LEHTIKUVA
Riikka Purra suuressa EU-vaalitentissä: Siirtolaispaine ja aggressiivinen hybridihyökkäys ovat “kaksi täysin eri asiaa”
EU-vaalitentit pyörähtivät toden teolla käyntiin eduskuntapuolueiden puheenjohtajien sekä tuuraajien puheenvuoroilla Helsingin Narinkkatorilla. Ukrainan tukemisesta kaikki olivat yhtä mieltä, mutta unionin yhteisvelasta sekä turvapaikkapolitiikasta hallituksen ja opposition edustajat olivat välillä kuin eri planeetoilta.
Monipolvisessa alustuksessaan vaalitentin juontanut Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä tiedusteli Riikka Purralta, ovatko puheet EU-erosta ja toisaalta Ukrainan voimakkaasta tukemisesta keskenään samassa linjassa.
– Tässä ei ole mitään ristiriitaista. Euroopan unioni on onnistunut hyvin kokoamaan rivinsä nimenomaan Venäjän aggressiota vastaan. Pakotepolitiikka, Ukrainan auttaminen, kaikki tämä on ehdottoman tärkeää, Purra totesi.
EU pysyköön lestissään
– Sen sijaan moni muu suuntaus, joita Euroopan unionissa tälläkin hetkellä halutaan edistää erityisesti yhteisvastuuseen liittyen, erilaisiin mahdollisiin velkapaketteihin, uusiin rahastoihin ties minkä tavoitteen saavuttamiseksi on se, mitä me kyllä vastustamme.
– EU, joka on tarkkarajainen ja pysyy siinä, mihin se on tehty, kauppaunionina nimenomaan sisämarkkinatoimijana, se on se, mitä me kannatamme, Purra sanoi.
Suomi hävinnyt rahanjaossa
Kokoomuksen Petteri Orpo muistutti vihreään siirtymään liittyvässä puheenvuorossaan, että kokoomus ei kannata yhteisvelkaa, ”vaan niiden olemassa olevien rahoitusinstrumenttien käyttämistä, joita meillä on”.
Orpo teki myös ehdotuksen:
– Invest EU on yhteisessä EU-budjetissamme oleva rahoitusväline. Kasvatettaisiin merkittävästi sen kokoa, sen kautta parhaat ideat pystyttäisiin rahoittamaan. Saisimme investointeja puhtaaseen energiantuotantoon ja saisimme investointeja teollisuuteen, joka käyttää puhdasta energiaa.
Keskustan Petri Honkonen puolestaan muistutti, että Suomi tuppaa olemaan veronmaksajien rahoja unionin piirissä jaettaessa “aina se häviäjä”. Liike Nytin Harry Harkimon mielestä EU:sta pitäisi olla Suomelle “paljon nykyistä enemmän taloudellista hyötyä”.
Eurooppaan riittää tulijoita
Tentissä nousivat esille myös Suomen itärajan tapahtumat ja rajaturvallisuus. Paljon oli puhetta siitä, miten voitaisiin löytää tasapaino kansallisen edun sekä ihmisoikeuksia koskevien tiukkojen velvoitteiden noudattamisen välillä.
Riikka Purra huomautti, että nyt puhutaan ”kahdesta täysin eri asiasta”, jotka vaativat erilaisia toimenpiteitä. Ensinnäkin elintasoerot ajavat kehittyvistä maista ihmisiä Eurooppaan etsimään parempaa elintasoa ja sosiaaliturvaa.
– Sitten on hybridihyökkäys, jossa tietty aggressiivinen valtio käyttää toki samanlaisia siirtolaisia mutta erilaiseen tarkoitukseen eli toista valtiota vastaan. Sellainen projekti on tällä hetkellä käynnissä itärajallamme.
Turvapaikanhakijat kolmansiin maihin
Purran mukaan hallitusohjelmassa on ”erinomaisia kirjauksia” ensimmäiseen kohtaan eli Eurooppaan kohdistuvan siirtolaispaineen vähentämiseen liittyen.
– Euroopan unionissa Suomi ajaa kansainväliseen suojeluun sellaisia prosesseja, jotka ottaisivat kolmannessa, turvallisessa maassa tapahtuvan suojelun huomioon.
– Tätä tämä meidän sisäministerimme tälläkin hetkellä tuolla Brysselissä edistää.
Puolueiden puheenjohtajista paikalla EU-vaalitentissä olivat Riikka Purra, Petteri Orpo, Antti Lindtman (sd.), Li Andersson (vas.), Sari Essayah (kd.), Sofia Virta (vihr.) ja Harry Harkimo. Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikkoa tuurasi varapuheenjohtaja Petri Honkonen ja RKP:n Anna-Maja Henrikssonia puoluevaltuuston puheenjohtaja Eva Biaudet.
Vaalitentin järjestivät Euroopan komission Suomen-edustusto, Euroopan parlamentin Suomen-toimisto, Eurooppalainen Suomi ja valtioneuvoston kanslia.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kauppaunioni Invest EU siirtolaispaine Ukrainan tukeminen EU-vaalit 2024 Sofia Virta Venäjän aggressio hybridihyökkäys yhteisvelka vihreä siirtymä Harry Harkimo Petri Honkonen itäraja Kansainvälinen suojelu siirtolaiset Euroopan unioni Markku Jokisipilä Eva Biaudet Turvapaikkapolitiikka Riikka Purra Sari Essayah Antti Lindtman Sisämarkkinat Petteri Orpo Turvapaikanhakijat Li Andersson pakolaiset EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Perussuomalaiset vaatii: EU-turvapaikkapolitiikassa siirryttävä Ruanda-malliin – työperäinen maahanmuutto pidettävä kansallisissa käsissä
Purra: Edessä sukupolven tärkeimmät EU-vaalit – ”Todellinen mahdollisuus murtaa EU-parlamentin vasemmistoliberaali ylivalta”
Sisäministeri Rantanen: Aito turvapaikantarve, siirtolaisuus ja välineellistetty maahantulo ovat eri asioita – eikä niitä tule sotkea keskenään
Purra: EU-liittovaltiokehityksen vastustaminen vaatii konkreettisia toimia – ”Taloudellisen yhteisvastuun hivuttaminen käyttämällä ilmastopolitiikkaa tekosyynä ei ole hyväksyttävää”
Purra: Suomen tulisi saada EU:sta selvästi nykyistä suurempaa nettohyötyä
Tanskan maahanmuuttoministeri: Onneksi Suomi taistelee laitonta siirtolaisuutta vastaan
Antikainen kolumnissaan: Kun Remeksen romaanien juonet uhkaavat muuttua todeksi
Purra: Ei enää lisää EU-yhteisvelkaa kriisien varjolla
Keskusta ei halua EU-yhteisvelkaa – Koponen: Keskusta tekopyhyydessään unohtaa, että oli hyväksymässä EU-elvytyspakettia
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää