LEHTIKUVA/ARKISTO
Riikka Purra viittasi hoitoalan järjestön asiantuntijalausuntoon: Työperäinen maahanmuutto itse asiassa heikentää hoitoalaa – pääministeri Marin alkoi huutaa
Suomessa sanotaan olevan pulaa työvoimasta, etenkin sairaanhoitajista. Perussuomalaisia lukuun ottamatta kaikki muut puolueet tarjoavat ratkaisuksi sitä, että Suomeen tuotaisiin matalaan palkkaan tyytyviä hoitajia EU:n ulkopuolelta, esimerkiksi Filippiineiltä. Hoitoalan ammattiliiton mukaan ulkomailta tuotava työvoima kuitenkin saattaa pikemminkin olla haitaksi työtehtävissä.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra toi jo eilen Ylen maanantai-illan suuressa vaalikeskustelussa esille, että kolmansien maiden hoitajien tuominen maailman toiselta puolelta Suomeen ei helpota tilannetta, jossa hoitoalan työpaikkoja on hankala täyttää.
Työperäinen maahanmuutto hoitoalalle saattaa pikemminkin jopa pahentaa tilannetta entisestään. Samoilla linjoilla on esimerkiksi hoitajaliitto SuPer.
Purra joutui palaamaan aiheeseen myös tänään Ilta-Sanomien vaalimessuilla.
– Työperäinen maahanmuutto heikentää hoitoalaa. Kielitaidottomat hoitajat ovat lisäkuorma ja itse asiassa he ajavat koulutettuja hoitajia pois alalta. Suomessa hoitajilla pitäisi olla riittävä kielitaito kun…, Purra oli kertomassa, kunnes pääministeri Sanna Marin (sd) kaappasi tilan ja alkoi huutaa päälle.
Marin ei kestä kuulla totuutta
Marin kannattaa useimpiin työmarkkinaongelmiin ratkaisuksi työperäistä maahanmuuttoa, ja niinpä toisenlainen näkemys meni pahasti pääministerin ihon alle. Marin väitti, että Purra olisi valehdellut, ja alkoi paasata päälle.
– Tämä (se, että kielitaidottomat hoitajat ovat lisäkuorma) ei pidä paikkaansa. Nämä ovat valheellisia väittämiä. Minä olen puhunut hoitajajärjestöjen kanssa. Tänne tulee lisää väkeä muualta tekemään hoiva-alan töitä. Pelkkää populismia. En tiedä, kenen kanssa olet puhunut, Marin möykkäsi Purralle.
Marinin hiljennyttyä Purra totesi pääministerille, että tämän syytökset eivät nyt osuneet maaliin.
– Se, mitä Marin sanoi populismiksi, on lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin virallinen asiantuntijalausunto valtion talousarvioesitykseen, lausunto on annettu eduskunnalle. Voin toimittaa tarkemmat tiedot, Purra vinkkasi Marinille.
Riski potilasturvallisuudelle
Purra esitti, että Suomeen ei kannattaisi tuoda kolmansista maista hoitoalalle henkilöstöä, koska tällaisen henkilöstön kielitaidon puute on lähinnä rasite työyhteisölle ja haittaa työntekoa. Purran näkemys perustui Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin eduskunnalle antamaan lausuntoon, mutta pääministeri Marin väitti, että Purra olisi valehdellut.
Miten on, kumpi on oikeassa, perussuomalaisten Purra vai pääministeri Marin? Valehteliko Purra, kuten pääministeri Marin väitti?
Katsotaanpa hoitajaliitto SuPerin lausuntoa eduskunnalle hallituksen esityksestä valtion talousarvioksi vuodelle 2022.
SuPerin lausunnossa todetaan, että sotesektorin työvoimapulassa työperäinen maahanmuutto ei suinkaan ole yksinkertainen ratkaisu:
Mikäli sosiaali- ja terveydenhuollossa työskentelevillä hoitajilla ei ole riittävä kielitaito, niin siitä muodostuu vakava asiakas- ja potilasturvallisuusriski. Ilman riittävää kielitaitoa ammatillisesta osaamisestakaan ei ole hyötyä koska työskentely on tiimityötä ja siinä hyvin merkittävässä osassa on tiedonsiirto niin suullisesti kuin myös kirjallisesti.
Yhteisen kielen puute tekee tiimityöstä hankalaa
Suomessa hoitoalalta on poistunut jopa kymmeniä tuhansia hoitajia uusiin tehtäviin liian raskaiden työolojen vuoksi.
SuPerin eduskunnalle antamassa lausunnossa todetaankin varsin selvästi, että yhteisen kielen puute tekee vaativasta hoitotyöstä entistä raskaampaa. Tämä on ymmärrettävää, koska hoitajat ovat vastuussa potilaiden terveydestä.
SuPerin lausunnossa todetaan myös, että kielitaidon puute hoitotiimissä on yksin merkittävä syy sille, että suomalaiset koulutetut hoitajat ovat vaihtaneet töitä:
Ilman riittävää kielitaitoa olevat työntekijät kuormittavat merkittävästi myös muuta henkilöstöä ja tämä lisäkuormitus on yksi lisäsyy, kun he miettivät jopa alanvaihtoa.
Kielitaidottomien maahanmuuttajien ja ilman riittävää alan koulutusta olevien ja kouluttamattomien työntekijöiden määrän lisäyksellä sote-sektorilla voi olla täysin päinvastainen vaikutus alan työllisten määriin, kuin mitä niillä tavoitellaan. Ne ovat lisäkuormitustekijöitä alalla jo toimiville työntekijöille ja voivat lisätä merkittävästi heidän halujaan poistua pois koko alalta.
Jo toinen ministeritason huuto viikon sisään
Ministeritason huutelu on tullut Purralle tutuksi viime päivinä. Aiemmin Purra kertoi MTV:n vaalipaneelissa, että pääkaupunkiseudulla ja suurissa kaupungeissa niin sanotun koulushoppailun syynä on vieraskielisten suuri osuus kouluissa.
Tuolloin samassa tilassa oli opetusministeri Li Andersson (vas) joka ei kestänyt kuulla tosiasioita vaan alkoi huutaa päälle.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- asiantuntijalausunnot työolot kolmannet maat hoitajapula vaalitentti ministerit kielitaito hoitajat Super sosiaali- ja terveyspalvelut hoitoala halpatyövoima Työperäinen maahanmuutto Riikka Purra Potilasturvallisuus Sanna Marin Li Andersson
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Demarit korjaisi soten rahoitusvajeen laittamalla veroa veron päälle – perussuomalaiset lopettaisi veronmaksajien rahojen kaatamisen ulos Suomesta
Onko Tehyn Rytkönen todella sitä mieltä, että demarit ovat aina hoitajien puolella?
Terveydenhuolto kriisissä – perussuomalaiset priorisoisi julkisen rahan käyttöä: Suomalaisten rahoilla tulee järjestää suomalaisille hoitopalveluja
Kokoomus haluaa Suomeen töihin bussikuskeja ja hoitajia kehitysmaista – Riikka Purran mukaan kokoomuksen malli on utopiaa: ”Ei ole positiivista julkisen talouden kestävyyden kannalta”
Ulkomaalaisen työvoiman hyväksikäyttöön liittyy usein myös sosiaaliturvan systemaattista väärinkäyttöä – ”Kela-money ei ole urbaania legendaa”
SDP:n mukaan Suomessa on valtava pula kaupan kassoista, kokoomus toisi hoiva-alalle 200 000 maahanmuuttajaa – Purra: Hoitoalan ongelmia ei voi korjata ennen kuin palkka vastaa työn kuormittavuutta
Maahanmuuttajien alhainen järjestäytymisaste tuhoaa ay-liikkeen ja yleissitovuuden – Putkonen varoittaa: Työperäinen maahanmuutto uhkaa koko ay-liikkeen olemassaoloa
Suomessa yli 250 000 työtöntä työnhakijaa – Rantanen: Vanhojen puolueiden hokema työvoimapulasta tarkoittaa oikeasti halpatyövoimapulaa
Purra viittasi hoitoalan järjestön asiantuntijalausuntoon: Maahanmuutto heikentää alaa ja kielitaidottomat hoitajat ajavat muita hoitajia pois alalta – Helsingin Sanomat aloitti vääristelyn heti
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.