Artikkeli kuva

PS ARKISTO

Rintamäki: Onko ammattiyhdistysliikkeen tarkoituksena ajaa maa sekasortoon?

13.03.2024 |16:19

Kuluvalla viikolla eduskunnassa on laajasti herättänyt keskustelua hallituksen esitys, jonka tarkoituksena on muun muassa porrastaa ansiosidonnaisen päivärahan määrää asteittain. Hallituksen suunnittelemat uudistukset ovat herättäneet ammattiyhdistysliikkeen parissa laajaa vastustusta ja johtaneet mittaviin lakkoihin. Perussuomalaisten kansanedustaja Anne Rintamäki katsoo ammattiyhdistysliikkeen kylvävän julkisesti eripuraa.

– Näin eilen viimeksi televisiosta Teollisuusliiton mainoksen, joka ällistyttää vääristellyllä viestillään: ”Potkut voidaan antaa ilman painavaa syytä.” Tai: ”Seurauksena on ansiosidonnaisen romuttaminen.” Siis nämähän eivät pidä paikkaansa. ”Meidän lakko-oikeutta rajoitetaan, jotta työehtoja voidaan heikentää kautta linjan.” Ja heti perään: ”Pidetään yhdessä huolta, että hallituksen suunnitelmat eivät toteudu. Nythän on painava syy toimia ja liittyä ammattiliittoon”, Anne Rintamäki luettelee.

Lakkoilulla valtava hintalappu Suomelle

Suomessa on meneillään kaksiviikkoinen poliittinen lakko, joka pysäyttää satamien ja rautateiden tavaraliikenteen. Tällä on suuria vaikutuksia ulkomaankauppaan ja ne vaikuttavat esimerkiksi polttoaineen jakeluun.

– Maassamme on hyvin erikoinen tilanne: kun vaaleilla valittu eduskunta ja luottamusta nauttiva hallitus yrittävät saada taloutta kuntoon, niin ulkoparlamentaarinen organisaatio vastustaa pyrkimyksiä laittamalla järeät lakot päälle, Rintamäki toteaa ja jatkaa:

– Edellisten lakkojen aiheuttamista kustannuksista saadaan tuskin koskaan lopullista hintalappua selville, mutta nyt lyödään Suomi-neidon suonta oikein huolella. Siellä lakkoillaan punaiset käsivarsinauhat käsissä kuin punakaartilaiset konsanaan ja aiheutetaan satojen miljoonien eurojen vahingot Suomen taloudelle.

Heijastuvat myös paperitehtaiden toimintaan

UPM on joutunut ilmoittamaan, että palkanmaksukin loppuu, kun tehtaita joudutaan lakkojen vuoksi ajamaan alas. Paperiliitto on tämän vuoksi jo uhannut oikeustoimilla.

– Paperiliitto ei kuitenkaan näe mitään väärää omissa lakoissaan — ja vielä tässä taloustilanteessa, Rintamäki pohtii.

Rintamäki on huolissaan siitä, että työpaikkojen ja sijoittajien kaikkoaminen Suomesta osuu kaikkein pahiten suomalaiseen työläiseen. Lisäksi hän muistuttaa, että verorahojen saamatta jääminen osuu myös niihin haavoittuvassa asemassa oleviin henkilöihin, jotka aidosti tarvitsisivat yhteiskunnalta verorahoitteisia palveluita.

– Lakoista kärsii siis juuri ne ryhmät, joista vasemmisto on ainakin juhlapuheissaan niin kovin huolissaan. Teot ja puheet vaan eivät oikein ole linjassa näiden huolien kanssa.

Demarit ja ay-aktiivit toistavat mantroja

Rintamäki kummastelee median tyyliä nostaa esiin sellaisia vasemmistomielisiä henkilöitä kommentoimaan perussuomalaisten vaalilupauksia, jotka eivät takuuvarmasti ole ikinä perussuomalaisia edes äänestäneet. Samanlaista retoriikkaa on kuultavissa myös eduskunnan salikeskusteluissa.

– Ei minultakaan kysellä mielipiteitä sosialismista, Rintamäki vertaa ja jatkaa:

– Onhan se varmasti henkeä nostattavaa hokea punaisin ajatuksin keksittyä mantraa, joka oikeasti ei pidä paikkaansa. Perussuomalaisilla oli eduskuntavaaleissa tärkeimpänä teemana valtion talouden kuntoon laittaminen, ja sillä tiellä ollaan.

Retoriikka koventunut julkisessa keskustelussa

Rintamäki nostaa esiin pääluottamusmiehen, joka vertasi haastattelussa Orpoa Putiniin ja Purraa Zaharovaan. Hän ihmettelee, miten tällaisia ulostuloja viitsitään edes julkaista.

– Vasemmiston ja ay-liikkeen punasävyisistä päiväunista huolimatta perussuomalaiset on työelämägallupin mukaan edelleen suosituin puolue työntekijöiden keskuudessa lakoista huolimatta, Rintamäki muistuttaa ja siteeraa sitten Suomen entistä pääministeriä Sanna Marinia: Get over it.

Rintamäki kertoo, että nyt lähetekeskustelussa olevalla esityksellä tavoitellaan nettomääräisesti noin 276 miljoonan euron menosopeutusta. Yhteensä julkisen talouden arvioidaan vahvistuvan noin 734 miljoonalla eurolla.

– Esityksen tavoitteena on julkisen talouden vahvistaminen, Suomen kilpailukyvyn vauhdittaminen sekä työllisyyden ja tuottavuuden kasvu, Rintamäki sanoo.

Työstä ansaittu palkka parasta sosiaaliturvaa

Rintamäki katsoo, että sosiaaliturvan leikkausten tarkoituksena on motivoida ihmisiä etuuksien parista työelämään. Työstä saatu, itse ansaittu palkka on parasta sosiaaliturvaa ja auttaa yksilöä tuntemaan itsensä arvokkaaksi yhteiskunnan jäseneksi.

– Työpaikat ja kannustinloukkujen purkamiset ovat nimenomaan työtä tekevän kansalaisen etu. On oltava niin, että se, joka lähtee aamuin/illoin töihin, palkitaan paremmalla tulotasolla kuin se, joka laittaa netin kautta ruksin Kelan lomakkeeseen, Rintamäki toteaa.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää