MATTI MATIKAINEN
Ronkainen: Ylen uutisointi tarkoituksenmukaista ja vääristelevää – “Toimittajien on kestettävä kritiikkiä omista journalistisista valinnoistaan”
Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkainen kirjoittaa blogissaan Seura-lehden jutusta, jossa oli tutkittu Yleisradion hallintoneuvoston pöytäkirjoja ja havaittu, että kokouksissa on käsitelty myös yksittäisiä uutistapahtumia.
– Kyseessä olevat pöytäkirjamerkinnät koskevat minun toimiani ja katson, että minulla on hallintoneuvoston jäsenenä oikeus nostaa keskusteluun toimituksellisia linjauksia, vaikka neuvostolla ei olekaan operatiivista vastuuta Ylen toteuttamasta journalismista eikä näin ollen edes mahdollisuutta vaikuttaa uutissisältöön, Ronkainen toteaa.
Keskustelu ei ole painostusta
Hallintoneuvoston puheenjohtaja, perussuomalaisten kansanedustaja Kimmo Kivelä aikoo jatkossakin sallia ajankohtaiskeskustelun ja jopa yksittäisten uutistapahtumien esille ottamisen neuvoston kokouksissa, eikä pidä tätä minkäänlaisena painostuksena Ylen toimitusta tai sen tekemiä uutisia kohtaan.
– Hallintoneuvoston kokouksessa on paikalla laaja skaala Yleisradion toimintaa tuntevia henkilöitä, mukaan lukien Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtaja Atte Jääskeläinen, joka pitää sisältöasioiden esille ottamista neuvoston kokouksissa jopa suotavana.
Yle vääristelee tiedottamisen sijaan
Ronkainen sanoo pyrkineensä vaikuttamaan Ylen uutisoinnin tasapuolisuuteen.
– Ylen uutisointi vaikuttaa kerta toisensa jälkeen olevan tarkoitushakuista siten, että se jättää kertomatta, vääristelee tai tuo oman mielipiteensä julki tasapuolisen tiedottamisen sijaan. Esimerkkinä jo ennen Yhdysvaltain presidentinvaaleja aloitettu Donald Trumpin mustamaalaaminen, joka tulee räikeästi esille hänen ulkomaalaisten terroristien maahantulon estävän presidentillisen määräyksen uutisoinnissa otsikolla “Trump rajoittaa muslimien maahantuloa”.
– Verkkouutiset oikoi uutisen sisältöä ansiokkaasti. Muslimeja ei siinä mainita sanallakaan! Määräys on lähinnä jatkumoa presidentti Barack Obaman aloittamalle politiikalle, jolla hän esti irakilaisten pakolaisten maahantulon Yhdysvaltoihin 6 kuukauden ajan vuonna 2013 ja valitsi vuonna 2015 Trumpinkin määräyksessä olevat maat erityistä huolta aiheuttaviksi ja erityisen viisumimenettelyn piiriin, Ronkainen kirjoittaa.
Todistustaakka on Ylellä
Ronkainen syyttää Ylen alentuneen ”Seuran kaltaiseen kohujutun kalasteluun” myös toimittaja Päivi Happosen tekemässä uutisessa. Siinä väitetään, että Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisia koskisivat erilaiset ohjeet tiettyihin puolustusvoimien virkoihin tai varusmiespalvelutehtäviin pääsemiseen.
– Puolustusministeri Jussi Niinistö on kiistänyt tällaisen epävirallisen ohjeistuksen olemassaolon ja epäillyt jopa Ylen joutuneen informaatio-operaation välikappaleeksi, mutta silti Ylen päätoimittaja Riikka Venäläinen inttää vastaan ja perustelee uutisen todenperäisyyttä viittaamalla ”puolustusvoimien sisällä olevaan luotettavan lähteeseen” ja siihen, että Ylen toimittajat ovat ohjeistuksen nähneet.
– Todistustaakka on Ylen puolella ja mikäli lähteitä ei ala löytyä, on Ylellä vähintäänkin nöyrän anteeksipyynnön paikka, Ronkainen vaatii.
Kohti totuudenmukaista uutisointia
Ronkainen lupaa jatkossakin nostaa blogissaan esiin neuvoston kokouksissa ja istuntosalissa kohtaamiaan vääryyksiä.
– Ylen toimittajien on pystyttävä ottamaan vastaan kritiikkiä heidän tekemistä journalistisista valinnoistaan ilman, että kokevat sen poliittiseksi painostukseksi, Ronkainen huomauttaa.
– Minä puolestani painostan Yleä tasapuoliseen ja totuudenmukaiseen uutisointiin, minkä pitäisi olla ei ainoastaan Ylen omien, vaan myös journalististen ohjeiden johtotähti, jota seurata.
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Slunga-Poutsalo: “Miksi valtamedia haluaa lietsoa vihan ilmapiiriä valheellisella uutisoinnilla?”
Potkuilla uhatun Ruben Stillerin kryptiset twiitit enteilivät Sipilä-kohua: ”Sananvapaus on ratkaisukeskeistä hiljaisuutta pääministerin kiukun äärellä”
Mäkelä: ”Suun soittaminen vieraan suurvallan päämiehelle ei ole Ylen asia – varsinkaan veronmaksajien rahoilla”
Olli Immonen ja Jari Ronkainen tyytyväisiä Ylen toiminnan supistuksiin – “harppaus oikeaan suuntaan”
Ronkainen: Ylen ohjelmaostot muutaman henkilön käsissä – ”Jääkö toinen totuus kertomatta?”
Ronkainen: Yle myönsi yksipuolisen uutisoinnin Forssan joukkotappelusta – Eikö Ylen pitäisi kertoa totuus ja jättää järjestyksenpito poliisin tehtäväksi?
Ronkainen Forssan joukkotappelun uutisoinnista: Yksipuolista tiedottamista – Yle “unohti” kertoa turvapaikanhakijoiden käyttämistä aseista
Jussi Niinistö: Ylen kaksoiskansalaisuutta koskevan ensimmäisen uutisen kaikki väitteet olivat virheellisiä
Luottamus Ylen riippumattomuuteen ja luotettavuuteen notkahti – “Vääristelee tietoja ja pimittää rahankäyttöä”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Kun transkiihkoilu tieteen jyräsi: woke-aktivistilääkäri salasi tutkimustulokset, joiden mukaan murrosiän siirtäminen ei paranna nuorten mielenterveyttä
Merkittävänä transoikeuksien puolestapuhujana tunnettu lääkäri myönsi estäneensä julkaisemasta tutkimustuloksia vuosikymmenen takaisesta hankkeesta, jonka tulokset eivät miellyttäneet häntä. Veronmaksajien rahoittaman, 10 miljoonaa dollaria maksaneen hankkeen tarkoituksena oli selvittää murrosikää jarruttavien hoitojen vaikutuksia amerikkalaislapsiin. Tutkimuksesta ei löytynyt näyttöä sille, että murrosiän lykkääminen parantaisi potilaiden mielenterveyttä. New York Timesin haastattelema kohutohtori Johanna Olson-Kennedy uskoo, että lapsille suunnattujen transhoitojen kriitikot saattaisivat hyödyntää tutkimustuloksia poliittisesti. Olson-Kennedyn toimintaa on arvosteltu tieteen vastaiseksi. Kriitikot huomauttavat, että tutkimustulosten panttaaminen estää kansaa saamasta tieteellistä tietoa aiheesta, joka jakaa amerikkalaisten mielipiteitä erittäin jyrkästi.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää