LEHTIKUVA
Riikka Purra: Ukrainan tukemista EU:ssa pitää jatkaa, mutta yhteisvelka on väärä tapa
Eduskuntapuolueiden johtajat kokoontuivat torstaina vielä kerran Ylen järjestämään EU-vaalitenttiin ennen sunnuntaina järjestettäviä EU-vaaleja. Tilaisuudessa kävi varsin nopeasti selväksi, että kriisien varjolla tapahtuva velkaantuminen yhdessä muiden EU-maiden kanssa houkuttaa vihervasemmistoa. Perussuomalaisten Riikka Purra korosti, että uusia yhteisvastuullisia tulonsiirtomekanismeja ei tule perustaa.
Ylen studiolle torstai-iltana kokoontuneiden puoluejohtajien näkemykset vaihtelivat, kun keskusteluun nousi mahdollinen seuraava EU:n yhteisvelka Ukrainan tukemiseksi.
Esimerkiksi Ranska ja Viro ovat ehdottaneet 100 miljardin euron rahastoa, josta jatkossa tuettaisiin EU-maiden omaa puolustusta ja Ukrainan aseistamista. Rahoitus tulisi Euroopan keskuspankin liikkeelle laskemista velkakirjoista.
Perussuomalaisten Riikka Purra selkeäsanaisesti korosti, että uusia yhteisvastuullisia tulonsiirtomekanismeja ei tule enää perustaa.
– Ukrainan tilanne on täysin eksistentiaalinen. Mutta se, että tähän esitetään vastaukseksi eurobondeja, siis yhteisvelkaa, niin se on väärä lähestymistapa,
– Mikäli Ukrainaa halutaan avustaa tällaisen välineen – nythän meillä on jo Ukraina-väline olemassa – niin sen pitää olla täysin tasapuolinen kaikille maille. Eli kaikki osallistuvat tasapuolisesti reilusti. Tähän ei sisälly minkäänlaista yhteisvastuullista tulonsiirtoelementtiä EU-maiden välillä.
Oligarkkien jäädytetyt varat hyötykäyttöön
Yhteisvelan sijaan Purra piti parempana oligarkkien jäädytettyjen varojen tuottojen hyödyntämistä.
– Viimeksi eilen olen osallistunut euroryhmän videokokoukseen, jossa tätä asiaa on käsitelty. On olemassa erilaisia malleja, joita selvitetään. Suomen kanta on, että niitä viedään eteenpäin ja olemme valmiita.
Keskustelussa kävi varsin nopeasti selväksi, että kriisien ja jopa sotien verukkeella tapahtuva velkaantuminen yhdessä muiden EU-maiden kanssa houkuttaa yhä vihervasemmistoa.
Vasemmistoliiton Li Andersson sanoi suhtautuvansa avoimesti yhteisvelkaan.
– Fakta on se, että meillä on näitä rahoitustarpeita. Siis on rahoitustarpeita EU:ssa puolustuksen osalta ja on rahoitustarpeita myös Ukrainan tuen osalta. Yksi vaihtoehto voisi olla se, että jäsenvaltiot rahoittaa näitä rahastoja, tai sitten siinä on näitä velkaelementtejä, Andersson sanoi.
Myös vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta on jo aiemmin suhtautunut avoimesti uuteen EU-yhteisvelkaan.
EU:ssa keksitään uusia yhteisvelkakohteita
Purra totesi pitävänsä valitettavana, että EU:ssa on jäsenmaita sekä myös komissiossa sellaisia tahoja, jotka esittävät EU-instrumentteja ja yhteisvelkaa lähes mihin tahansa tavoitteeseen.
– EU:lla on tapana keksiä uusia kohteita. Tällä hetkelläkin näitä instrumentteja ei esitetä pelkästään Ukrainaan ja turvallisuuteen, vaan myös strategiseen autonomiaan, sosiaalisiin investointeihin, puhtaaseen siirtymään ja esimerkiksi digitalisaatioon. Nämä laitetaan vielä sekaisin keskenään niin, että poliitikkojen on vaikeampi näihin reagoida.
– Juuri tästä syystä pitääkin olla varovainen kaikkiin instrumentteihin liittyen, jotka lisäävät epäsymmetristä tulonsiirtoa ja yhteisvastuuta, Purra painottaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- rahoitustarpeet Sofia Virta yhteisvelka EU-tukipaketit vihervasemmisto tulonsiirrot Riikka Purra Ukraina Li Andersson Velkaantuminen talous
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
EU-taloutta on korjattava kestävällä tavalla, ei enää uusilla yhteisvelkapaketeilla – Purra kehottaa kaikkia ottamaan mallia Suomen hallituksen toimista
Talousasiantuntija Huopainen: Jokainen uusi velkapaketti pahentaa tulevan laskun loppusummaa
Demaripomo Lindtman kehui surullisenkuuluisaa 750 miljardin EU-elvytyspakettia – Riikka Purra puisteli epäuskoisena päätään: ”Voi veronmaksajaa”
VTT Koskenkylä: EU:n keskityttävä ylisääntelyn, tulonsiirtojen ja poliittisen unionin luomisen sijaan markkinakuriin perustuvien sisämarkkinoiden kehittämiseen
Riikka Purra Ylen Suuren vaalikeskustelun kakofonian keskeltä: Meidän vastustajamme haluavat puhua vain Ruanda-mallista – tätä tekee myös media itse
Kolumni: Euroopan parlamentissa tarvitaan vallan uusjako
Hyvää vaalipäivää, Suomi
Tynkkynen: Lesbo-, trans- ja liittovaltiojärjestöille jaettavat EU-rahat ohjattava Ukrainan puolustukseen
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää