Artikkeli kuva

MATTI MATIKAINEN

Ronkainen: Ylen uutisointi tarkoituksenmukaista ja vääristelevää – “Toimittajien on kestettävä kritiikkiä omista journalistisista valinnoistaan”

01.02.2017 |15:45

Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkainen kirjoittaa blogissaan Seura-lehden jutusta, jossa oli tutkittu Yleisradion hallintoneuvoston pöytäkirjoja ja havaittu, että kokouksissa on käsitelty myös yksittäisiä uutistapahtumia.

– Kyseessä olevat pöytäkirjamerkinnät koskevat minun toimiani ja katson, että minulla on hallintoneuvoston jäsenenä oikeus nostaa keskusteluun toimituksellisia linjauksia, vaikka neuvostolla ei olekaan operatiivista vastuuta Ylen toteuttamasta journalismista eikä näin ollen edes mahdollisuutta vaikuttaa uutissisältöön, Ronkainen toteaa.

Keskustelu ei ole painostusta

Hallintoneuvoston puheenjohtaja, perussuomalaisten kansanedustaja Kimmo Kivelä aikoo jatkossakin sallia ajankohtaiskeskustelun ja jopa yksittäisten uutistapahtumien esille ottamisen neuvoston kokouksissa, eikä pidä tätä minkäänlaisena painostuksena Ylen toimitusta tai sen tekemiä uutisia kohtaan.

– Hallintoneuvoston kokouksessa on paikalla laaja skaala Yleisradion toimintaa tuntevia henkilöitä, mukaan lukien Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtaja Atte Jääskeläinen, joka pitää sisältöasioiden esille ottamista neuvoston kokouksissa jopa suotavana.

Yle vääristelee tiedottamisen sijaan

Ronkainen sanoo pyrkineensä vaikuttamaan Ylen uutisoinnin tasapuolisuuteen.

– Ylen uutisointi vaikuttaa kerta toisensa jälkeen olevan tarkoitushakuista siten, että se jättää kertomatta, vääristelee tai tuo oman mielipiteensä julki tasapuolisen tiedottamisen sijaan. Esimerkkinä jo ennen Yhdysvaltain presidentinvaaleja aloitettu Donald Trumpin mustamaalaaminen, joka tulee räikeästi esille hänen ulkomaalaisten terroristien maahantulon estävän presidentillisen määräyksen uutisoinnissa otsikolla “Trump rajoittaa muslimien maahantuloa”.

– Verkkouutiset oikoi uutisen sisältöä ansiokkaasti. Muslimeja ei siinä mainita sanallakaan! Määräys on lähinnä jatkumoa presidentti Barack Obaman aloittamalle politiikalle, jolla hän esti irakilaisten pakolaisten maahantulon Yhdysvaltoihin 6 kuukauden ajan vuonna 2013 ja valitsi vuonna 2015 Trumpinkin määräyksessä olevat maat erityistä huolta aiheuttaviksi ja erityisen viisumimenettelyn piiriin, Ronkainen kirjoittaa.

Todistustaakka on Ylellä

Ronkainen syyttää Ylen alentuneen ”Seuran kaltaiseen kohujutun kalasteluun” myös toimittaja Päivi Happosen tekemässä uutisessa. Siinä väitetään, että Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisia koskisivat erilaiset ohjeet tiettyihin puolustusvoimien virkoihin tai varusmiespalvelutehtäviin pääsemiseen.

– Puolustusministeri Jussi Niinistö on kiistänyt tällaisen epävirallisen ohjeistuksen olemassaolon ja epäillyt jopa Ylen joutuneen informaatio-operaation välikappaleeksi, mutta silti Ylen päätoimittaja Riikka Venäläinen inttää vastaan ja perustelee uutisen todenperäisyyttä viittaamalla ”puolustusvoimien sisällä olevaan luotettavan lähteeseen” ja siihen, että Ylen toimittajat ovat ohjeistuksen nähneet.

– Todistustaakka on Ylen puolella ja mikäli lähteitä ei ala löytyä, on Ylellä vähintäänkin nöyrän anteeksipyynnön paikka, Ronkainen vaatii.

Kohti totuudenmukaista uutisointia

Ronkainen lupaa jatkossakin nostaa blogissaan esiin neuvoston kokouksissa ja istuntosalissa kohtaamiaan vääryyksiä.

– Ylen toimittajien on pystyttävä ottamaan vastaan kritiikkiä heidän tekemistä journalistisista valinnoistaan ilman, että kokevat sen poliittiseksi painostukseksi, Ronkainen huomauttaa.

– Minä puolestani painostan Yleä tasapuoliseen ja totuudenmukaiseen uutisointiin, minkä pitäisi olla ei ainoastaan Ylen omien, vaan myös journalististen ohjeiden johtotähti, jota seurata.


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää