

LEHTIKUVA
RKP:lle jälleen merkittävä poliittinen virkanimitys
RKP:n suotuisasti alkanut virkaketju täydentyy oikein jymyviralla, kun ulkoasiainministeriön valtiosihteeriksi valitaan alivaltiosihteeri Peter Stenlund (r.). Stenlund toimi RKP:n puoluesihteerinä ennen kuin hän siirtyi ulkoministeriön palvelukseen vuonna 1995.
Aiemmin oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) valitsi kieliasiainneuvokseksi RKP:n eduskuntaryhmän lainsäädäntösihteeri Corinna Tammenmaan.
Puolustusministeri Carl Haglund puolestaan nimitti ministeriönsä viestintäjohtajaksi puolueensa taustavaikuttajan Max Arhippaisen, entisen Hufvudstadsbladetin päätoimittajan, Suomenruotsalaisten kansankäräjien puheenjohtajan ja RKP:n nuorisojärjestön Svensk Ungdomin puheenjohtajan.
Kovin virka
Ulkoasiainministeriön valtiosihteeriys on näihin virkoihin verrattuna eri tasolla. Se on kova saavutus RKP:lle. Mutta liittyykö siihen kähmintää?
Stenlundin valinnan on lehtitietojen mukaan jo tehnyt ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.), siis eri puolueen ministeri. Entä muut hakijat? Miksei haku ole julkinen?
– Ulkoministeriön valtiosihteerin virka täytetään ulkoasiainhallintolain mukaan haettavaksi julistamatta. Se on osa diplomaattiuran tehtäväkiertoa ja sillä on omat kelpoisuusehtonsa. Se käsitellään samalla kun muutkin UM:n korkean tason nimitykset, joita ministeriössä ja suurlähetystöissä oli tänä syksynä 21 tehtävään tai virkaan. Se on ihan erilainen prosessi kuin muiden ministeriöiden kansliapäälliköiden viran tai muiden tavallisten valtion virkojen täyttäminen, ulkoministeriön henkilöstöjohtaja Vesa Lehtonen kertoo.
“Ei riko julkisuuslakia”
Lehtosen mukaan menettely ei riko jo 10 vuotta voimassa ollutta julkisuuslakia. Diplomaattiuran tehtäväkierron salaisuus perustuu myös vanhaan diplomaattiseen käytäntöön, jossa asemamaan hallitukselle varataan mahdollisuus kieltää tai hyväksyä lähettäjämaan ehdottama ehdokas edustuston päälliköksi ennen kuin hänet nimitetään. Tämän vuoksi valittavaksi ajateltu henkilö pidetään salassa ennen nimitystä. Tehtäviin ei haeta – henkilö vain ilmaisee kiinnostuksensa tehtäväkierron eri tehtäviin.
Koska valtiosihteerin virka kuuluu samaan ulkoministeriön tehtäväkiertoon ja virkapakettiin ja diplomaattiuran virkamiehet ilmoittavat kiinnostuksensa moniin tehtäviin samanaikaisesti, salaisuus koskee myös valtiosihteerin virkaan kiinnostuksensa ilmoittaneita.
Poikkeuksella mentiin
Ehtoihin kuuluu kansainvälisten asioiden valmistelukurssin kavaku:n käyminen ja siihen liittyvä noin kahden vuoden harjoittelujakso. Sen jälkeen uralla edetään suljetussa tehtäväkierrossa, johon liittyy myös siirtymisvelvollisuus.
Stenlund valitaan kuitenkin erivapaudella, koska hän ei ole käynyt UM:n virkoihin pätevöittävää kavaku-kurssia.
– Yleensä tällainen asia nousee esille silloin, kun henkilö nimitetään diplomaattiuran virkaan ensimmäistä kertaa. Kun aikaa kuluu 15-20 vuotta, henkilö kerää meriittejä urakierrollaan tavalliseen tapaan. Erivapaus täytyy kuitenkin mainita aina, kun seuraava virka tai tehtävä sisältää diplomaattiuran yleiset kelpoisuusehdot, Lehtonen sanoo.
Ministeriön kautta
Diplomaatiksi on päässyt erivapaudella myös kuuluisia poliitikoita: vuonna 2002 diplomaatiksi ryhtyi kokoomuksen Jari Vilén, joka siirtyi Unkarin suurlähettilääksi ulkomaankauppaministerin tehtävästä. RKP:n Olé Norrback toimi ulkomaankauppaministerinä ja pohjoismaisena yhteistyöministerinä Paavo Lipposen (sd.) ensimmäisessä hallituksessa 1995-1999. Esko Ahon (kesk.) hallituksessa hän toimi pohjoismaisena yhteistyöministerinä ja liikenneministerinä 1991-1995.
Peter Stenlund kuului Norrbackin avustajakuntaan ulkoasiainministeriössä vuoteen 1995 saakka, jolloin hän siirtyi ulkoasiainministeriön palvelukseen erivapaudella. Norrback siirtyi ministerinuransa jälkeen myös diplomaatin uralle erivapaudella ensin ja sittemmin Kreikkaan, mistä hän palasi 2007.
Stenlund työskenteli ministerin virka-arvolla Tukholman lähetystössä 2003-2006 ja siirtyi sieltä Osloon suurlähettilääksi 2006-2010, jolloin hänet valittiin ulkoasiainministeriön alivaltiosihteeriksi. Ministerien ja avustajana toimineen Stenlundin valinta ulkoministeriön tehtäviin virkakierron ohi liittyy siis henkilöiden toimimiseen ulkoministeriössä ministerinä tai avustajana, mikä voi poikia puolueelle korkean valtiosihteerin paikan jopa vuosikymmenten jälkeen.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää