Artikkeli kuva

Markku Ulander Lehtikuva

Rinne tunnusti eduskunnassa: “Tämä on leikkaava budjetti”

16.09.2014 |17:17

Valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) tunnusti perussuomalaisten ryhmäpuheessaan esittämän väitteen todeksi, kun budjetista oli kiistelty kolme tuntia eduskunnan suuressa salissa. Totuus lipsahti SDP:n puheenjohtajan suusta hänen vastauspuheenvuoronsa lopuksi.

– Minusta on syytä tunnustaa tässä lopuksi, että tämä on leikkaava budjetti. Menoja leikataan kaksi miljardia euroa ja veroja lisätään miljardilla. Päätökset eivät ole kaikki sellaisia, että jos yksin olisin pystynyt päättämään. Tämä ei ollut minun valintani kokonaisuuteen. Mutta hallituksen piirissä täytyy etsiä kompromisseja ja täytyy koettaa mennä eteenpäin. Toivon vilpitöntä keskustelua ja uusia avauksia eduskuntakierroksen aikana, jotta voisin vielä parantaa esitystä, Rinne sopuili.

Häntä oli juuri päästy moittimasta mittasuhteiden rajusta sekaantumisesta: kuinka hän kehuu 15 miljoonan euron tuomisesta opetusrahoihin samaan aikaan, kun hallitus leikkaa puolitoista miljardia opetuksen määrärahoista, mikä on sata kertaa suurempi raha.

Minun mielestäni monet ehdotukset, joita on tullut niin keskustalta kuin vaikkapa perussuomalaisilta, jotka liittyvät sääntelyn purkamiseen, kuulostavat hyviltä.— Alexander Stubb

Uusi sopu sääntöjen purkamisesta?

Perussuomalaisten ryhmäpuhuja Kaj Turunen esitti lupaviidakon purkamista yhtenä nopeana keinona saada investointeja liikkeelle: Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n laskelman mukaan investointeja seisoo lupa- ja valitusesteiden vuoksi 3,5 miljardin euron edestä.

Pääministeri Alexander Stubb (kok.) yllätti vastauksessaan opposition esittämällä yhteistä kokousta, jossa asia ratkaistaisiin niin perussuomalaisten kuin keskustan kanssa.

– Minun mielestäni monet ehdotukset, joita on tullut niin keskustalta kuin vaikkapa perussuomalaisilta, jotka liittyvät sääntelyn purkamiseen, kuulostavat hyviltä. Joten ehdotankin, että kokoonnumme niin hallituksen kuin oppositioin kesken neuvonpitoon, jossa käymme läpi keinoja, joilla voimme purkaa sääntelyä, Stubb ehdotti.

Energialle pakit Stubbilta, vihreää Zyskowiczilta

Seuraavassa virkkeessään Stubb antoi pakit perussuomalaisten ja keskustan esityksille energiaveron ottamiselle uuden kasvun moottoriksi. Suomi tuo energiaa ulkomailta 8,4 miljardin euron edestä: perussuomalaisten mukaan  kotimaisella energialla saataisiin kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja.

Stubb vastasi kysymykseen, miksei hallitus palauttanut turpeen ja puuhakkeen verotusta vuoden 2012 tasolle – jo yksin se toisi markkinoille miljoona kuutiota puuhaketta.

– Päädyimme siihen, että rahoja ei kerta kaikkiaan löytynyt, Stubb vastasi.

Hän piti myös mielenkiintoisena perussuomalaisten esitystä korvata leijonanosa kehitysavusta yksityisillä lahjoituksilla.

– Ajatus sinänsä kuulostaa hyvältä, mutta myös meidän on kannettava vastuumme ja pyrimme koko ajan hakemaan parempaa tasoa kehitysyhteistyöhön, joten siitä leikkaaminenkin on vaikeaa, Stubb kertoi.

Zyskowicz: Mikään ei estä energiaremonttia

Ryhmäjohtaja Jari Lindström (ps.) puolusti perussuomalaisten esityksiä saikin yllättävän myönteistä vastakaikua.

– Mitä me olemme tehneet? Juuri sitä, mitä pääministeri Rinne puheessaan vaati: keskittymään ratkaisuihin. Siksi esitämme energiapolitiikan suunnanmuutosta – siksi esitämme lupabyrokratiaan puuttumista. Niissä on miljarditolkulla rahaa – ja työpaikkoja. Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) sanoi aikoinaan, että jos me tekisimme perussuomalaisten esitysten mukaan, eihän siitä mitään tulisi. Kysynkin pääministeri Stubbilta: otatteko te meidän esityksemme tosissaan, Lindström kysyi.

Tähän vastasi kokoomuksen Ben Zyskowicz. Hän sanoi panneensa merkille perussuomalaisten kehitysyhteistyöesityksen, joka vähentäisi merkittävästi valtion menoja.

– Se mitä muuten sanoitte, mitä pitäisi tehdä ja kääntäisi maan suunnan toiseksi, niin salissa on puhuttukin jo energiasta, että pitää panostaa kotimaiseen uusiutuvaan energiaan. Juuri näin pitääkin tehdä. Valtio on siihen panostanut, sen sijaan valtio ei ole panostanut rahojaan ydinvoimaan. Mikään ei tänään kiellä tai estä tahoja, jotka haluaisivat panostaa tuuli- tai bioenergiaan, mikään ei estä heitä siihen panostamasta. Ja lupabyrokratiasta olemme täysin samaa mieltä: sitä pitää karsia, sitä tullaan karsimaan. Olemme yhdessä säännöksiä tehneet ja purkaminen on aivan paikallaan Zyskowicz tunnusti.

Soini pääsi sanomaan metrosta

Perussuomalaisten puheenjohtaja pääsi espoolaisena sivaltamaan edellistä hallituspuoluetta vasemmistoliittoa juuri, kun Kari Uotila (vas.) moitti hallitusta leikkauksista ja leikkausten perumisesta muka parannuksina, vaikka kyse on miljardilla kiristävä budjetti. Soini muistutti Espoon metrosta:

– Se oli liikenneministeri Merja Kyllönen, joka leikkasi metrorahat, jotka hallitus palautti – ei todellakaan pidä väittää mustaa valkoiseksi: te olisitte leikanneet, mutta hallitus palautti.

Uotila väitti, että rahat vietiin koko hallituksen päätöksellä ja ministeri oli valmis eroamaankin.

– Hyvä, että tämä käsitellään. Totuus on, että rahat menivät ja hallitus ne palautti, Soini kuittasi.

Koska hallitus neuvottelee EU:n jäsenmaksuista?

Hallitusta Soini evästi kysymyksellä EU:n jäsenmaksuista.

– EU-jäsenmaksu tuplaantuu: tulee yli 500 miljoonaa lisää maksettavaa! Koska te aloitatte neuvottelut Euroopan unionin kanssa Suomen jäsenmaksuosuuden kohtuullistamiseksi – niin kuin Britannia, Hollanti ja Ruotsi ovat tehneet, Soini kysyi.

Hän kysyi myös hallitukselta, kykeneekö se päättämään lisäydinvoiman rakentamisesta nyt, kun viherpuolueet ovat lähteneet hallituksesta, toinen on ulkona ja toinen ulkoporstuassa? Ja voisiko maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo (kok.) yhdistää maa- ja metsätalousministeriön ja ympäristöministeriön luonnonvaraministeriöksi, kun vihreät lähtevät? Orpo pidättäytyi vastaamasta tähän, kun ei hallituksesta ole ketään lähtenytkään.

Kaj Turunen kysyi myös ministeri Rinteeltä, miten hän suhtautuu Turusen ehdotukseen ensimmäisen palkkana maksetun tuhannen euron vapauttamisesta kokonaan verosta. Rinne vastasi ottavalla esityksen mielellään harkintaansa: kaikki työllisyyttä parantavat esitykset ovat tervetulleita.

Pietari Jääskeläinen (ps.) syytti hallitusta valtionosuuksien vähentämisellä 1,5 miljardilla vuoteen 2011 mennessä, mikä tekee 300 euroa asukasta kohti.

Budjetin lähetekeskustelu jatkuu eri pääluokkien osalta koko viikon.

VELI-PEKKA LESKELÄ


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

2.
Suomen uutiset logo

Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe

31.10.2024 |16:48
3.
Suomen uutiset logo

Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin

28.10.2024 |19:34
5.
Suomen uutiset logo

Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”

30.10.2024 |15:44
6.
Suomen uutiset logo

Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin

01.11.2024 |19:00
10.
Suomen uutiset logo

Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta

31.10.2024 |14:45

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää