Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Rikosrekisterin tarkistaminen lasten suojelemiseksi kirvoitti kovan keskustelun eduskunnassa

11.12.2013 |12:02

Rikosrekisterin tarkistaminen lasten parissa työskenteleviltä vapaaehtoisilta kirvoitti kiivaan keskustelun eduskunnassa tiistai-iltana. Perussuomalaiset tahtoisivat määrätä rikoskrekisterin tarkistamisen pakolliseksi, kun hallituksen esityksen mukaan rekisterin tarkistaminen jäisi vapaaehtoiseksi.

Perussuomalaiset jättivät asiasta eriävän mielipiteen lakivaliokunnan mietintöön. Perussuomalaiset nostivat asian esille lakialoitteellaan heti vuoden 2011 vaalivoiton jälkeen.

Holmlund: Ei perusteltua

Mietintöä esitellyt kokoomuksen kansanedustaja Anne Holmlund sanoi, ettei vapaaehtoistoiminnan järjestäjille ole ainakaan ensi vaiheessa perusteltua säätää samanlaista sanktionuhkaista velvollisuutta rikostaustan selvittämiseen kuin on säädetty työnantajille, koska vapaaehtoistoiminta poikkeaa työ- ja virkasuhteisesta toiminnasta ja toiminta on hyvin pitkälti säätelemätöntä.

– Lakivaliokunta kuitenkin edellyttää, että vapaaehtoisuudelle perustuvan ratkaisun soveltamista ja toimivuutta ryhdytään välittömästi lain voimaantulon jälkeen tarkoin seuraamaan ja kokemusten perusteella arvioidaan, onko sääntelyä aiheellista tarkistaa, Holmlund jatkoi.

Perussuomalaiset vaativat tarkistusta

Tästä alkoi lähes 40 puheenvuoron väittely, jossa äänessä olivat eniten perussuomalaiset. Arja Juvonen muistutti, että perussuomalaiset toivat asian aikoinaan esille.

– Tällä lailla laitetaan täytäntöön lasten seksuaalisen hyväksikäytön ja seksuaalisen riiston sekä lapsipornografian torjumisesta annetun EU-direktiivin velvoitteet. Perussuomalaiset ovat tyytyväisiä, että hallitus on tuonut lakiesityksen vapaaehtoistyössä olevien henkilöiden rikostaustojen selvittämisestä. Teimme vuonna 2011 asiasta lakialoitteen, ja tämä on oiva esimerkki siitä, että lakialoitteita kannattaa tehdä – joskus ne voivat johtaa näin pitkälle, Juvonen totesi.

– Oikeampi ratkaisu olisi kuitenkin se, että rikosrekisteriotteen pyytäminen nähtäväksi vapaaehtoiselta säädettäisiin vapaaehtoistoiminnan järjestäjälle pakolliseksi. Lisäksi tätä velvollisuutta koskevaa säännöstä pitäisi tukea lakiin sisällytettävällä sanktiosäännöksellä.

Perussuomalaiset huomauttivat myös, että hallituksen esityksen mukaan rikosrekisteriotteiden hankkiminen voi maksaa vapaaehtoisille järjestöille huomattavasti. Järjestö voi joutua pyytämään kymmeniä rikosrekisteriotteita, mikä maksaisi satoja euroja vapaaehtoistoiminnan järjestäjälle. 40 000 otetta vuosittain.

– Tältä kannalta parempi ratkaisu olisi se, että lain tarkoittama vapaaehtoinen hakisi rikosrekisteriotteen itse. Koska toimea hakevan vapaaehtoisen puolelta rekisteriotetta voi käyttää kuitenkin useasti ja rekisteriotteen hinta ei ole korkea, ei voi katsoa, että tämä muodostaisi ylisuuren kustannuksen vapaaehtoiselle, Juvonen totesi.

Tukea myös kokoomuksesta

Timo Heinonen (kok.) muistutti, että rikostaustan selvittäminen työ- ja virkasuhteessa olevilta on ollut voimassa 10 vuotta ja se on johtanut sopimattomien henkilöiden jatkuvaan karsimiseen lasten kanssa tehtävästä työstä, mikä nähdään myös lehdistön otsikoista.

– Olen edustaja Jalosen kanssa hyvin samaa mieltä siitä, että tulevaisuudessa tämä olisi minun mielestäni syytä säätää pakolliseksi. Olisin ollut valmis siihen itse jo tässä vaiheessa, ja uskallan sanoa, että se tulee jossain vaiheessa näin myös tapahtumaan. Tapahtuuko se nyt? Epäilen, mutta todennäköisesti jonkin ajan päästä tätä lakia korjataan ja tarkennetaan ja tiukennetaan ja silloin tästä tehdään pakollista, Heinonen säesti ja painotti, että huoli järjestöjen kustannuksista johti tarkistuksen säätämiseen vapaaehtoiseksi.

Niikko: Toimiiko vapaaehtoisuus?

Perussuomalaisten Mika Niikko kertoi, että sivistysvaliokunnassa pohdittiin myös, maksaisiko valtio tarkistamisen kustannukset.

– Tulimme kuitenkin siihen lopputulokseen, että riippumatta siitä, onko se maksullista vai ei, niin lapsen etu vaatii sen, että häntä suojellakseen on tehtävä lakeja, jotka toimivat. Nyt tämä laki ei valitettavasti tule toimimaan. Ei tämä vapaaehtoisuus perustu yhtään mihinkään. Se asettaa monen työntekijän eriarvoiseen asemaan, kun sitä kysytään ei-tutulta ja tutulta jätetään kysymättä. Lisäksi tämä laki ei nähtävästi edes mahdollista kysyä niiltä jo työssä olevilta sadoiltatuhansilta vapaaehtoisilta, vaan sinne uusina tulevilta työntekijöiltä. Siinä mielessä tämä laki on monelta kohtaa hyvin heikko ja epäonnistunut, ja sen takia toivoisin ryhtiä myös hallitukselta tämmöisissä lain uudistuksissa, Niikko toivoi.

Janne Sankelo (kok.) sanoi, että tavoitteena on luoda menettely, joka edistää alaikäisten turvallisuutta, mutta joka ei kuitenkaan vaikeuta vapaaehtoistoiminnan järjestämistä.

– Siitä on sitten päädytty tähän vapaaehtoisuuteen siitä huolimatta, että jotkut lausuntovaliokunnat ovat sitten perusteluja muitakin näkemyksiä tehneet, Sankelo painotti.

Juvonen: Hallituksen esitys on vielä löperö

Arja Juvoselle tämä ei riitä. Selitykseksi ei riitä, että oikeusrekisterikeskus ruuhkautuu tai meillä on kiire tai meillä ei ole aikaa.

– Miksi ihmeessä me teemme kiireellä tai toinen toisemme väsyttäen näin äärettömän tärkeää lainsäädäntöä? Tässähän yritetään suojella lasta, ja on todella järkyttävää lukea jalkapallovalmentajasta. Oma poikani pelaa jalkapalloa, ja mitä olen keskustellut vapaaehtoisten järjestäjien kanssa, niin he ovat sitä mieltä, että olisi erittäin hyvä, että tällainen rikosrekisteriote pyydettäisiin, koska se laittaisi myös kaikki harrastajat yhdenvertaisesti samalle viivalle. Silloin siinä ei tule sitä tunnetta, että onkos tämä nyt kiusallista pyytää kaverilta näitä otteita. Tämän lain tarkoitus on yksinkertaisesti seuloa jyvät akanoista, ja sitä me olemme täällä tekemässä. Mielestäni tämä hallituksen esitys on löperö tämmöisenään ja se ei ole tarpeeksi ponteva, Juvonen totesi.

Tukea löytyi myös SDP:stä.

– Onhan tämä lakiesitys oikean suuntainen, mutta ei siitä aukotonta tullut. Myös itse näkisin pakollisuuden hyväksi. On selvää, että lakia tulee jatkovalmistella. Ennen kuin tuo uusi esitys saadaan, on vapaaehtoisesti lapsityötä järjestävillä kuitenkin aseita ei-toivottujen henkilöiden raakkaamiseksi näistä tehtävistä. Toivon, että järjestävät ottavat kautta linjan tavakseen pyytää jokaista lasten kanssa vapaaehtoisesti toimivaa esittämään rikkeettömyydestään todisteen. Jos tämä toimija kieltäytyy, tulee sitä pitää selvänä signaalina, sillä eihän kukaan, jolla ei ole rikettä salattavana, jättäisi tätä asiaa hoitamatta, demareiden Suvi Kymäläinen totesi.

Kuvassa: Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen piti eilen eduskunnassa monta tiukkaa puheenvuoroa.

Veli-Pekka Leskelä


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Viikon suosituimmat

1.
Suomen uutiset logo

Ennakkovaroitus suomalaisille veronmaksajille: Yksi jengirikollinen maksaa yhteiskunnalle miljoonia ja tuhat jengirikollista miljardeja

31.12.2024 |09:33
5.
Suomen uutiset logo

New Orleansin terroristi liehutti Isis-lippua ajaessaan uuden vuoden juhlijoiden päälle

02.01.2025 |03:28
7.
Suomen uutiset logo

Jimmie Åkessonin uudenvuoden linjaukset: Tuet pois työtä vieroksuvilta, avustuksille katto, kansalaisuus pois lainrikkojilta, vankiloita ulkomaille ja palautuksiin vauhtia

03.01.2025 |10:07
8.
Suomen uutiset logo

Vuosi vaihtui – Suomen turvapaikkapolitiikkaan merkittäviä kiristyksiä: Jatkossa turvapaikka on aina määräaikainen ja rikoksen tehnyt voidaan karkottaa maasta

03.01.2025 |15:55

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää