KUVAKAAPPAUS/HS
Rkp:n Henriksson puolusti halpatyövoiman maahantuontia – Halla-aho kuittasi: ”Yrityksen velvollisuus on maksaa työntekijöidensä palkat, se ei ole veronmaksajien tehtävä”
Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson esitti Helsingin Sanomien vaalitentissä työvoiman tarveharkinnasta luopumista ja haastoi asiassa Jussi Halla-ahoa. – Meidän käsitystämme markkinataloudesta ei vastaa se, että yritys voi ulkoistaa palkkakustannuksia veronmaksajille, Halla-aho totesi Henrikssonille.
Helsingin Sanomien järjestämässä HS vaalitentissä tiistaina aiheena olivat enimmäkseen työhön ja talouteen liittyvät asiat. Tentissä puoluejohtajille esitettiin kysymys, onko työkykyisellä ihmisellä Suomessa oikeus olla tekemättä työtä.
Li Anderssonia (vas.) lukuun ottamatta kaikki puoluejohtajat vastasivat kysymykseen kieltävästi. Sari Essayah (kd.) toi esille, että sosiaaliturvajärjestelmä aiheuttaa kannustinloukkuja eli tilanteita, joissa ihmisen ei ole järkevää ottaa työtä vastaan, koska hänen elämäntilanteensa siitä huonontuu.
Menestyvät yritykset voivat työllistää
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho aloitti vastauksensa toteamalla, että vapaassa maassa ihmisellä on tietysti oikeus olla tekemättä työtä, jos hän näin haluaa, mutta siitä pitää lähteä, että työkykyisellä ihmisellä ei voi olla oikeutta elää työtä tekevien ihmisten tuloista verotetulla rahalla.
– Jos yhteiskunta haluaa pystyä pitämään huolen työkyvyttömistä, vanhuksista tai lapsista, niin silloin yhteiskunta ei voi elättää ihmisiä, joilla on mahdollisuus tehdä työtä, Halla aho sanoi.
Halla-aho korosti, että päättäjien velvollisuutena on tehdä ratkaisuja, jotka edistävät sitä, että yritykset voivat menestyä ja siten työllistää ihmisiä.
Sallimmeko palkkojen polkemisen?
Halla-aho korosti myös, että palkkatason on oltava sellainen, että ihmistä ei rangaista työn vastaanottamisesta, vaan että hän hyötyy siitä taloudellisesti.
– Tämä liittyy laajempiin kysymyksiin, kuten miten meidän ilmastopolitiikkamme tukee teollisuuden säilymistä Suomessa, sallitaanko me halpatyövoiman maahanmuutto, joka polkee palkkoja ja niin edelleen.
Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson ryhtyi haastamaan Halla-ahoa esittämällä, että yritykset tietävät itse, millaista työvoimaa ne tarvitsevat.
– Sen takia meidän pitäisi luopua työvoiman tarveharkinnasta. Tiedän monta yritystä, joissa on ulkomaisia työntekijöitä. Olen varma siitä, että yritykset voivat itse päättää, sopiiko tämä työntekijä meille. Oletko Halla-aho sitä mieltä, että valtion virkamies päättäisi, kuka on missäkin töissä? Henriksson kysyi Halla-aholta.
Työvoiman tarveharkinta tarkoittaa sitä, että EU:n ulkopuolelta kolmansista maista tuleva työntekijä saa työluvan vasta sen jälkeen, kun on arvioitu onko Suomessa jo valmiiksi saatavilla kyseiseen tehtävään sopivaa työvoimaa.
Halpatyöläisten palkka ei riitä elämiseen
Halla-aho vastasi Henrikssonille kysymykseen työvoiman tarveharkinnasta luopumisesta.
– Täydellisessä maailmassa yritykset voivat arvioida millaista henkilöstöä ne haluavat. Meidän käsitystämme markkinataloudesta ei kuitenkaan vastaa se, että yritys voi ulkoistaa palkkakustannuksia veronmaksajille. Eli toisin sanoen: tuodaan ulkomailta halpatyöläisiä, joiden palkka ei riitä elämiseen, vaan palkkaa täydennetään tulonsiirroilla, kuten toimeentulotuella ja asumistuella.
– Tämä voi olla rkp:n käsitys markkinataloudesta. Kuitenkin meidän (perussuomalaisten) mielestämme yrityksen velvollisuus on maksaa työntekijöidensä palkat, se ei ole veronmaksajien tehtävä, Halla-aho totesi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Anna-Maja Henriksson työpaikat veronmaksajat halpatyövoima Kannustinloukut TYövoiman tarveharkinta ilmastopolitiikka Li Andersson perussuomalaiset RKP Jussi Halla-aho työllisyys Teollisuus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Perussuomalaisten Immonen ja Puisto: Ulkomainen halpatyövoima ei ratkaise kohtaanto-ongelmaa
Perussuomalaiset kyselytunnilla: Suomalaisesta työvoimasta ei ole niin kova pula kuin väitetään, hallituksella kova hinku saada Suomeen lisää ulkomaalaista halpatyövoimaa
Perussuomalaiset haluaa lopettaa kokonaan sellaisen maahanmuuton, joka on haitallista ja käy kalliiksi – Suomi ei tällä hetkellä houkuttele huippuosaajia vaan halpatyövoimaa ja turvapaikkaturisteja
Yli puoli miljoonaa ihmistä on työtä vailla – keskustan kansanedustajan mielestä Suomessa on huutava työvoimapula
Antikainen vaatii ulkomaisen työvoiman tarveharkinnan säilyttämistä
Peltokangas: “Yhteiskunta on pistetty polvilleen vähemmistöryhmien edessä ja maahanmuuttajat nauttivat lähes diplomaattista koskemattomuutta”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää