MATTI MATIKAINEN
Riikka Slunga-Poutsalo Ylen A-studiossa: Kansa päättää Natosta
Neljän suurimman puolueen puoluesihteerit Riikka Slunga-Poutsalo (ps.), Reijo Paananen (sd.), Timo Laaninen (kesk.) ja Minna Arve (kok.) olivat vieraina keskiviikkoillan A-studiossa, jossa keskusteltiin muun muassa puolueiden imagosta ja tulevan hallitusohjelman sisällöstä.
Tuoreimman TNS Gallupin imagotutkimuksen mukaan päähallituspuolueet ovat nyt hankaluuksissa. Kokoomusta pidetään ylimielisempänä kuin milloinkaan ennen eikä se nauti kansalaisten luottamusta, SDP:tä taas syytetään johdon taitamattomuudesta. Täysin puhtain paperein eivät selvinneet perussuomalaisetkaan, joita myös jonkin verran kritisoitiin ylimielisyydestä sekä siitä, ettei puolue aja kyselyyn vastanneiden etua.
– Olemme seuranneet imagotutkimusten trendejä jo useamman vuoden ja olemme aika tyytyväisiä siihen, että suuntaus on selkeästi kaikilta osin muuttunut paremmaksi viimeisten puolentoista vuoden aikana. Tässä samaisessa tutkimuksessa julkaistiin myös toinen raportti siitä, mitkä asiat meidän äänestäjillemme ovat tärkeitä ja se oli kyllä melko selkeästi juuri sitä linjaa, mitä me ajamme, vastaa Slunga-Poutsalo kritiikkiin.
Sote-kysymys ratkaistava
tämän hallituksen aikana
Sixpäk-hallitusta on kritisoitu muun muassa ylipitkästä 140-sivuisesta hallitusohjelmastaan, jota harva on jaksanut lukea viittä sivua pidemmälle. Muun muassa Sitra on esittänyt, että selkeämpi ja tiiviimpi hallitusohjelma tehostaisi huomattavasti valtionhallintoa, ja esitys on saanut runsaasti kannatusta yli puoluerajojen. Myös kaikki puoluesihteerit olivat yksimielisiä siitä, että seuraavan hallitusohjelman tulee olla rutkasti lyhyempi ja selkeämpi.
– Viisi sivua sinne voisi jättää, kaiken muun voi jättää pois. Sote-kysymys pitää saada ratkaistua jo ennen kuin seuraavaa hallitusohjelmaa tehdään, huomautti Slunga-Poutsalo.
Nato pois hallitusohjelmasta
Sote-kysymyksen lisäksi puoluesihteereiltä haluttiin tietää myös, tulisiko seuraavaan hallitusohjelmaan kirjata kantaa Natosta tai turpeen käytön lisäämisestä.
– Nato-kysymyksessä meille suurin lähtökohta on kansan tahto. Koska tilanteet turvallisuuspolitiikassa muuttuvat hyvin paljon viiden vuoden aikana, en lähtisi tässä vaiheessa kovin tiukkoja linjauksia tekemään, eli Nato-kannan voisi jättää hallitusohjelmasta vaikka kokonaan pois. Lähtökohtana pitää myös olla työllisyyden parantaminen ja talouden elvyttäminen, eli selkeä kirjaus turpeesta on seuraavaan hallitusohjelmaan saatava, totesi Slunga-Poutsalo.
Perussuomalaiset kelpaisivat kaikille
Yle Uutisten selvityksen mukaan asiakysymysten pohjalta perussuomalaiset olisivat mahdollisia hallituskumppaneita kaikissa hallituksissa.
Yle kävi taustakeskusteluja eduskuntapuolueiden keskeisten vaikuttajien kanssa. Keskustelujen pohjalta syntyi 30 mahdollista hallitusohjelman kirjausta. Näistä pyydettiin kommenttia 40 kansanedustajalta. Vastausten ja keskustelujen perusteella hahmoteltiin jokaisen neljän suurimman puolueen ympärille mahdollisimman samanmieliset hallitukset.
Mika Männistö
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.