

LEHTIKUVA
Ronkainen ja Rantanen sote-uudistuksesta: ”Pelastustoimelle jäämässä luu käteen”
Hallituksen sote-uudistuksessa pelastustoimen tehtävät on tarkoitus siirtää perustettavien 21 hyvinvointialueen vastuulle. Perussuomalaiset kansanedustajat Jari Ronkainen ja Mari Rantanen näkevät uudistuksessa ongelmia.
Nykyisin kuntien lakisääteistä pelastustoimintaa hoitaa 22 alueellista pelastuslaitosta. Muutoksia siirtymisessä aiheutuu ainakin Oulu-Koillismaan pelastustoimen alueella sekä Keski-Uudenmaan pelastustoimen alueella.
– Erityisesti Uudenmaan erillisratkaisu ja Keski-Uudenmaan jakaminen tuleville Keski-Uudenmaan ja Vantaa-Keravan hyvinvointialueille tulee hajottamaan jo toimivan pelastustoimen järjestelmän ja hyvän kehityksen, joka näillä alueilla ja pääkaupunkiseudulla oli jo käynnissä. Pelastuslaitosten omissa lausunnoissakin suositellaan, että uudistamista jatkettaisiin nykyisellä vapaaehtoisuuteen perustuvalla järjestämismallilla, Jari Ronkainen toteaa.
Kaikkia virkoja ei saada täytettyä nytkään
Huolta kansanedustajakaksikossa aiheuttaa organisaatiomuutoksen lisäksi pelastustoimen alimitoitettu resursointi. Sisäministeriön arvion mukaan kunnilta siirtyvä rahoituspohja ei kata lakisääteisen palvelutason edellyttämää rahoitusta. Erityisesti henkilöstöpuolelle odotetaan kasvavia kustannuksia ja pulaa työntekijöistä.
– Uudistuksesta johtuva palkkaharmonisointi ja alimitoitetut aloituspaikat koulutuksessa, puhumattakaan siitä, että Helsingin pelastuskoulu on suunniteltu suljettavaksi vuonna 2023, johtavat kiristyvään kilpailuun ammattilaisista. Jo nyt ollaan tilanteessa, jossa kaikkia virkoja ei olla saatu täytettyä. Mitään näistä seikoista ei ole huomioitu hallituksen esityksessä, Mari Rantanen huomauttaa.
Poliittinen rakennemuutos ajaa tarkoituksenmukaisuuden ohi
Perussuomalainen kansanedustajakaksikko harmittelee sitä, että poliittinen rakennemuutos ajaa tarkoituksenmukaisuuden ohi. Heidän mukaansa myös tarvittavat kirjaukset palveluiden järjestämiseksi jäivät puuttumaan.
– Muutos itsessään aiheuttaa hallinnollisia ja muutoskustannuksia, mikä on aina pois suorittavasta työstä. Lisäksi ensihoitoa ei saatu viranomaistoiminnaksi eikä riittävää palvelutuotantoa saatu kirjattua lakiin. Pelastustoimelle näyttäisi jäävän luu käteen tässä uudistuksessa, Ronkainen ja Rantanen luonnehtivat.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- hallinnolliset kustannukset Helsingin pelastuskoulu resursointi organisaatiomuutos palvelutuotanto muutoskustannukset hyvinvointialueet rakennemuutos sote-uudistus Mari Rantanen Pelastustoimi Jari Ronkainen Pelastustoiminta Työvoimapula
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


PS kritisoi hallituksen sote-esitystä sen puutteista: “Hallitus ajaa uudistusta läpi pussi päässä”

Perussuomalaiset sosiaali- ja terveysvaliokunnassa: Sote-uudistus juntattiin läpi vikoineen – ”korjaukset” viime hetken silmänkääntötemppuja vailla todellista merkitystä

Perussuomalaiset kyselytunnilla: Sote-uudistus vie palvelut kauemmas ja uhkaa demokratian toteutumista

Rantanen ja Ronkainen ensihoitajiin kohdistuvasta väkivallasta: ”Pitääkö pahimman tapahtua, ennen kuin ilmiöön herätään?”
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää