

KUVAKAAPPAUS/HS
Rkp:n Henriksson puolusti halpatyövoiman maahantuontia – Halla-aho kuittasi: ”Yrityksen velvollisuus on maksaa työntekijöidensä palkat, se ei ole veronmaksajien tehtävä”
Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson esitti Helsingin Sanomien vaalitentissä työvoiman tarveharkinnasta luopumista ja haastoi asiassa Jussi Halla-ahoa. – Meidän käsitystämme markkinataloudesta ei vastaa se, että yritys voi ulkoistaa palkkakustannuksia veronmaksajille, Halla-aho totesi Henrikssonille.
Helsingin Sanomien järjestämässä HS vaalitentissä tiistaina aiheena olivat enimmäkseen työhön ja talouteen liittyvät asiat. Tentissä puoluejohtajille esitettiin kysymys, onko työkykyisellä ihmisellä Suomessa oikeus olla tekemättä työtä.
Li Anderssonia (vas.) lukuun ottamatta kaikki puoluejohtajat vastasivat kysymykseen kieltävästi. Sari Essayah (kd.) toi esille, että sosiaaliturvajärjestelmä aiheuttaa kannustinloukkuja eli tilanteita, joissa ihmisen ei ole järkevää ottaa työtä vastaan, koska hänen elämäntilanteensa siitä huonontuu.
Menestyvät yritykset voivat työllistää
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho aloitti vastauksensa toteamalla, että vapaassa maassa ihmisellä on tietysti oikeus olla tekemättä työtä, jos hän näin haluaa, mutta siitä pitää lähteä, että työkykyisellä ihmisellä ei voi olla oikeutta elää työtä tekevien ihmisten tuloista verotetulla rahalla.
– Jos yhteiskunta haluaa pystyä pitämään huolen työkyvyttömistä, vanhuksista tai lapsista, niin silloin yhteiskunta ei voi elättää ihmisiä, joilla on mahdollisuus tehdä työtä, Halla aho sanoi.
Halla-aho korosti, että päättäjien velvollisuutena on tehdä ratkaisuja, jotka edistävät sitä, että yritykset voivat menestyä ja siten työllistää ihmisiä.
Sallimmeko palkkojen polkemisen?
Halla-aho korosti myös, että palkkatason on oltava sellainen, että ihmistä ei rangaista työn vastaanottamisesta, vaan että hän hyötyy siitä taloudellisesti.
– Tämä liittyy laajempiin kysymyksiin, kuten miten meidän ilmastopolitiikkamme tukee teollisuuden säilymistä Suomessa, sallitaanko me halpatyövoiman maahanmuutto, joka polkee palkkoja ja niin edelleen.
Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson ryhtyi haastamaan Halla-ahoa esittämällä, että yritykset tietävät itse, millaista työvoimaa ne tarvitsevat.
– Sen takia meidän pitäisi luopua työvoiman tarveharkinnasta. Tiedän monta yritystä, joissa on ulkomaisia työntekijöitä. Olen varma siitä, että yritykset voivat itse päättää, sopiiko tämä työntekijä meille. Oletko Halla-aho sitä mieltä, että valtion virkamies päättäisi, kuka on missäkin töissä? Henriksson kysyi Halla-aholta.
Työvoiman tarveharkinta tarkoittaa sitä, että EU:n ulkopuolelta kolmansista maista tuleva työntekijä saa työluvan vasta sen jälkeen, kun on arvioitu onko Suomessa jo valmiiksi saatavilla kyseiseen tehtävään sopivaa työvoimaa.
Halpatyöläisten palkka ei riitä elämiseen
Halla-aho vastasi Henrikssonille kysymykseen työvoiman tarveharkinnasta luopumisesta.
– Täydellisessä maailmassa yritykset voivat arvioida millaista henkilöstöä ne haluavat. Meidän käsitystämme markkinataloudesta ei kuitenkaan vastaa se, että yritys voi ulkoistaa palkkakustannuksia veronmaksajille. Eli toisin sanoen: tuodaan ulkomailta halpatyöläisiä, joiden palkka ei riitä elämiseen, vaan palkkaa täydennetään tulonsiirroilla, kuten toimeentulotuella ja asumistuella.
– Tämä voi olla rkp:n käsitys markkinataloudesta. Kuitenkin meidän (perussuomalaisten) mielestämme yrityksen velvollisuus on maksaa työntekijöidensä palkat, se ei ole veronmaksajien tehtävä, Halla-aho totesi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Anna-Maja Henriksson työpaikat veronmaksajat halpatyövoima Kannustinloukut TYövoiman tarveharkinta ilmastopolitiikka Li Andersson perussuomalaiset RKP Jussi Halla-aho työllisyys Teollisuus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaisten Immonen ja Puisto: Ulkomainen halpatyövoima ei ratkaise kohtaanto-ongelmaa

Perussuomalaiset kyselytunnilla: Suomalaisesta työvoimasta ei ole niin kova pula kuin väitetään, hallituksella kova hinku saada Suomeen lisää ulkomaalaista halpatyövoimaa

Perussuomalaiset haluaa lopettaa kokonaan sellaisen maahanmuuton, joka on haitallista ja käy kalliiksi – Suomi ei tällä hetkellä houkuttele huippuosaajia vaan halpatyövoimaa ja turvapaikkaturisteja

Yli puoli miljoonaa ihmistä on työtä vailla – keskustan kansanedustajan mielestä Suomessa on huutava työvoimapula

Antikainen vaatii ulkomaisen työvoiman tarveharkinnan säilyttämistä

Peltokangas: “Yhteiskunta on pistetty polvilleen vähemmistöryhmien edessä ja maahanmuuttajat nauttivat lähes diplomaattista koskemattomuutta”
Viikon suosituimmat

Yle-pomo Merja Ylä-Anttilalle tiukka kysymys kansalaisaloitteen kuulemistilaisuudessa: Onko Yleisradio tietoisesti hakenut säästöjä suosituimmista ja näkyvimmistä toiminnoistaan?
Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta järjesti tänään julkisen kuulemisen, jonka aiheena oli Yle kuriin nyt! -kansalaisaloite. Kuulemistilaisuudessa aloitteen tekijät kertoivat syitä, miksi aloite on tehty, ja esittivät tarkemmin, mitä muutoksia Yle-lainsäädäntöön haluttaisiin. Paikalla oli myös Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

Suomalaisyritys markkinoi maahantulopaketteja Iranissa ja Lähi-idässä – yrityksen somepäivityksessä kerrotaan Suomen tarvitsevan 60 000 maahanmuuttajaa vuodessa
Oikeudellista konsultointia tarjoavan oikeustoimiston neuvonantaja-asiantuntija-tittelillä esiintyvä henkilö markkinoi maahantulopaketteja Suomeen Iranissa ja Lähi-idässä. Helmikuun lopulla neuvonantajan Facebook-päivityksessä kerrottiin, että Suomi tarvitsee 60 000 maahanmuuttajaa vuosittain. Lisätietoja 4 500 euron hintaisesta maahantulopaketista saa 70 euroa maksavan puhelun kautta.

Garedew: Vanhemmilla on lakiin perustuva oikeus kieltää sateenkaari-ideologian opettaminen lapsilleen
Seta ry kiertää jälleen kouluja ja järjestää koulutuksia myös päiväkotien opettajille. Perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Garedew vaatii loppua tälle lasten seksualisoinnille. Vanhemmilla on oikeus kieltäytyä vakaumuksensa vastaisesta materiaalista ja opetuksesta lapsilleen.

Päivän pointti: Helsingin Sanomat ilmastosyyllistää ja leimaa suomalaiset tuholaisiksi – vaikka Suomi on hiilinegatiivinen maa

Kansalaisaloitteen tekijät: Ylen rahoitusta leikattava Ruotsin tasoon eli 76 euroon per asukas
Yle kuriin nyt! -kansalaisaloitteen laatijoiden mielestä Yleisradio on tietoisesti hakenut säästöjä kaikista näkyvimmistä ja suosituimmista toiminnoista esimerkiksi irtisanomalla työntekijöitä ja vihjaamalla katsojaluvuiltaan suosituimpien ohjelmien lopettamiseen.

Musk-viha roihuaa ja Teslat palavat – erityisesti transseksuaalit vihaavat maailman rikkainta miestä
Elon Muskin omistaman yrityksen valmistamat sähköautot ovat joutuneet vasemmistolaisten vihan kohteeksi. Tesloja on naarmutettu, sotkettu maalilla ja tuhottu polttopulloilla. Erityisesti transseksuaalit tuntuvat vihaavan Elon Muskia. Tuleeko Tesla-mellakoista uusi Black Lives Matter -ilmiö?

Vieläkö muistat? Sanna Marin kiisti kielitaidottomien hoitajien aiheuttavan ongelmia – nyt hoitajaliitto SuPer pelkää vieraskielisten hoitajien vaarantavan jo potilasturvallisuutta
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin julkaisema tuore selvitys viimeistään osoittaa kaikille, että sotealan ongelmia ei ole mahdollista korjata siten, että alalle aktiivisesti haalitaan henkilökuntaa maailman toiselta puolelta. Vielä eduskuntavaalien 2023 alla monet eturivin poliitikot kuitenkin pyrkivät kiistämään kielitaidottomien hoitajien työyhteisölle aiheuttamat ongelmat ja työyhteisölle kasaantuvan lisäkuorman.

Trump lennätti väkivaltaisen venezuelalaisjengin jäseniä El Salvadorin jättivankilaan – ihmisoikeusaktivistit kauhuissaan
Trump lennätti satoja karkotettavia El Salvadorin jättivankilaan 227 vuotta vanhan lain perusteella. Ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan, koska jättivankila on epämiellyttävä paikka ja karkotukset suoritettiin ilman oikeuden istuntoa. Demokraatit hakivat välittömästi toimeenpanokiellon karkotuksille, mutta lentokoneet ehtivät kansainväliseen ilmatilaan ennen tuomarin kieltoa. Trumpin näyttävä PR-tempaus onnistui yli odotusten, mutta juridinen vääntö tulee jatkumaan korkeimmassa oikeudessa.

Vigeliukselta kovaa kritiikkiä Yleisradion johdolle: ’’Uutisista leikkaaminen on Ylen päätös, ei eduskunnan’’
Yle-työryhmässä neuvotellut ja Ylen hallintoneuvostossa työskentelevä kansanedustaja Joakim Vigelius ottaa kantaa Ylen säästöihin kohdistuneeseen kritiikkiin. Hänen mukaansa säästöjen kohdentamisesta vastaa Yle, ei eduskunta.

Bernerin taksilaki kylvää tuhoa, mutta korjaus tulee: Taksisääntelyn uudistus eduskuntaan vielä tänä vuonna – ”Kuljettajien vaatimustasoa tiukennetaan huomattavasti”
Hallitus panostaa arjen sujuvuuteen ja turvallisuuteen uudistamalla taksialan sääntelyä. Tavoitteena on palauttaa Suomeen turvalliset taksit ja luottamus koko taksialaan. Pitkään valmisteltu hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskuntaan vielä tämän vuoden puolella, syysistuntokaudella 2025.