Järjestäytynyt rikollisuus on uinut syvälle Ruotsin valtakoneistoon ja hyödyntää monipuolisesti luottamuksellista viranomaistietoa. Rikolliset värväävät poliiseja – rahalla, uhkailemalla tai vieläkin perinteisimmillä keinoilla.
Tietoja halutaan valvontaiskuista sekä rekistereistä ja myös vinkkejä poliisin työmenetelmistä kaivataan. Näin kertoi Dagens Nyheterin reportaasi Polisläckorna.
Yksityisestä yleiseen
Reportaasista kävi ilmi kaksi tyypillistä ilmiötä: naispoliisi ajautuu intiimiin suhteeseen jengirikollisen kanssa tai ulkomaalaistaustainen poliisiviranomainen joutuu sukuverkoston tai klaanin painostamaksi.
– Haluamme poliisien olevan lojaaleja työnantajalleen. Mutta sukulaissuhteet tai rikollinen läheinen saattavat tuoda lojaalisuuteen uuden ulottuvuuden. Silloin voi olla uskomattoman vaikeata kieltäytyä ja siksi seuraamme tällaisia tapauksia, sanoo poliisin tiedusteluasiantuntija Kenneth Pettersson Dagens Nyheterissä.
-Kyse ei ole yksilöiden seuraamisesta, sillä kaikki organisaatiossa voivat olla potentiaalisia uhreja, hän tarkentaa.
Pohjimmiltaan kyse on uhasta yksilöiden oikeusturvalle ja pahimmassa tapauksessa joku voi menettää henkensä vuodettujen tietojen takia.
Kokemus ei pelasta
Tavallisimmat haavoittuvuudet tunnetaan poliisissa koodilla BETE. Se on lyhennys sanoista tuttuus, talous, pakko ja minäkuva (ego).
– Ego saattaa tarkoittaa katkeroitunutta työntekijää, joka on tyytymätön kohteluunsa ja työhönsä. Tai sitten seikkailuihin taipuvaista henkilöä, Pettersson kuvailee.
Edes kaiken nähneet väkivallan virkamiehet eivät ole immuuneja vaikutusyrityksille. Voidaan kuvitella ”ettei se voi tapahtua minulle”, mutta tapahtuupa kuitenkin. Siksikin asiasta on hyvä keskustella julkisesti.
Mafiameininkiä
Ruotsin poliisin henkilömäärä on 38 500, joten sukulais- ja tuttavaverkostojen kattava tunteminen on käytännössä mahdotonta. Vastaan tulevat äkkiä myös henkilön tietosuojaan liittyvät kysymykset. Selvitystyö vaatii melkoista tasapainoilua.
Korruptio on tuttua eteläisen Euroopan maista ja ilmiön ponnahtaminen esiin pohjoismaisessa hyvinvointivaltiossa on hätkähdyttävää. Järjestäytynyt rikollisuus on Ruotsissakin noussut ”seuraavalle tasolle”.
– Rikollisten soluttautuminen julkiselle sektorille muistuttaa mafian menetelmiä. Se helpottaa rikollisten toimintaa ja siten lisää rikollisuutta, muistuttaa korruptioasiantuntija Louise Brown SVT:n uutisissa.