

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Rikollisklaanit yrittävät ujuttautua kuntien hallintoon Ruotsissa – kohteena miljardien rakennusurakat ja sosiaalituet
Ruotsalainen hyvinvointiyhteiskunta on perustunut molemminpuoliseen luottamukseen, kansalaisten ja valtion väliseen näkymättömään sopimukseen. Ulkomailta tullut järjestäytynyt rikollisuus käyttää säälittä hyväkseen ruotsalaisten hyväuskoisuutta. Tähtäimenä ovat kuntien rakennus- ja sote-miljardit ja keinona soluttautuminen julkiseen hallintoon.
– Ruotsissa toimii vajaat 40 sukulaisuuteen perustuvaa rikollisverkostoa, jotka ovat tulleet tänne ainoastaan tehdäkseen rikoksia. Heillä on paljon vaikutusvaltaa ja myös kyky käyttää huomattavaa väkivaltaa. He tekevät rahaa huumekaupalla ja painostamalla väkivaltaisesti ihmisiä sekä yrityksiä. Klaanit ovat tulleet mukaan liike-elämään sekä politiikkaan ja yrittävät saada vaikutusvaltaa kunnissa ja jopa valtiotasolla, sanoo vt. poliisiylijohtaja Mats Löfving Ruotsin radion haastattelussa.
Klaanien rooli on poliisipäällikön mukaan erityisen huomattava Södertäljessä, Malmössä, Landskronassa, Jönköpingissä sekä Göteborgissa. Keskustelu maahanmuutosta ja sopeutumisesta on ollut naiivia:
– Lapset vihkiytyvät syntymästä alkaen rikollisuuteen ja klaaneja hitsataan yhteen jopa avioliitoilla. Läheskään kaikki ihmiset eivät halua osaksi ruotsalaista yhteiskuntaa.
Mafia haluaa mukaan päätöksentekoon
Södertäljen kunnanvaltuutettu Boel Godner on Svenska Dagbladetissa samoilla linjoilla Löfvingin kanssa järjestäytyneestä rikollisuudesta, joka etsii kaiken aikaa uusia ansaintamahdollisuuksia ja yrittää tunkeutua myös kunnallishallintoon.
– Olemme todella varuillamme ja meillä on nollatoleranssi korruptioon; palveluksia ei tehdä palvelusta vastaan. Meillä on ollut rakennuslupiin ja sosiaalitukiin liittyviä tapauksia, jotka ovat johtaneet työntekijöiden irtisanomisiin, Godner kertoo.
Södertälje on ottanut käyttöön myös maanluovutuspolitiikan, jonka mukaan kuka hyvänsä ei voi ostaa maata tai kiinteistöjä.
– Vuosien varrella olemme myös nähneet, kuinka rikolliset siirtävät varojaan ravintolatoiminnasta tukihuijauksiin, joissa hyödynnetään valinnanvapausjärjestelmää ja tuensaajan oikeutta valita itse oma henkilökohtainen avustajansa.
Yhteiskuntasopimus ei enää toimi
Kunnanvaltuutettu Godner on samoilla linjoilla vt. poliisiylijohtaja Löfvingin kanssa myös siitä, että suhtautuminen klaanirikollisuuteen on ollut lapsellista. Kansankodin yhteiskuntasopimus on poljettu lokaan.
– Ruotsin hyvinvointijärjestelmä on rakennettu sen varaan, että kansalaisella ja valtiolla on olemassa ikään kuin näkymätön sopimus. Tänään tuo ajatus on todella naiivi. Rikolliset hyödyntävät surutta nykyistä tilannetta ja keksivät erilaisia tapoja huijata yhteiskuntaa. Meillä Ruotsissa on lakeja, joka helpottavat järjestäytyneen rikollisuuden elämää.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- tukihuijaus Boel Godner Mats Löfving Jönköping Landskrona Södertälje Klaanit järjestäytynyt rikollisuus petos ongelmalähiöt Malmö Jengirikollisuus Göteborg maahanmuuttajat Yhteiskuntasopimus korruptio
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ruotsin oikeistopuolueet: Rikosaalto on toinen pandemia – PS-edustajat huolissaan maahanmuuttajien väkivallan eskaloitumisesta

Rantanen Malmön mellakoille annetuista syistä: ”Täyttä potaskaa!”

Purra: Malmössä riehutaan, Göteborgissa riehutaan, liekkivideot leviävät sosiaalisessa mediassa

Rikostutkinta Malmössä – mellakoitsijat huusivat kuorossa juutalaisvastaisia iskulauseita

Erikoistutkijan mielestä on hyväksyttävä, että Suomi muuttuu maahanmuuton seurauksena – Purra eri linjoilla: ”Humanitaarinen maahanmuutto ei vain yksinkertaisesti toimi”

Jäähyväiset aseille – keskiluokka haluaa pois jengiväkivallan Ruotsista

Halla-ahon mukaan hallitus ei ole kiinnostunut suomalaisten työllistämisestä: “Ulkomaalaisia vaaditaan töihin keinolla millä hyvänsä – vaikka valtion maksamilla charter-lennoilla”

Ruotsissa sosiaalitukia nauttinut, sotarikoksista epäilty Irakin puolustusministeri palasi jälleen Ruotsiin – samalla rikosepäilyt katosivat

Jukka Mäkynen kysyi, ja sai vastauksen: Sisäministeri Ohisalo ei näe ongelmaa turvallisuustilanteessa
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Taloustieteen emeritusprofessori: Työn verotusta kannattaa keventää myös ylimmissä tuloluokissa – ”Yhteiskunnalle käy kalliiksi pitää kaikkein tuottavimpia ihmisiä vajaakäytöllä”
Heikkojen työn kannustimien vuoksi moni asiantuntijatyössä työskentelevä valitsee tällä hetkellä ylitöiden tekemisen sijaan mieluummin vapaa-ajan. Marginaalivero, eli lisätuloista perittävä vero onkin nykyisellään merkittävä kannustinloukku. - On varmasti syytä pohtia, onko edes valtion etu pitää ylikireää verotusta, jos sen seurauksena ei haluta tehdä pitkiä päiviä, taloustieteen emeritusprofessori Matti Virén sanoo.
Uusimmat

Kasvuriihen tiedotustilaisuus – suora lähetys

Tutkimus: Veroprogression alentaminen kannattaa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää