PS ARKISTO
Rintamäki: Viime hallituksen ”rahaa on” -mentaliteetilla oppositio ajaisi maan konkurssiin ennen pitkää
Kuluvalla viikolla eduskunnassa on käsitelty hallituksen esitystä eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2024. Perussuomalaisten kansanedustaja Anne Rintamäki ei ole vakuuttunut opposition kritiikistä. Hän katsoo, että pelon ja vastakkainasettelun lietsominen kannatuksen nostamiseksi on vastuutonta politikointia.
– Ensi vuoden talousarvio on kirvoittanut monenlaisia ajatuksia. Talouden näkymät ovat synkät, ja monessa puheessa poliittinen ideologia maalaa tulevaisuuskuvan sysimustaksi. Viime päivinä olemme salissa kuulleet vasemmiston kertomia kansalaispalautteita, joissa on toistunut pelko tulevaisuudesta, kertoo perussuomalaisten kansanedustaja Anne Rintamäki ja jatkaa:
– Koska tunnetun poliitikon sanomisia saatetaan tietyissä kansanosissa pitää totuutena, peräänkuulutan opposition kellokkailta jonkinlaista vastuunkantoa ulostuloissaan eri somealustoilla. Meidän hyvinvointivaltiomme on jatkossakin huolehtimassa niistä haavoittuvaisimmassa asemassa olevista suomalaisista.
Opposition kritiikki on ristiriitaista
Rintamäen mukaan oppositio on antanut valtavat määrät kritiikkiä lainanotosta, koska vaaleissa luvattiin lopettaa velkaantuminen. Hän muistuttaa, että valtiontalouden suunta ei muutu käden käänteessä.
– Velkaantumiskehityksen taittaminen ei välttämättä tapahdu edes neljässä vuodessa, vaan kyseessä on oikeasti pitkäjänteinen, määrätietoinen ja toivottavasti ylivaalikautinen työ, Rintamäki sanoo ja kysyy:
– Mitä sekin kertoo valtiontalouden tilasta, että ennätyksellisistä leikkauksista huolimatta velanotto ei hidastu välittömästi?
Aiemmalla hallituksella on vastuunsa
Rintamäki muistuttaa, että monet kasvavat kulut ovat osaltaan aiemman hallituksen perintöä, jonka kanssa on vain tultava toimeen. Esimerkkeinä hän mainitsee korkomenot sekä soteuudistuksen kustannukset.
– Lisäksi meidän tulee priorisoida maamme puolustukseen ja sisäiseen turvallisuuteen, joiden menoja tuskin kukaan täysistuntosalissa vastustaa, Rintamäki painottaa.
Kipeät ratkaisut ovat välttämättömiä
Rintamäki ei näe helppoja ratkaisuja Suomen talouden tilaan. Hän katsoo opposition tarttuvan aivan epäoleellisiin asioihin, joiden vaikutus suureen kuvaan on hyvin minimaalinen.
– Oppositio on puhunut arvovalinnoista ja sanonut, etteivät leikkaukset ole pakollisia. On nostettu esiin olutvero ja väitetty senkin kohdistuvan vain hyvätuloisille, mikä on aika järjetön väite. Baarinpitäjänä voin kertoa, että olut on pieni- ja keskituloisten suosikkijuoma, Rintamäki toteaa.
Suomen talous jäänyt muiden Pohjoismaiden taakse
Rintamäki on huolissaan siitä, että Suomi on jäänyt taloutensa kanssa kauas taakse verrokkimaistaan. Muut kiitävät kaukana edellä, hätinä perävalot enää näkyvät.
– Muissa Pohjoismaissa onkin tehty ratkaisuja, joista meidän olisi syytä ottaa mallia välittömästi. Esimerkiksi yhteiskuntaa rapauttavat poliittiset lakot ovat Ruotsissa hyvin harvinaisia, Rintamäki muistuttaa ja jatkaa:
– Kannatan ehdottomasti niin sanottua Ruotsin mallia, jossa vahingonkorvausvelvollisuus on pitänyt naapurissa lakot lyhyinä ja jolla olisi ennalta estävä vaikutus, ettei poliittisen agendan ajamana laitettaisi Suomeakaan seisomaan.
Vaihtoehtobudjettien vaihtoehtona on lisäverotus
Rintamäki kertoo, että vihervasemmistolla ei ole mitään halua säästää mistään, vaan tahtona on torpata hallituksen sopeuttamistoimet. Vaihtoehtobudjeteista kävi ilmi, että verottaminen oli keinovalikoimassa se ykkösvaihtoehto.
– On täysin epäoikeudenmukaista huutaa verotuksen kiristämistä avuksi heti, kun on ensin hassattu kassa tyhjäksi. On ristiriitaista valittaa suurelta osin itse aiheutetusta velkaantumisesta ja samaan aikaan valittaa joka ikisestä säästötoimesta, Rintamäki toteaa.
Missä opposition keinovalikoima?
Rintamäki ihmettelee sitä, että oppositio ei näytä näkevän ongelmia ristiriitaisessa politikoinnissaan. Hän peräänkuuluttaa oppositiolta ratkaisuja työmarkkinapolitiikkaan ja säästötoimenpiteisiin.
– Miten kääntäisitte velkaantumiskehityksen vai kääntäisittekö ollenkaan?
Mitä hallituksen pitäisi hävetä?
Rintamäki on kuullut täysistuntosalissa monta puheenvuoroa siitä, että hallituspuolueiden tulisi kantaa vastuunsa siitä, että ne voittivat vaalit. Puheenvuoroissa toistuu retoriikka, jossa hallituspuolueiden jäseniä vaaditaan häpeämään politiikkaansa.
– Epäselväksi on jäänyt, mitä tässä tarkalleen pitäisi hävetä, Rintamäki sanoo ja kysyy:
– Sitäkö, että teemme työtä hyvinvointiyhteiskunnan säilyttämiseksi?
Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus eivät koskaan toteudu
Rintamäki on huomannut opposition puheissa tietyt teemat, jotka toistuvat jatkuvasti. Teemoja ovat esimerkiksi tasa-arvo ja yhdenvertaisuus.
– Minkälaisessa kuplassa elävät henkilöt, joiden mielestä yhteiskunnan on oltava tasa-arvoinen ja yhdenvertainen? Rintamäki kysyy ja huomauttaa:
– Tässä tulee teille uutinen: tasa-arvo ja yhdenvertaisuus eivät koskaan toteudu maailmassa. Niin on aina ollut, ja näin tulee aina olemaan.
Leikkauksia ei tehdä huvikseen tai ilkeyttään
– Vaikka opposition retoriikasta helposti saa toisenlaisen kuvan, tosiasia on, että leikkauksia ei tehdä huvikseen tai ilkeyttään. Ne tehdään, koska vaihtoehdot ovat vähissä, Rintamäki toteaa ja jatkaa:
– Entisestään heikkenevä tilanne monella sektorilla aiheuttaa takuuvarmasti myös jatkossa lisäsäästöjä, joihin kannattaa varautua henkisesti jo nyt.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- olutvero Anne Rintamäki korkomenot sopeuttamistoimet lainanotto säästötoimet työmarkkinapolitiikka lisäverot valtiontalous lakko Vaihtoehtobudjetti Sisäinen turvallisuus Yhdenvertaisuus Tasa-arvo leikkaukset soteuudistus Velkaantuminen maanpuolustus talousarvio
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Nieminen: Ansiotulojen pitää olla tukia suurempia
Valtiovarainministeri Purra: Velkaannumme yli 11 miljardia euroa lisää ensi vuonna – ”Näin emme voi jatkaa”
Perussuomalaiset budjetista: Emme voi elää jatkuvasti yli varojemme
Purra: Hallitus ei väisty tieltään talouden vahvistamiseksi
Perussuomalaiset tyytyväisiä ulkoministeriön budjettiin – tuki Ukrainalle jatkuu, kehitysapua ei jatketa Venäjän hyökkäystä tukeville maille
Perussuomalaiset tyytyväisiä puolustusmenojen kasvattamiseen Nato-tasolle – ensi vuonna tavoite jopa ylittyy
Puheenjohtaja Purra perussuomalaisten puoluevaltuuston kokouksessa: Himoverottaminen ei korjaa valtiontalouden ongelmia – ”Meillä ei ole maksajia, meillä ei ole rahaa”
Vahva ja terve valtiontalous on köyhän paras turva – hyvinvointi syntyy työstä
Perussuomalaiset: Sisäisen turvallisuuden resurssit turvataan
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää