

Poptähti Beyoncén fanit pettyivät, kun laulajatar piti vain lyhyen puheen Kamala Harrisin kampanjatilaisuudessa odotetun esiintymisen sijaan. / LEHTIKUVA
Rocklegenda USA:n vaaleista: Faneilleen äänestysohjeita jakavat muusikot käyttävät vaikutusvaltaansa väärin – ”Se ei edusta vapautta”
Rokkari Alice Cooper on yksi viihdemaailman suurnimistä, joka pidättäytyy ottamasta puolia Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa. Cooper totesi jo edellisten presidentinvaalien alla, että hän mielellään osallistuu erilaisiin hyväntekeväisyystempauksiin, mutta äänestysohjeita hän ei ryhdy jakamaan.
Yhdysvaltojen presidentinvaalit on maailman suurin show, missä mukana justeeraa aina myös julkisuuden henkilöitä, viihdetaiteilijoita ja elokuvatähtiä ympäri maailman. Jo perinteeksi on muodostunut, että viihdealan tähdet usein tukevat demokraattien ehdokasta – kuka milläkin tavalla.
Monet viihdemaailman a-listalle kuuluvat nimet ovat jo vuosikausien ajan tulleet tunnetuksi siitä, että neljän vuoden välein he siirtyvät influensserin moodiin, mikä toki onnistuu sangen helposti sosiaalisen median tarjoaman näkyvyyden kautta.
Vielä tänään ja huomenna julkkikset käyttävät viimeisiä tilaisuuksiaan voidakseen vedota kansaan – toisaalta monelle kyse lienee myös omien fanien oletettujen mielipiteiden myötäilystä.
Rokkitähdillä ei ole politiikan sisäpiiritietoa
Kuitenkin monet viihdemaailman suurnimet myös pidättäytyvät politikoimasta. Yksi heistä on rocklegenda Alice Cooper.
Cooper totesi jo edellisten presidentinvaalien alla, että hän itse usein osallistuu mielellään erilaisiin hyväntekeväisyystempauksiin, kuten myös U2-laulaja Bono sekä Sting, mutta äänestysohjeita Cooper ei ryhdy jakamaan. Cooper katsoo kyse olevan periaatteellisesta asiasta.
– Kun muusikot julistavat ihmisille, ketä ehdokasta heidän tulisi äänestää, se on minun mielestäni vallan väärinkäyttöä. Ohjeistat siis tavallaan omille faneillesi, että heidän ei tulisi ajatella itse, vaan toimia kuten sinä itse ajattelet. Nähdäkseni rock ‘n’ rollissa on kuitenkin kyse vapaudesta – eikä tuollainen toiminta edusta vapausajattelua.
Cooper sanoo pitävänsä jo alkujaankin huonona ideana sitä, että rocktähdet tarjoavat faneille poliittisia näkemyksiään.
– Ensinnäkin, miksi ihmiset kuvittelevat, että rocktähdillä olisi suurta viisautta, jota faneilta puuttuu. Se on virheajattelua. Mieti nyt: miksiköhän me olemme nimenomaan rocktähtiä? Usko pois, emme me saa keneltäkään sisäpiiritietoa politiikan tapahtumista.
Kiss-tähti neuvoi myös artistikollegoitaan
Cooper sanoo, että hän artistina tarjoaa mielellään tukensa erilaisiin humanitaarisen avun kohteisiin, eikä Cooper haluakaan arvostella muita artisteja, jotka hyödyntävät asemaansa tuodakseen näkyväksi humanitaarisen avun tärkeyttä.
– Se toiminta, mitä esimerkiksi Bono tekee, mitä Bruce Springsteen tekee, Sting ja kaikki muut, jotka osallistuvat rahankeräystilaisuuksiin – se on humanitaarista ja kannatan sitä. Mutta nähdäkseni se ei olekaan poliittista
Cooperin kanssa samoilla linjoilla on myös esimerkiksi Kiss-tähti Gene Simmons, joka omaan sarkastiseen tyyliinsä neuvoi artistikollegojaan jo Trumpin edellisellä presidenttikaudella.
– Minusta julkkisten olisi vain parempi pitää leipäläpensä kiinni ja keskittyä tekemään sitä, mitä he osaavat parhaiten: näytellä, laulaa, stepata, tanssia… sen sellaista, Simmons jyrähti haastattelussa.
Bon Jovi ja Springsteen taas liikkeellä
Cooperin ja Simmonsin ohjeista poiketen monet rokkarit ovat tälläkin hetkellä poliittisen influensserin roolissa. Esimerkiksi rock-tähti Jon Bon Jovi ja Springsteen ovat pitkän linjan demokraatteja, jotka osallistuivat USA:n presidentinvaalihulinaan jo Barack Obaman aikoina.
Jo neljä vuotta sitten Bon Jovi oli mukana useissa Joe Bidenin vaalitilaisuuksissa ja nyt hän tekee saman tarjotessaan vetoapua Kamala Harrisin kampanjalle. Äskettäin Bon Jovi esiintyi Harrisin vaalitilaisuudessa Pohjois-Carolinassa, missä rokkari julisti amerikkalaisille ”unelman olevan elossa”.
Myös yksi tämän hetken suosituimmista poptähdistä Taylor Swift kertoi äskettäin tukevansa Harrisia Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi. Swift on huikean vaikutusvaltainen myös sosiaalisessa mediassa ja hänellä on esimerkiksi Instagramissa 284 miljoonaa seuraajaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- fanit Taylor Swift Sting Jon Bon Jovi Gene Simmons Bruce Springsteen Bono Alice Cooper demokraatit Joe Biden Vaalivaikuttaminen Kamala Harris Presidentinvaalit Yhdysvallat Barack Obama
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.

Kamala Harris ei ottanut Foxin haastattelussa vastuuta yhdestäkään poliittisesta päätöksestään – kaikki paha johtuu Trumpista
Kamala Harris osoitti rohkeutta menemällä vastapuolen TV-kanavan haastatteluun. Hänen pääviestinsä Fox-kanavaa katsoville republikaaneille oli aggressiivinen Trumpin haukkuminen ja syyllistäminen. Itsestään ja omista poliittista tavoitteistaan hän puhui huomattavasti vähemmän. Harrisin maailmassa kaikki mahdollinen hänen ja Bidenin valtakaudella tapahtunut paha tuntuu johtuvan siitä, että Donald Trump on olemassa.

Kamala Harrisin politiikka on ääriliberaalia ja äärivasemmistolaista – rajakysymys jakaa eniten amerikkalaisia
Demokraattien presidenttiehdokkaaksi maanantaina alkavassa puoluekokouksessa nimitettävästä Kamala Harrisista puhutaan yleensä hänen ihonvärinsä ja sukupuolensa kautta: hän olisi ensimmäinen musta nainen Yhdysvaltain presidenttinä. Sen sijaan hänen poliittiset näkemyksensä ovat jääneet vähemmälle huomiolle. Harris julkaisi äskettäin talouspoliittisen ohjelmansa, jota Trump on verrannut kommunismiin.

Maailman rikkaimmasta miehestä tuli Donald Trumpin vaalikampanjan äänitorvi: “Woke on uudelleen brändättyä kommunismia”
Elon Musk on ihmiskunnan kiistämätön innovaattori sekä talousnero. Ihmeaikuisen uskomattomat ansiot saavat sadat miljoonat ihmiset kuuntelemaan tarkalla korvalla tämän maailman rikkaimman ihmisen ajatuksia. Ne voivat vielä ratkaista Yhdysvaltain seuraavan presidentin nimen.
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Taloustieteen emeritusprofessori: Työn verotusta kannattaa keventää myös ylimmissä tuloluokissa – ”Yhteiskunnalle käy kalliiksi pitää kaikkein tuottavimpia ihmisiä vajaakäytöllä”
Heikkojen työn kannustimien vuoksi moni asiantuntijatyössä työskentelevä valitsee tällä hetkellä ylitöiden tekemisen sijaan mieluummin vapaa-ajan. Marginaalivero, eli lisätuloista perittävä vero onkin nykyisellään merkittävä kannustinloukku. - On varmasti syytä pohtia, onko edes valtion etu pitää ylikireää verotusta, jos sen seurauksena ei haluta tehdä pitkiä päiviä, taloustieteen emeritusprofessori Matti Virén sanoo.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää