osa kansalaisista toteaa, että turvallisuudentunne on heikentynyt ja osittain myös siksi, ettei poliisi näy tarpeeksi.
Ronkaisen mielestä katupartiot olisivat tarpeettomia, jos turvapaikkapolitiikka olisi kunnossa – ja jos poliisi toimimisen lisäksi myös näkyisi ja kuuluisi.
– Myönnän, että poliisin toimintaan pitää panostaa eduskunnan toimesta enemmän, ja juurikin siihen perinteiseen poliisityöhön eikä johtoportaaseen.
Ministeritkin kauhistelevat
Ronkainen ihmettelee, miksi sisäministeri Petteri Orpo näkee katupartiot turvallisuutta heikentävänä.
– Sisäministeriön kansliapäällikkökin on syvästi huolissaan ja tekee töitä tämän eteen. Osa ministereistämme on kauhuissaan. Tämä pyörii täysin yhden tunnetun katupartiointia eri paikkakunnilla toteuttavan porukan ympärillä ja siihen päälle Asikkala ja menneisyyden kaivelu, Ronkainen toteaa.
– Tämä tuntuu olevan hysteerikoille kiireellinen asia, toisin kuin esimerkiksi maahanmuuttopolitiikan korjaaminen, talouden tasapainottaminen tai työpaikkoja lisäävän yritystoiminnan edellytysten parantaminen. Kieltoa vaativat: miten menee niin kuin omasta mielestä?
Selvitystyö hukkaan heitettyä aikaa
Ronkainen painottaa, että vaikka jonkun partion toiminnassa olisi epämääräisiä piirteitä, se ei tarkoita sitä, että koko partiointi on pahasta.
– Sama partio todennäköisesti puuttuu myös moniin muihin asioihin. Niitä meillä riittää. Kuka auttaa tienposkeen sammunutta nuorta? Kuka auttaa eksynyttä muistisairasta mummoa ja vaaria? Kun auto tai mopo on simahtanut tienposkeen, niin kuka pysähtyy auttamaan? Näitä erilaisia tilanteita voi olla vaikka kuinka – ja samalla autetaan poliisia ja vartijoita, unohtamatta niitä lapsiperheiden isejä ja äitejä, jotka ovat huolissaan lastensa turvallisuudesta.
– Ei ihmisen auttamisen halua pidä rajoittaa. On eri asia, jos partiointi johtaa tiettyjen ihmisryhmien vainoamiseen tai jos se on partioinnin tarkoitus. Se ei ole missään nimessä hyväksyttävää. Silloin ei todellakaan ole kyse auttamisesta, mutta ei siihen mikään lakiin määritelty uusi kielto auta. Tällaisen selvittely on virkamiesten hukkaan heitettyä aikaa, Ronkainen toteaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Turvapaikanhakijaa epäillään tuhotyöstä – PS-kansanedustaja: Rikollisia ei pidä palkita turvapaikalla

Itävalta hyllytti avoimet rajat – Saksassa pimitetty ulkomaalaisten rikostilastoja

Nuorten tyttöjen ahdistelua peitelty Ruotsissakin – ruotsidemokraattien pelossa?

Apulaispoliisipäällikön lausunto ymmärrettiin tahallaan väärin

Packalén turvapaikanhakijoiden tekemistä rikoksista: “Tilastot harhaanjohtavia”

Oulun valtuustossa ehdotetaan itsepuolustuskursseja naisille ja tytöille

Ronkainen ei hyväksy Razmyarin ja Toivolan kieltäytymistä A2-illasta: “Jänistivät keskustelusta”
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.