

KUVAKAAPPAUS/TWITTER
RKP yritti kuittailla perussuomalaisille ja viestitti somessa haluavansa tehdä koko Suomesta Närpiön – ei ehkä olisi kannattanut
Hallituspuolue RKP jakoi aiemmin sosiaalisessa mediassa kuvia ja videoita, joissa ylistettiin Pohjanmaalla sijaitsevaa, ruotsinkielistä Närpiön kuntaa. RKP muun muassa viestitti haluavansa tehdä koko Suomesta Närpiön. Närpiössä äskettäin paljastuneiden, maahanmuuttajiin kytkeytyvien rikosepäilyjen rinnalla RKP:n informaatiokampanja näyttää tänä päivänä tökeröltä.
Tomaattikunnaksikin kutsutun Närpiön elinkeinorakenne nojaa vahvasti kasvihuonetuotantoon. Närpiössä tuotetaan valtaosa Suomen ruokapöytiin päätyvistä tomaateista ja kurkuista.
RKP:n Närpiö-someviestintä oli ilmeinen pyrkimys kuittailla perussuomalaisille, koska perussuomalaiset on vaatinut työperäisille maahanmuuttajille euromääräistä minimitulorajaa ehdoksi sille, että Suomeen voi tulla töihin.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on muistuttanut, että matalapalkka-aloille työllistyvät maahanmuuttajat eivät tosiasiassa tule toimeen palkallaan, jolloin osa palkanmaksusta ulkoistetaan Kelalle eli veronmaksajille.
Kun ostat Närpiön kasviksia, maksat sekä kassalla että verotuksessa. https://t.co/ZzhpDGCUL7
— Jussi Halla-aho (@Halla_aho) December 14, 2020
Närpiön vihannestuotannossa työskentelee runsaasti maahanmuuttajia. kuitenkin samaan aikaan maahanmuuttajien osuus Närpiössä maksetusta toimeentulotuesta on 54,6 prosenttia ja maahanmuuttajien osuus Närpiössä maksetusta työttömyysturvasta on 47,6 prosenttia.
RKP fantsutti Närpiötä, mutta sitten paljastui jotain
RKP käynnisti viestinnällisen vastaiskun, ja alkoi fantsuttaa somessa Närpiön ihmettä.
Millaisia kuntia haluamme? Esimerkiksi sellaisia kuin Närpiö.
Närpiössä työttömyysaste on 4,3%, kun se koko Suomessa on 9,5% (TEM 2020). Närpiön työttömyysaste on kolmanneksi alhaisin koko maassa. Uussuomalaiset ovat hyväksi meidän yhteiskunnallemme. pic.twitter.com/fl8vJ1WJcW— SFP • RKP (@sfprkp) December 16, 2020
Uusien tietojen rinnalla RKP:n somettaminen Närpiön puolesta ei näytä vanhentuneen kovinkaan arvokkaasti.
Suomen suurin ruotsinkielinen media Hufvudstadsbladet (HBL) uutisoi äskettäin, että kymmenien vietnamilaisten epäillään joutuneen kiskonnan uhreiksi Närpiössä.
HBL:n tietojen mukaan poliisitutkinta koskee vietnamilaisten työntekijöiden pitkään jatkunutta systemaattista tuontia muun muassa eräisiin närpiöläisiin kasvihuoneyrityksiin.
Kiskonnasta epäillään paikallisesti tunnettua maahanmuuttajapariskuntaa. Vietnamista kotoisin olevat mutta Suomessa jo pitkään asuneet 37-vuotias nainen ja 42-vuotias mies on 21. tammikuuta vangittu Pohjanmaan käräjäoikeuden päätöksellä. Poliisi uskoo, että epäillyt ovat houkutelleet ja värvänneet maanmiehiään ja –naisiaan Vietnamista Suomeen töihin ylisuurta korvausta vastaan. Juttuun liittyy muitakin epäiltyjä.
Kiskonnasta säädetään Suomen rikoslain 36 luvussa. Kiskonta on rangaistava teko, jossa sopimuksen tekemisen yhteydessä vaaditaan toiselta suhteettoman suurta taloudellista vastiketta, samalla käyttäen hyväksi toisen taloudellista tai muuta ahdinkoa, riippuvaista asemaa tai ymmärtämättömyyttä.
Kaupunginjohtaja huolissaan maineesta
Närpiötä on usein aiemmin pidetty hyvänä esimerkkinä sekä pakolaisten että työperäisten maahanmuuttajien integroitumisesta suomalaisyhteisöön. Someviestinnällään hallituspuolue RKP on pyrkinyt vahvistamaan mielikuvaa.
Ajatuspaja Suomen Perustan toiminnanjohtaja Simo Grönroos muistuttaa karusta todellisuudesta ylistetyn Närpiön tomaattibisneksen takana.
Totuus Närpiön tomaateista ei yllätä: vietnamilaiset maksavat pääsystä orjatyöhön plantaaseille, jotta pääsisivät lopulta suomalaisen hyvinvointivaltion asiakkaiksi.#närpiö #maahanmuutto https://t.co/XQif4hpqGJ
— Simo Grönroos (@SimoGronroos) February 2, 2022
Mielikuva Närpiöstä ahkerien maahanmuuttajien pyörittämänä Suomen vihannestuotannon ykköspaikkana on lyhyessä ajassa saanut synkkiä varjoja ylleen. Kaupunginjohtaja Mikaela Björklund kertoo Ylen jutussa olevansa jo huolissaan tapauksen vaikutuksesta Närpiön maineeseen.
Ylelle Björklund sanoo, että hänellä ei ole aavistustakaan, miten pitkään poliisitutkinnassa oleva toiminta on jatkunut.
– Tutkinta on edelleen käynnissä. Täytyy odottaa ja katsoa lopputulos, Björklund sanoo.
Myös Halla-aho kommentoi Närpiön tapahtumien uusimpia käänteitä somessa.
Vain hetki sitten RKP:läiset paheksuivat, kun PS kritisoi närpiöläistä huippuosaamismallia.
Kehotan olemaan tarkkana tomaattihyllyllä.https://t.co/OK3msVLb30
— Jussi Halla-aho (@Halla_aho) February 2, 2022
Ulkomaalaisten työntekijöiden hyväksikäyttö on yleistä
Närpiön tapaus on vain jäävuoren huippu, sillä ulkomaalaisten työntekijöiden hyväksikäyttö on Suomessa yleistä. Hyväksikäyttöä ja työperusteistä ihmiskauppaa on Suomessa kasvavassa määrin myös esimerkiksi palvelualalla, mutta silti monet tapaukset eivät koskaan tule viranomaisten tietoon.
Myös esimerkiksi ammattiliitto PAMin mukaan työmarkkinoilla tapahtuu paljon vakavien rikosten tunnusmerkistön täyttävää ulkomaalaisten hyväksikäyttöä, mutta niiden paljastuminen on poikkeuksellista.
Kolme vuotta sitten paljastui, että useissa Suomessa toimivissa nepalilaisissa ravintoloissa esiintyy vakavaa työntekijöiden, pääasiassa kokkien, oikeuksien polkemista.
Poliisi epäilee ihmiskaupasta kahta henkilöä, jotka toimivat yrittäjinä nepalilaisessa ravintolassa Helsingissä. Rikosten epäillään jatkuneen vuosien ajan. Poliisin mukaan uhreille ei ole maksettu kunnollista palkkaa ja työnantajat ovat muun muassa päättäneet heidän asumisestaan. Rikosten epäillään jatkuneen useita vuosia.
Hallitus hamuaa työperäistä maahanmuuttoa
Pääministeri Sanna Marinin (sd) johtaman hallituksen kärkihankkeisiin kuuluu työperäisen maahanmuuton – käytännössä EU-alueen ulkopuolisen halpatyövoiman tuonnin – voimakas edistäminen. Tuloksiakin on saatu: viime vuonna oleskelulupahakemuksia työn perusteella jätettiin enemmän kuin koskaan aikaisemmin.
Korkeasti koulutettuja ammattilaisia ei juurikaan tule Suomeen. Tosiasiassa tulijoista suurin osa työllistyy matalapalkka-aloille, jolloin työtulot eivät riitä elämiseen, ja veronmaksajat joutuvat kompensoimaan tulijoiden matalia palkkoja tulonsiirroilla satojen miljoonien eurojen edestä joka vuosi.
Yleensä tulijat saavat enemmän tulonsiirtoja kuin maksavat veroja ja samalla työllistyminen on luonteeltaan lyhytkestoista.
Tulee veronmaksajille kalliiksi
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra on huomauttanut, että tilastoista on nähtävissä, että matalapalkka-aloille saapuvien henkilöiden työllisyysaste laskee muutamien vuosien maassaolon jälkeen kantaväestön työllisyyden alle.
Perussuomalaisia lukuun ottamatta kaikki eduskuntapuolueet haluavat vahvasti edistää työperäistä maahanmuuttoa. Työperäisen maahanmuuton todellisuus on kuitenkin mielikuvia karumpi.
Sen lisäksi, että monet maahantulijat ovat suuressa vaarassa joutua kiskonnan tai muiden rikosten uhreiksi, työperäinen maahanmuutto on ylipäätään veronmaksajalle kallista, koska tulijat eivät tule toimeen palkallaan.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kasvihuonetuotanto Närpiö ulkomaalainen työvoima hyväksikäyttö matalapalkka-alat veronmaksajat koronkiskonta tulonsiirrot halpatyövoima Työperäinen maahanmuutto Toimeentulotuki Riikka Purra Sanna Marin Ihmiskauppa perussuomalaiset Simo Grönroos RKP hallitus Jussi Halla-aho Rikollisuus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Laittomasti maassa oleville esitetään oleskelulupia opiskelun varjolla – Halla-aho: Hallitus pyrkii lisäämään muuttoliikettä kehitysmaista Suomeen

Suomeen vyöryy ennätyksellisen paljon ”työperäisiä” maahanmuuttajia, joiden tulot eivät riitä elämiseen – veronmaksajat kompensoivat tulijoiden matalia palkkoja sadoilla miljoonilla joka vuosi

Hallitus haluaa laittomasti maassa olevien jäävän Suomeen opiskelun verukkeella – perussuomalaisilta täystyrmäys: ”Pelottava ja katastrofaalinen esitys”

Hallitus haluaa ratkaista hoitajapulan kouluttamalla karkoituspäätöksen saaneita kolmansien maiden henkilöitä hoito- ja hoiva-alalle

Hallitus myy oleskelulupia 6 720 eurolla – Junnila: ”Jatkossa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita olisi miltei mahdotonta poistaa maasta”

Yrittäjät huolissaan maahanmuuttajien muuta väestöä matalammasta työllisyysasteesta

PS-edustajat: Epäkohdat ja väärinkäytökset näyttävät olevan irrottamaton osa työperäisen maahanmuuton ominaisuuksia

Ruotsi on ainoa EU-maa, joka on poistanut saatavuusharkinnan kokonaan – tulokset ovat olleet huonoja

Verohallinto tehostaa ruokaravintoloiden valvontaa – tyypillinen veronvälttäjä pieni kebab- tai pizzayrittäjä
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää