Suurimpien räjäytysten korjauskustannukset voivat nousta kymmeniin miljooniin kruunuihin. Vakuutusyhtiöt korvaavat paitsi korjauskuluja myös väliaikaisia majoituksia evakuoiduille, vahingoittunutta omaisuutta, asuntojen puhdistamista ja jopa kriisitukea.
– Seuraamme tilannetta suurella huolella. Tämä ei vaikuta vain yksittäisiin ihmisiin, vaan myös vakuutusalaan ja koko yhteiskuntaan, sanoo vakuutusyhtiöiden keskusjärjestön juristi Ronja Wildenstam Dagens Nyheterissä.
Vakuutus ei korvaa kaikkea
Vakuutus toki auttaa, mutta räjähdyksen tuhojen kohteeksi joutunut asukas ei välttämättä saa kaikkia kustannuksiaan korvatuksi. Vakuutusyhtiöillä on käytössään muun muassa ikävähennykset, jotka tarkoittavat, että korvauksen määrä riippuu siitä, kuinka vanha vaurioitunut asunto tai sen osa on. Korvaukseen vaikuttaa myös vakuutuksen omavastuuosuus.
Mitä vanhempi kohde, sitä vähemmän korvausta maksetaan, ja asukas joutuu itse kattamaan erotuksen. Vakuutuksen ottaja joutuu siis aina kantamaan osan kuluista itse.
Asiakkaista voi tuntua epäoikeudenmukaiselta joutua maksumieheksi, jos itse on rikoksen uhri. Laajemmassa mittakaavassa kaikkien vakuutuksenottajien maksut kuitenkin nousisivat reippaasti ilman vakuutusehtoihin liittyviä vähennyksiä.
Vakuutusmaksuihin nousupainetta
Vakuutusasiantuntijat seuraavat tilannetta tarkasti ja jos räjähdykset jatkuvat, ne voivat vaikuttaa vakuutusmaksujen yleiseen tasoon tulevaisuudessa. On jopa todennäköistä, että vakuutusyhtiöt joutuvat korottamaan maksuja.
– Räjähdysten määrällä on luonnollisesti vaikutusta meihin yhtiönä, sillä meidän on tarjottava asiakkaillemme tukea tällaisessa tilanteessa. Vaikka räjähdyksistä johtuvat kustannukset ovat edelleen melko pieni osa kokonaiskuluistamme, ne ovat kasvaneet merkittävästi, toteaa Folksamin korvausjohtaja Tobias Håkansson.