Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

RKP:lle jälleen merkittävä poliittinen virkanimitys

25.10.2013 |11:37

RKP:n suotuisasti alkanut virkaketju täydentyy oikein jymyviralla, kun ulkoasiainministeriön valtiosihteeriksi valitaan alivaltiosihteeri Peter Stenlund (r.). Stenlund toimi RKP:n puoluesihteerinä ennen kuin hän siirtyi ulkoministeriön palvelukseen vuonna 1995.

Aiemmin oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) valitsi kieliasiainneuvokseksi RKP:n eduskuntaryhmän lainsäädäntösihteeri Corinna Tammenmaan.
Puolustusministeri Carl Haglund puolestaan nimitti ministeriönsä viestintäjohtajaksi puolueensa taustavaikuttajan Max Arhippaisen, entisen Hufvudstadsbladetin päätoimittajan, Suomenruotsalaisten kansankäräjien puheenjohtajan ja RKP:n nuorisojärjestön Svensk Ungdomin puheenjohtajan.

Kovin virka

Ulkoasiainministeriön valtiosihteeriys on näihin virkoihin verrattuna eri tasolla. Se on kova saavutus RKP:lle. Mutta liittyykö siihen kähmintää?
Stenlundin valinnan on lehtitietojen mukaan jo tehnyt ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.), siis eri puolueen ministeri. Entä muut hakijat? Miksei haku ole julkinen?

– Ulkoministeriön valtiosihteerin virka täytetään ulkoasiainhallintolain mukaan haettavaksi julistamatta. Se on osa diplomaattiuran tehtäväkiertoa ja sillä on omat kelpoisuusehtonsa. Se käsitellään samalla kun muutkin UM:n korkean tason nimitykset, joita ministeriössä ja suurlähetystöissä oli tänä syksynä 21 tehtävään tai virkaan. Se on ihan erilainen prosessi kuin muiden ministeriöiden kansliapäälliköiden viran tai muiden tavallisten valtion virkojen täyttäminen, ulkoministeriön henkilöstöjohtaja Vesa Lehtonen kertoo.

“Ei riko julkisuuslakia”

Lehtosen mukaan menettely ei riko jo 10 vuotta voimassa ollutta julkisuuslakia. Diplomaattiuran tehtäväkierron salaisuus perustuu myös vanhaan diplomaattiseen käytäntöön, jossa asemamaan hallitukselle varataan mahdollisuus kieltää tai hyväksyä lähettäjämaan ehdottama ehdokas edustuston päälliköksi ennen kuin hänet nimitetään. Tämän vuoksi valittavaksi ajateltu henkilö pidetään salassa ennen nimitystä. Tehtäviin ei haeta – henkilö vain ilmaisee kiinnostuksensa tehtäväkierron eri tehtäviin.

Koska valtiosihteerin virka kuuluu samaan ulkoministeriön tehtäväkiertoon ja virkapakettiin ja diplomaattiuran virkamiehet ilmoittavat kiinnostuksensa moniin tehtäviin samanaikaisesti, salaisuus koskee myös valtiosihteerin virkaan kiinnostuksensa ilmoittaneita.

Poikkeuksella mentiin

Ehtoihin kuuluu kansainvälisten asioiden valmistelukurssin kavaku:n käyminen ja siihen liittyvä noin kahden vuoden harjoittelujakso. Sen jälkeen uralla edetään suljetussa tehtäväkierrossa, johon liittyy myös siirtymisvelvollisuus.

Stenlund valitaan kuitenkin erivapaudella, koska hän ei ole käynyt UM:n virkoihin pätevöittävää kavaku-kurssia.

– Yleensä tällainen asia nousee esille silloin, kun henkilö nimitetään diplomaattiuran virkaan ensimmäistä kertaa. Kun aikaa kuluu 15-20 vuotta, henkilö kerää meriittejä urakierrollaan tavalliseen tapaan. Erivapaus täytyy kuitenkin mainita aina, kun seuraava virka tai tehtävä sisältää diplomaattiuran yleiset kelpoisuusehdot, Lehtonen sanoo.

Ministeriön kautta

Diplomaatiksi on päässyt erivapaudella myös kuuluisia poliitikoita: vuonna 2002 diplomaatiksi ryhtyi kokoomuksen Jari Vilén, joka siirtyi Unkarin suurlähettilääksi ulkomaankauppaministerin tehtävästä. RKP:n Olé Norrback toimi ulkomaankauppaministerinä ja pohjoismaisena yhteistyöministerinä Paavo Lipposen (sd.) ensimmäisessä hallituksessa 1995-1999. Esko Ahon (kesk.) hallituksessa hän toimi pohjoismaisena yhteistyöministerinä ja liikenneministerinä 1991-1995.

Peter Stenlund kuului Norrbackin avustajakuntaan ulkoasiainministeriössä vuoteen 1995 saakka, jolloin hän siirtyi ulkoasiainministeriön palvelukseen erivapaudella. Norrback siirtyi ministerinuransa jälkeen myös diplomaatin uralle erivapaudella ensin ja sittemmin Kreikkaan, mistä hän palasi 2007.

Stenlund työskenteli ministerin virka-arvolla Tukholman lähetystössä 2003-2006 ja siirtyi sieltä Osloon suurlähettilääksi 2006-2010, jolloin hänet valittiin ulkoasiainministeriön alivaltiosihteeriksi. Ministerien ja avustajana toimineen Stenlundin valinta ulkoministeriön tehtäviin virkakierron ohi liittyy siis henkilöiden toimimiseen ulkoministeriössä ministerinä tai avustajana, mikä voi poikia puolueelle korkean valtiosihteerin paikan jopa vuosikymmenten jälkeen.

 

Veli-Pekka Leskelä


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

4.
Suomen uutiset logo

Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”

19.11.2024 |16:28
5.
Suomen uutiset logo

Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”

16.11.2024 |11:30
8.
Suomen uutiset logo

Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan

17.11.2024 |22:27
9.
Suomen uutiset logo

Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse

14.11.2024 |23:20
10.
Suomen uutiset logo

Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan

20.11.2024 |12:31

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää